A moringa, vagy más néven lóretekfa vagy tormafa egészségünkre gyakorolt jótékony hatását igen hosszasan sorolhatnánk. Tanulmányok bizonyítják, hogy például véd a stressztől, segít megőrizni a szív egészségét, a benne lévő egészséges zsiradékok pedig csökkentik a koleszterinszintet és a gyulladást, de magas rosttartalma miatt az emésztésre is jó hatással lehet.
A fa minden része gyógyít
A moringafa egy gyorsan növő, kifejezetten szárazságtűrő növény, amely eredetileg Dél-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos. Főképp zsenge magtokjai és levelei miatt termesztik, melyeket gyógynövényként is felhasználnak. A növényt az állattartásban természetes antibiotikumként is felhasználják. Különféle hatóanyagai miatt sok tanulmányban „csodafának” vagy „hosszú életű fának” is nevezik. A növény különleges tulajdonsága, hogy a fa minden részét felhasználják a gyógyászatban, de az élelmiszeriparnak is alapanyaga.
A moringa kifejezetten gazdag egészséges antioxidánsokban és bioaktív növényi vegyületekben. Számos elismert egészségügyi előnye van, melyeknek csupán a töredékét ismerjük. Íme közülük néhány, melyeket tudományos kutatások is alátámasztanak.
A moringa levele egy antioxidáns-bomba
A moringa gazdag vitamin- és ásványianyag-forrást biztosít az emberi szervezet számára. Levelei főként fehérjét, B6-vitamint, C-vitamint, riboflavint és vasat tartalmaznak, de antioxidánsokban is gazdagok. Ezek a vegyületek a szervezetben lévő szabad gyökök ellen hatnak. A szabad gyökök magas szintje oxidatív stresszt okozhat, ami olyan krónikus betegségekkel jár, mint a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.
A moringa antioxidánsai között az immunrendszert erősítő C-vitamin és a látásjavító béta-karotin mellett megtalálható a vérnyomást csökkentő kvercetin, és a kávéban is nagy mennyiségben megtalálható klorogénsav, amely segít szabályozni a vércukorszintet étkezés után.
Az antioxidánsok révén a moringamagolaj segíthet a bőrsebek gyorsabb gyógyulásában és a haj regenerálásában is.
De a moringalevél-kivonat élelmiszer-tartósítóként is használható, miután növeli a hús eltarthatóságát az oxidáció csökkentésével.
Csökkentheti a vércukorszintet
A magas vércukorszint súlyos egészségügyi probléma lehet, hiszen ez a cukorbetegség fő jellemzője, ami idővel számos súlyos egészségügyi probléma, köztük a szívbetegség kockázatát növeli. Emiatt is nagyon fontos a vércukorszintet az egészséges határokon belül tartani. Számos tanulmány kimutatta, hogy a moringa segíthet nekünk ebben. A legtöbb bizonyíték azonban állatkísérleteken alapul, csak néhány olyan létezik, melyeket emberek bevonásával végeztek el.
Egy 30 nő bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy egy negyedéven keresztül, napi 7 gramm moringa leveléből készült por bevétele jelentősen csökkenti az éhomi vércukorszintet.
Megszünteti a gyulladást
A gyulladás a szervezet természetes válasza a fertőzésre vagy sérülésre. Ez az alapvető védelmi mechanizmus azonban komoly egészségügyi problémává válhat, ha hosszú ideig tart. Számos krónikus egészségügyi problémát okozhat, beleértve a szívbetegséget és a rákot.
A legtöbb gyümölcs, zöldség, gyógynövény és fűszer gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Az azonban, hogy milyen mértékben tudnak segíteni, a bennük lévő gyulladáscsökkentő vegyületek típusától és mennyiségétől is függ.
Egy tanulmány azt is bizonyítja, hogy a moringamagolaj alkalmazása csökkenti a testszövetekben gyulladás miatt felhalmozódott vizet, melyet ödémaként ismerünk.
A kutatók úgy vélik, hogy az izotiocianátok a fő gyulladáscsökkentő vegyületek, melyek a moringában megtalálhatók, és eddig állatkísérletekkel bizonyították.
Kordában tartja a koleszterinszintet
A magas koleszterinszint összefüggésbe hozható a szívbetegségek fokozott kockázatával. A sok növényi élelmiszer mellett, mint például a lenmag, a zab és a mandula, a moringa is hatékonyan csökkentheti a koleszterinszintet. Sőt, a moringa védelmet nyújt a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakuló zsírmáj ellen is.
Védelmet nyújthat az arzénmérgezés ellen
Az élelmiszerek és a víz arzénszennyezése a világ számos részén okoz problémát. A magas arzénszint hosszú távon idővel egészségügyi problémákhoz vezethet. Több kutatás is összefüggésbe hozta a hosszú távú expozíciót a rák és a szívbetegség fokozott kockázatával. Állatkísérletek igazolják, hogy a moringa levelei és magjai védelmet nyújthatnak az arzénmérgezés bizonyos hatásai ellen. Bár ezek az eredmények ígéretesek, de az emberi szervezetre gyakorolt hatása további bizonyítást igényel.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés