A 20. század közepétől egyre szélesebb körben elterjedt, így egyre több háztartásban megjelent a mikrohullámú sütő. Nem véletlenül, hiszen használatuk kényelmes és egyszerű. A háztartási gép használatával kapcsolatos kutatások évtizedek óta folyamatosan zajlanak. Legutóbb lengyel élelmiszeripari szakemberek azt publikálták, hogy a mikrohullámú sütő mind ételkészítésre, mind pedig étel melegítésére egyaránt biztonságosan használható.
Így működik a mikrohullámú sütő
A mikrohullámú sütők elektromágneses sugárzással készítik el az ételeket. Ez hasonló a rádióhullámokhoz használt energiához, de magasabb frekvenciájú, amely lehetővé teszi, hogy kölcsönhatásba lépjen az élelmiszerrel. A mikrohullámú sütő a nem ionizáló sugárzás egy fajtája, amely azt jelenti, hogy nem jelentenek ugyanolyan kockázatot, mint az ionizáló – például a röntgen- vagy a gamma- –sugárzás, amelyek megváltoztathatják a kémiai szerkezeteket és a DNS-t.
A mikrohullámú sütő tartalmaz egy elektroncsövet, az úgynevezett magnetront, amely mikrohullámokat generál. Ezeket a hullámokat a sütő fém belseje visszaveri, így behatolnak az ételbe.
A magas víztartalmú ételek, például a zöldségek, azért melegszenek fel gyorsan, mert hatékonyabban szívják fel a mikrohullámokat.
Amiatt pedig nem kell aggódni, hogy a mikrohullámú sütő használata során a sugárzás az ételébe is átkerülhet, ugyanis a mikrohullámú energia hővé alakul, amint az étel elnyeli, hiszen nem radioaktív és nem szennyezett.
Ez a helyzet a sugárterheléssel
Az egyik elsődleges aggodalom a mikrohullámú sütőkkel kapcsolatban, hogy vajon a keletkező mikrohullámok potenciálisan károsíthatják-e az egészségünket. Vannak, akik ettől tartva azonnal gyorsan elugranak, amint megnyomják a „Start” gombot. A szekértők szerint azonban aggodalomra semmi ok, hiszen a mikrohullámú sütőket számos biztonsági funkcióval látják el, amelyek megakadályozzák a mikrohullámok kiszivárgását.
Amíg a mikrohullámú sütőt jól karbantartják és a gyártó utasításai szerint üzemeltetik, addig nem bocsát ki káros sugárzást.
Fennáll azonban a mikrohullámú energia kiszivárgásának kockázata, ha a mikrohullámú sütő bármilyen károsodást szenved, például toxinokat bocsát ki, az ajtópántok meglazulnak, a készülék valahol, például a tömítéseknél megsérül, az ajtó nem nyílik vagy záródik megfelelően. Ezekre mindenképpen figyelemmel kell lenni, ugyanis kimutatták, hogy ha valaki hosszú ideig ki van téve a mikrohullámok hatásának, az olyan súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a bőr megégése vagy a szürkehályog.
Biztonsági óvintézkedésként a szakértők azt javasolják, hogy ne álljunk közvetlenül a mikrohullámú sütővel szemben, különösen igaz ez a gyermekekre.
A tápanyagok sem vesznek el
Szintén gyakran ad aggodalomra okot, hogy vajon a mikrohullámú sütőben készült ételek megőrzik-e tápanyatartalmukat. Kutatások bizonyítják, hogy más konyhatechnológiai eljáráshoz képest a mikrohullámú sütés vagy főzés több vitamint és ásványi anyagot megőriz az ételekben. Ez elsősorban azért van így, mert a mikrohullámú sütőben meg lehet főzni az ételeket gyorsan és víz nélkül is, amely a hagyományos főzési folyamatok során kimoshatja a tápanyagokat.
Szintén kutatás igazolta, hogy a mikrohullámú főzés különösen hatékony a zöldségek C-vitamin-tartalmának megőrzésében.
Káros vegyületek képződése
A kutatások kimutatták, hogy ha az élelmiszereket műanyag edényekben tesszük a mikrohullámú sütőbe, káros vegyi anyagok, például biszfenol-A (BPA) és ftalátok szabadulnak fel. Ez aggodalomra adhat okot, mivel bizonyított, hogy ezek az egészségre ártalmas anyagok hormonális zavarokat, szívbetegségeket, cukorbetegséget, valamint termékenységi problémákat okozhatnak. A kockázatok csökkentése érdekében javasolt olyan edényeket használni, amelyeket kifejezetten mikrohullámú sütőhöz fejlesztettek ki.
Bár egyre több olyan élelmiszer kapható a boltokban, melyeket mikrohullámú sütőben használható csomagolásban lehet megvásárolni, ennek ellenére a szakemberek azt javasolják, hogy a biztonság kedvéért a műanyag csomagokból helyezzük át üveg- vagy kerámiatálakba.
Egyenetlen hőeloszlás
Előfordulhat, hogy a mikrohullámok néha egyenetlenül sütik meg az ételeket, ami oda vezethet, hogy a nyersen maradt részekben túlélhetik a sütést a baktériumok. Ez a probléma kiküszöbölhető, ha betartjuk a megfelelő keverési és pihentetési időre vonatkozó szabályokat, amelyek lehetővé teszik a hő egyenletesebb eloszlását az ételben.
Így használd biztonságosan a mikrohullámú sütőt
- Mindig kövesd a használati útmutatóban lévő utasításokat és biztonsági előírásokat.
- Csak olyan edényt használj, amelyet kifejezetten mikrohullámú használatra terveztek.
- Ne használd a mikrohullámú sütőt, ha az ajtaja megsérült, nem záródik megfelelően, vagy eldeformálódott.
- A gyártó által meghatározott időintervallumon túl ne melegíts a háztartási gépben vizet vagy egyéb folyadékot.
- Rendszeresen tisztítsd meg a mikrohullámú sütő belső üregét, széleit és az ajtaját vízzel és enyhe tisztítószerrel. Nincs szükség speciális mikrohullámú tisztítószerekre, de kerülni kell a súrolásra alkalmas szivacsokat.
Az aszalványmoly egy rendkívül bosszantó, repülő rovar, amely kártevő lárváival elsősorban a száraz élelmiszereket fertőzi meg a konyhában. Cikkünkből megtudod, vajon a rovar ártalmas-e az egészségünkre.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés