Minden édesítőszer méreg? A WHO szigorú döntését szakember segít értelmezni

GettyImages-1222602822

Néhány hete meglepően szigorúan fogalmazott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatosan: magyar szakembert kérdeztünk arról, hogyan értelmezzük ezt.

A fogyásban nem segítenek, viszont hosszú távú fogyasztásuk egészségkárosító hatással bírhat: hosszú távon fokozzák a kettes típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát. Tápértékük nincsen, alapvető tápanyagnak sem tekinthetjük őket. A cukorbetegségben szenvedőkön kívül mindenkire vonatkoznak az ajánlások.

Így gondolj az édesítőszerekre

A WHO szigora meglepetésként érheti a laikust, ezért megkérdeztük Szűcs Zsuzsannát, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét, hogy tegye tisztába, mennyire kell méregként tekintenünk ezekre az élelmiszerekre.

„Dietetikusi szemmel a helyzet nem ennyire szigorú, inkább csak az édesítőszerek használatának kontextusát keretezi át. A lényeg, hogy amennyiben nincs cukorbetegsége vagy más szénhidrát-anyagcserezavara – például inzulinrezisztenciája – valakinek, akkor az észszerű cukorfogyasztás része lehet a kiegyensúlyozott vegyes étrendnek.

Ehhez a WHO ajánlása is ad kapaszkodót, a napi kalóriabevitel legfeljebb 10 százaléka lehet hozzáadott cukor – például ételekhez, italokhoz adott cukor, méz, késztermékek cukortartalma.

Ez körülbelül 12 teáskanálnyi mennyiség. Persze ha ennél kevesebbet fogyasztunk, az előnyös” – fogalmazott a szakértő.

Ne az alternatívákkal kísérletezzünk, hanem fogyasszunk kevesebb cukrot
Ne az alternatívákkal kísérletezzünk, hanem fogyasszunk kevesebb cukrotLuis Echeverri Urrea / Getty Images Hungary

Gyakorlati tippek

Praktikus tanácsokat is kértünk Szűcs Zsuzsannától azzal kapcsolatosan, hogyan érhető ez el. A legalapvetőbb az, hogy ahol lehet, megspórolod a cukrot: ez a gyakorlatban a következőkben nyilvánulhat meg:

  • a kávét, teát lehetőleg enélkül iszod,
  • ételekbe a recepthez képest 10-15 százalékkal kevesebbet adsz belőle,
  • nem cukrozod az epret,
  • hetente legfeljebb 2-3 alkalommal eszel kis adag édességet (3-4 kocka csokit, 1-2 gombóc fagyit, 1 túrórudit),
  • a késztermékek (mint gyümölcsjoghurt, keksz, müzli) közül a kevesebb cukrot tartalmazót veszed, eszed,
  • olyan desszertet választasz, amiben a cukor mellett egyéb értékes tápanyagok is vannak (gyümölcsös-tejes desszertek, teljes kiőrlésű lisztes kekszek, sütik).

Ez az észszerű, mértékletes cukorfogyasztás az MDOSZ Okostányér ajánlásában is szerepel.

„Ez érvényes a gyerekekre is. Nagyon fontos lenne a kevésbé intenzíven édes ízek megszoktatása már egészen kicsi kortól – vagyis ha lehet, a kisgyermekek ételeit egyáltalán ne vagy csak nagyon enyhén édesítsük, illetve a fenti szabályt alkalmazzuk a cukorhasználatban. Egyértelműen nem ajánljuk egészséges gyermeknek az édesítők adását, inkább az előzőekben leírtakat alkalmazzuk” – fejtette ki Szűcs Zsuzsanna. Hozzátette azt is: méz 1 éves kor után adható.

Az nem segít fogyni, ha csak a cukrot cseréled mesterséges édesítőre
Az nem segít fogyni, ha csak a cukrot cseréled mesterséges édesítőreSabdiZ / Getty Images Hungary

A cukorbetegeknek továbbra is ajánlják

Ami a fogyni vágyókat illeti: hibás a szakember szerint az a gyakran látott gyakorlat, melyben a fogyni vágyó a cukrot édesítőszerre cseréli, de mást nem változtat.

„Egyébként ugyanolyan egészségtelenül eszik, mint korábban, vagy az édesítős termékekből dupla annyit fogyaszt, hiszen az úgyis cukormentes. A WHO állásfoglalásának szerintem ez az egyik fő üzenete”

– vélekedik az MDOSZ elnöke.

A cukorbetegeknek, szénhidrát-anyagcserezavarral élőknek ugyanakkor változatlanul az édesítőszerek észszerű alkalmazását javasolja a mértékletes édesítésre vonatkozó ajánlás mellett.

„Számukra nemcsak önmagában a cukor hiánya fontos, hanem az étrend teljes szénhidráttartalma és vércukoremelő hatása is. A WHO anyaga egyébként rájuk éppen ezért nem is vonatkozik, hiszen ez már egy dietoterápiás kérdés” – fogalmazott.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra