Miért olyan drága a mandula? Várható, hogy csökken az ára?

GettyImages-974260168

A mandula nemcsak finom, hanem egészséges is, ezért sokan kedvelik, az ára azonban elég borsos, és egyre csak feljebb kúszik.

A BBC szerint a világ mandulatermésének 82 százalékát Kalifornia adja, ahol a termesztést több tényező is hátráltatja, így a kereslet és a kínálat egyáltalán nincs összhangban. Lássuk, hogy pontosan mi okozza a folyamatos drágulást, és mi a mandula népszerűségének titka.

Kevés hely alkalmas a termesztésére

„A mandula iránti kereslet jelentősen megnőtt, mivel a világ felismerte, hogy értékes tápanyagtartalma miatt fogyasztása jót tesz szervezetüknek” – mondja David Phippen kaliforniai mandulatermesztő, aki napelemekkel ellátott farmján NASA-technológiával tervezett robotokat alkalmaz a mandulaszemek szétválogatására. Bár a gazdálkodás nagyrészt gépiesítve, automata öntözőrendszer segítségével zajlik, annak sikere leginkább az éghajlattól és az időjárástól függ.

A Szilícium-völgytől másfél órányi autózásnyi lévő terület azon kevés helyek közé tartozik a világon, ahol a mandulafák termést hoznak. Itt ugyanis optimális a klíma ahhoz, hogy túléljék a telet, majd tavasszal felébredve virágokat bontsanak. Ahhoz, hogy rendben tudjanak fejlődni, a fáknak a fagymentes periódust követően 500-700 órányi nyugalmi időszakra van szükségük.

A világ mandulatermésének 82 százaléka Kaliforniából származik, ahol nagy a szárazság
A világ mandulatermésének 82 százaléka Kaliforniából származik, ahol nagy a szárazságGomezDavid / Getty Images Hungary

Fogyasztása jótékony hatású

A 90-es évek elején, közepén még úgy tartották, hogy a diófélék – különösen, ami a mandulát illeti – fogyasztása egészségtelen, mert sok zsírt tartalmaz. A kutatások azonban azóta kimutatták, hogy a mandula zsírtartalma pozitív tulajdonság.

Ez jó zsír, nem rossz zsír.

A jó zsírokról, így a telítetlen zsírokról bebizonyosodott, hogy jótékony hatással vannak a szervezetre, csökkentik a szívbetegségek veszélyét és javítják a vér koleszterinszintjét. Ezzel szemben a főleg állati eredetű telített zsírok, amelyek sok feldolgozott élelmiszerben is megtalálhatók, összefüggésbe hozhatók a koleszterinszint emelkedésével, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával.

Azt, hogy a mandula egészséges, független kutatások is alátámasztották. Egy tanulmány során például megfigyelték, hogy azok a fogyókúrázók, akik egy súlycsökkentő program részeként mértékkel mandulát fogyasztottak, többet fogytak, mint azok, akiknek kimaradt az étrendjükből.

Tele van értékes tápanyagokkal
Tele van értékes tápanyagokkalAaronAmat / Getty Images Hungary

„Rostokban gazdag, a legmagasabb fehérjetartalommal rendelkezik a diófélék között, és a pácienseim arról számolnak be, hogy rágcsálása már önmagában is nagyon élvezetes számukra” – jegyezte meg dr. Michelle Wien dietetikus és kutató, aki több mint egy évtizede tanulmányozza a mandula egészségre gyakorolt hatását.

A manduláról az is kiderült, hogy hosszabb időre képes eltelíteni az ember, így fogyasztása után később jelentkezik az éhségérzet, sőt egy kutatás során javította a rossz koleszterinszintet a prediabéteszes betegeknél. Ha ráadásul magasabb glikémiás indexű élelmiszerekkel, így friss gyümölccsel vagy keksszel kombinálva eszik, minimálisra csökkenthető vele a vércukorszint emelkedése, ami az étkezések után szokott megugrani. Ez viszont nem jelenti azt, hogy két marékra kéne zabálni. Különösen annak fényében nem, hogy már 28 gramm mandula is (ami nagyjából 23 szemnek felel meg) 160 kalóriát tartalmaz.

A kutatások megállapították, hogy a mandula pozitív egészségügyi hatásai akkor érvényesülnek igazán, ha lassan, alaposan megrágva fogyasztják. Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az optimális telítettségérzet elérése érdekében a mandulát 25-40-szer kell megrágni.

A mag hosszan tartó rágása elősegíti a tápanyagok felszabadulását is a szervezetben.

Ezért olyan drága

A mandula ára meredeken emelkedik, és egyelőre nem is látszik, hogy a tendencia mikor és hol áll meg. Mivel egy mandulával megpakolt teherautó rakománya mintegy 160 ezer dollárért ér (ami kb. 50 millió forintnak felel meg), már a bűnözők is elkezdtek utazni rá, és több szállítmányt is kifosztottak.

A legnagyobb drágító tényező azonban egyértelműen a Kaliforniában uralkodó szárazság: miközben a kereslet nő, a készletek korlátozottak. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a mandula hiába drágább más ropogtatnivalóknál, mint a perec vagy a csipsz, magas tápértéke miatt sokan így is hajlandóak többet fizetni érte.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra