Ettől lesz gödröcske az arcunkon mosolygás közben

GettyImages-163254381
Olvasási idő kb. 4 perc

Akiknek nincs, irigykednek azokra, akiknek van – noha arról még mindig vitáznak, hogy az arc bájos, mosolygásnál előbukkanó kis gödröcskéit kitől és hogyan örököljük, azt viszont már tudjuk, miért szeretjük annyira.

Azok az apró bemélyedések, amiket mi csak gribedlinek, grübedlinek vagy egyszerűen csak gödröcskéknek nevezünk, nemcsak az arcon, hanem a test más pontjain is, az állon, sőt a gerinc mentén, a hát alsó részén is előfordulhatnak. És bár a bájgödrök előfordulási gyakorisága népességenként eltérő lehet, egy több mint 2300 ember bevonásával készült tanulmány szerint a résztvevők körülbelül 37 százalékának voltak „arcbemélyedései”. De nézzük csak, mik is ezek pontosan!

Egy izom az oka

Mivel az arcgödröcskék a magzati fejlődés során kialakuló izomváltozatokból eredhetnek, néha tévesen születési rendellenességnek is nevezik. A helytállóbb meghatározás szerint viszont a bemélyedéseket az úgynevezett zygomaticus major nevű arcizom elváltozásának köszönhetjük, mely izomról azt érdemes tudni, hogy nagy a szerepe az arckifejezéseinkben, mi több, a sokféle okból megszülető mosolyunknál ez segít megemelni a szánk sarkát.

A gödröcskék nélküli embereknél a nagy járomcsonti izom az arc járomcsontjánál kezdődik, ezután lefelé halad, és a száj sarkához csatlakozik.

A gödröcskékkel rendelkezőknél viszont ez a bizonyos zygomaticus major a száj felé vezető úton két külön izomkötegre oszlik. Míg az egyik köteg a száj sarkánál, a másik az ajkak sarka alatt csatlakozik, és a fölötte lévő bőrhöz kapcsolódik. A gödröcskéket pedig nem más, mint ez a mosolygás közbeni bőrmozgás okozza.

A gödröcskéket az egyik arcizom elváltozása okozza
A gödröcskéket az egyik arcizom elváltozása okozzaHalfpoint / Getty Images Hungary

Hogyan kerül az arcunkra?

Bár még kevés vizsgálat készült a bájgödrök tényleges genetikai hátterével kapcsolatban, így nem tudni, ezek valóban öröklődnek-e, ám valószínűsítik, hogy igen. Azoknak az embereknek ugyanis, akiknek gödröcskék vannak az arcán, általában gödröcskés gyermekei is születnek.

Azt azonban illendő hozzátenni, hogy nem minden bájgödrös párnak van gribedlivel mosolygó csemetéje.

És hogy még tovább bonyolítsuk a helyzetet: az is előfordulhat, hogy valakinek egész életében megmaradnak a gödröcskék, másoknál viszont felnőttkorra eltűnnek. Sőt, az is lehet, hogy egy gödrök nélkül született gyermek arcán majd kicsit később, de kialakul.

Ezért vagyunk oda érte

Az arcgödröket gyakran a fiatalsággal és a szépséggel hozzák összefüggésbe, és vonzó tulajdonságnak tekintik az ember arcán, amely kiemeli és vidámabbá teszi a mosolyt.

A bájgödrök azonban megannyi babona főszereplői is a különböző kultúrákban.

Kínában úgy tartják, hogy a gribedlik szerencsét hoznak, a haiti anyák pedig óvatosan mélyedéseket formáznak az újszülöttek arcába a gödröcskék reményében.

Az arcgödröket a fiatalsággal és a szépséggel azonosítják
Az arcgödröket a fiatalsággal és a szépséggel azonosítjákSementsovaLesia / Getty Images Hungary

Már készíteni is lehet

Egy plasztikai eljárásnak köszönhetően gribedlije ma már annak is lehet, akit nem áldott meg a sors a kis gödrökkel. Az operáció során egy kis bemetszést ejtenek a leendő gödröcskék helyén, ahonnan óvatosan eltávolítanak egy kis mennyiségű szövetet, végül egy öltést vezetnek át a bőrön és az izomzaton a terület mindkét oldalán. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek