Ezek az ételeket ne edd, ha kínoz a fejfájás

GettyImages-1451788625
Olvasási idő kb. 5 perc

A migrénes rohamok sokak életét keserítik meg, azt azonban sokan nem tudják, hogy az elfogyasztott élelmiszerek akár fokozhatják is a szörnyű tüneteket.

Világszerte mintegy egymilliárd embert érint az a típusú fejfájás, melyet röviden csak migrénnek nevezünk. Ha nem is elkerülhető a fej fél oldalát érintő, sokszor látási nehézségekkel járó görcsös, rohamokban érkező fejfájás, de kis tudatossággal mérsékelhető lehet. Ebben segítünk most.

A táplálkozásunk egész testünkre hat, nemcsak energiát nyerünk vele, vagy éppen segítünk megőrizni testünk egészségét, ha jól megválogatott alapanyagokból készítjük a mindennapi betevőt, de akár súlyosbíthatjuk is a tüneteket egy-egy rosszul kiválasztott alapanyaggal. Most a migrén kerül terítékre, és azok az ételek, amelyek tiltólistásnak számítanak a görcsös rohamok ideje alatt. Egy angol egészségügyi portál szakemberei összegyűjtötték, mi az, ami biztosan ront az állapoton. 

Olyan éles fájdalommal jár, hogy semmivel össze nem téveszthető egy migrénes roham
Olyan éles fájdalommal jár, hogy semmivel össze nem téveszthető egy migrénes rohamYana Iskayeva / Getty Images Hungary

Van, aki allergiás rá, van, akinek fejfájást okoz

A hisztamin áll az első helyen a migrénes fájdalmak erősödéséért felelős anyagok listáján. Ugyan maga a vegyület folyamatosan jelen van szervezetünkben, sőt, az emberi test is termel hisztamint, ám egyes élelmiszerekben jóval magasabb koncentrációban van jelen, mint másokban – ez az erre érzékenyeknél intoleranciát is okozhat, mely különféle emésztőrendszeri és bőrtünetekkel jár egy allergiás reakció esetén. De még ha alapvetően jól is tolerálja szervezetünk, egy migrénes roham során bizony képes a tüneteket felerősíteni. 

A hisztamin legfontosabb feladata az immunrendszer kialakítása azáltal, hogy részt vesz a gyulladásos folyamatokban. Nyugalmi állapotban az őt termelő sejtekben raktározódik, amikor azonban valamilyen veszély vagy fenyegetettség éri a szervezetünket, ezek a sejtek rögtön mozgásba lendülnek, a hisztamin felszabadul, hogy ellássa a védelmező feladatát, azaz gyulladást keltsen a betolakodók ellen. De nemcsak a kórokozók, hanem az elfogyasztott élelmiszerek, a stressz vagy éppen az alkohol is képes kinyitni a hisztamintermelő sejteket. A hisztaminintolerancia egyik vezető tünete ráadásul pont a migrénes fejfájás az egyéb, látható reakciók mellett. Éppen ezért a táplálkozási szakértők azt javasolják, hogy lehetőleg minél kevesebbet fogyasszunk az alábbi élelmiszerekből, vagy akár hagyjuk is el az alábbiak közül azt, ami számunkra gondot okoz:

  • kávé,
  • csokoládé,
  • alkohol, különös tekintettel a vörösborra és a sörre,
  • feldolgozott húsok, például kolbász, szalonna, bacon és előrepácolt húsfélék,
  • belsőségek, mint a máj, vese, zúza, pacal stb.,
  • aszpartámtartalmú élelmiszerek,
  • nagy mennyiségű ízfokozót tartalmazó ételek, például instant levesek, fűszerkeverékek, leveskocka,
  • hosszan érlelt sajtok,
  • citrusfélék,
  • hagyma,
  • hüvelyesek,
  • fermentált zöldségek.
A hisztamin a ludas, ha egyes ételektől jobban fáj a fejünk
A hisztamin a ludas, ha egyes ételektől jobban fáj a fejünkSantje09 / Getty Images Hungary

Egyénenként változik, mi okozhat gondot

Bár a migrénes fejfájás minden ember esetében egyedi abból a szempontból, mely tünetek érintik aktuálisan inkább, ugyanígy a fent felsorolt élelmiszerekre sem reagál mindenki ugyanúgy. Általánosságban azonban elmondható, hogy éppen a migrénes rohamok hisztaminnal való kapcsolata miatt a kávé, a csokoládé, a feldolgozott húsok, illetve az alkohol az, amivel óvatosan kell bánnunk. 

Eliminációs diétát javasolnak

Ahhoz, hogy kiderüljön, bármely fenti élelmiszer okoz-e problémát számunkra azáltal, hogy felerősíti a fájdalmakat, a dietetikusok eliminációs diétát javasolnak. Ez a szó szoros értelmében a teljes megvonás, mintegy 2-3 héten keresztül ilyenkor egy falatot se fogyasszunk az adott élelmiszerből. Érdemes egyenként sorban kipróbálni mindent, egy fél hónap megvonás általában elegendő ahhoz, hogy kiderüljön, elviselhetőbb-e egy roham, ha kerüljük valamelyik étel vagy ital fogyasztását. A diéta végén terheljük vissza magunkat – ez az időszak legyen kétszer olyan hosszú, mint a diéta maga –, és ha újra súlyosabbnak érezzük a tüneteket, már meg is találtuk a baj forrását. 

Érdemes hosszabb időre elhagyni a magas hisztamintartalmú ételeket, hogy kiderüljön, gondot okoz-e valamelyik
Érdemes hosszabb időre elhagyni a magas hisztamintartalmú ételeket, hogy kiderüljön, gondot okoz-e valamelyikArx0nt / Getty Images Hungary

Az egyetlen kivétel a kávé, ami önmagában is különleges a fejfájásra gyakorolt hatásait tekintve, mivel a nem migrénes típusú fájdalmakra, ahogy itt is írtunk már róla, kifejezetten hatékony lehet, csak kicsit kell vele trükközni. A migrénnel élők esetén azonban fokozhatja a tüneteket. Mégsem szabad azonnal elhagyni a mindennapi rutinunkból, figyelmeztetnek a szakértők: ha ugyanis a szervezetünk rendszeres és nagyobb mennyiségű koffeinhez van szokva, a teljes és azonnali megvonás önmagában kiválthat migrénes rohamot, így ott mindenképp előzze meg fokozatosság a kizárásos diétát.

Átalakítanád az étkezésed, ha az segítene csökkenteni a fájdalmakat?

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek