Ezért nincs Mona Lisának szempillája és szemöldöke

Olvasási idő kb. 7 perc

Ma, amikor a széles, ívelt szemöldök és a néha pamacsra emlékeztetően dús (mű)szempilla jelentik sokaknak a női szépséget, különösen szembetűnő, hogy az ikonná vált Lisa Gherardini, ismertebb nevén Mona Lisa, sem szemöldök, sem szempillák terén nem állt túl fényesen. Hová lettek azok a pillák, és ha létezik szépségideál ezek nélkül, mi miért akarjuk túlzásba vinni?

A híres reneszánsz polihisztornak, Leonardo da Vincinek Lisa Gherardiniről készült portréja az egyetemes művészettörténet talán legismertebb festménye. Az aprólékos, semmit a véletlenre nem bízó, állandóan kíváncsi, tudós elméjű művész figyelmét nem nagyon kerülték el még a legjelentéktelenebbnek tűnő részletek sem, amit számos más területen létrehozott korszakalkotó műve is bizonyít. Nem elfogadható tehát a magyarázat, hogy Gioconda, vagyis Mona Lisa pillái felett az alkotó csak úgy szem hunyt volna…

Tehát Lisa Gherardini, mint akkoriban minden férfi és nő, rendelkezhetett némi szemöldökkel és szempillákkal, csak mindez ma, a Louvre-ban már nem látszik a sejtelmes mosolyú hölgy arcképén. Ez a tény már hosszú idők óta foglalkoztatja művészettörténészek és restaurátorok generációit, így a kérdést számos megközelítésből vizsgálták már.

Hová lett Mona Lisa szempillája?
Hová lett Mona Lisa szempillája?Universal History Archive / Getty Images Hungary

Da Vinci számítása?

Ha véletlenül nem is lehet da Vinci műve, hogy szemöldök és szempillák nélkül ábrázolja modelljét, szándékosan még megtehette. Mi oka lett volna rá? A fény és árnyék, a részletek nagy mestere talán örömét lelhette abban, hogy a titokzatos mosolyt megtetézi még a kortalanság misztikumával is. Szemöldök és szempillák hiányában ugyanis a modell kora még nehezebben megállapítható. 

Restaurálási baki?

Mona Lisa bájos félmosolyát évente 9 millió turista csodálja, és az elmúlt több mint fél évezred során számos szakértő és kutató is analizálta a kép 1503 és 1519 közti megfestése óta. Köztük a francia tudós, Pascal Cotte is, aki egy különleges szkennelési technikával még azt is megállapítani vélte a festményről, hogy egy másik portré húzódik meg alatta. A kutató rekonstruálta is a jelenleg látható nő arcképe alatti, feltételezett, korábbi arcot, amely, ha létezett, nem lehetett azonos Lisa Gherardinivel. Ezt a hipotézist azonban a legtöbb Mona Lisa-szakértő ellentmondásosnak ítélve határozottan elvetette.

De Pascal Cotte-nak tulajdonítják azt a feltevést is, miszerint Mona Lisa szemöldöke egy jóval korábbi restaurálási, vagyis helyreállítási munkafolyamat során törlődhetett le a képről. Ezt a források szerint Cotte azzal bizonyítja, hogy az egyik oldalon még halványan felfedezhetőnek is ítél némi szemöldökmaradványt. Sajnálatos módon azonban ez az elképzelés sincs tudományosan megerősítve.

A kor divatja?

Természetes, hogy minden kornak más és más a szépségideálja. A reneszánsz azon időszakában, amikor Leonardo vászonra vetette a híres portrét, a női szépségideálhoz hozzátartozott a fiatalság és az ártatlanság „vélelme”. Ezt a hatást pedig szerintük könnyebben lehetett elérni szempillák és szemöldök nélkül, ezért voltak, akik csak egész vékonyka szemöldököt rajzoltak, vagy hagytak maguknak borotválás után, mások teljesen megszabadították magukat ezektől az öregítő jegyektől. A szemöldöktől mentes arcon a homlok megnyúlt, ami kecsesnek és fiatalosnak tetszett, vagyis szépnek. Ez történhetett Lisa asszonnyal is?

A ma divatja

Szépségideál tekintetében elmondható, hogy a szemöldök vastagsága, illetve szélessége, sötétsége és íve nagyjából egy Frida Kahlótól Edith Piafig terjedő skálán dinamikusan változó.

Női szemöldök terén az egyik véglet Frida Kahlo
Női szemöldök terén az egyik véglet Frida KahloAnadolu Agency / Getty Images Hungary

A szempilla ennél kevésbé szeszélyesen ingadozó, egy jó ideje már a dús, tömött, hosszú fekete szempillák az igézői női (és egyébként férfi-) tekintet védjegyei is. Olyannyira, hogy az utóbbi időkben mindezt vérverejtékes módszerekkel hajkurásszuk. Szemöldököt néha szedünk, máskor rajzolunk, festünk vagy tetoválunk, szempillát pedig mindemellett még ragasztunk, sőt „sűrűn” építünk is.

Edith Piaf szemöldök terén Frida Kahlo ellenpólusa
Edith Piaf szemöldök terén Frida Kahlo ellenpólusaKeystone-France / Getty Images Hungary

Szemöldök- és szempillaügyben a szakember tippjei

„Az enyhén kihangsúlyozott szemöldök és szempillák karakteresebbé teszik az arcot. A tökéletes megjelenéshez elengedhetetlen a szép formájú szemöldök, ami keretet ad a szemnek, és kiemeli a finom, természetes sminket – mondta el a Díványnak Vargáné Solymosi Ilona kozmetikusmester. Színe egyezzen meg a haj színével, szőke haj esetén a hajénál egy-két árnyalattal sötétebb szín ajánlott – javasolja a szakember, majd hozzáteszi: Szemöldökvonal tekintetében egyrészt beszélhetünk változó trendekről, másrészt minden arcformához tartozik egy hozzá legelőnyösebb szemöldökív, amit az optimális hatás elérése érdekében érdemes figyelembe venni. A szemöldök formázásához ma már erre külön szakosodott kozmetikus szakemberek állnak rendelkezésre – adja tudtunkra a szakértő. A szem vágásának precíz kihúzásánál egy parányi barna vagy kék szín használatával érzékeny és izgalmas hatás fejezhető ki. A szemöldök és a szempillák ápolására számos kozmetikum rendelkezésre áll már, de fontos például a jó minőségű szempillaspirál használata is az érzékenységből fakadó problémák minimalizálására. A műszempilla-ragasztó és egyéb vegyi anyagok használata, esetleges szembe kerülése veszélyes lehet. Érdemes tudni, hogy a világos bőrű, jellemzően kék szeműek e tekintetben mindig érzékenyebbek, allergiás reakcióknak jobban kitettek” – figyelmeztet a kozmetikus. 

A műszempilla

Míg a szemöldök pótlását vagy ritkítását viszonylag könnyű orvosolni, addig a hosszabb szempillákra vágyóknak több, de vitatható módszer is rendelkezésükre áll álmaik beteljesítésére. A boltban megvásárolható, saját kezűleg felragasztható, olcsó műszempilla kevésbé tartós megoldásától a méregdrága beültetett pillákig (majdnem) minden lehetséges. A drogériás változat felrakása nem igényel szakképzettséget, de némi kézügyességet és gyakorlatot mindenképpen, és főleg teljesen tiszta kezeket a bakteriális fertőzések elkerülése érdekében. A szalonokban építéssel feltehető műszempillák drágábbak, és 3-4-5 hetente feltöltésre, újraépítésre szorulnak. A műszempillák vastagságától és hosszától is függ, mennyire gyengítik a saját pillákat, de néha érdemes azokat pihentetni, a vegyi anyagú ragasztóval pedig óvatosan bánni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek