Kómát is okozhat ennek növénynek a nedve, pedig gyakran kenjük a bőrünkre

GettyImages-1539493031
Olvasási idő kb. 4 perc

A bennünket körülvevő növényekről nehezen hisszük el, hogy veszélyesek lehetnek, pláne akkor, ha jótékony hatásáért nem egyszer már hálát is mondtunk. Ilyen a vérehulló fecskefű is, amelynek nedvével előszeretettel dörgöljük be a tyúkszemet, miközben valószínűleg nem tudjuk, hogy minden része mérgező.

Erdőn, mezőn, utak és folyók mentén, kertekben és kerítések mellett, no és a ház körül is találkozhatunk nagyanyáink „orvosságával”, amelynek élénk narancssárga tejnedve jó tyúkszemre és szemölcsre. Csakhogy azt felejtjük el, vagy talán nem is tudjuk, hogy

a vérehulló fecskefűnek bizony minden része mérgező.

Ott a mérgező növények listáján a tiszafa mellett

A tetszetős, sárga szirmú növény a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatójában ugyanúgy szerepel a mérgező növények listáján, mint a hírhedten veszélyes tiszafa, a ricinus vagy épp a leander. A vérehulló fecskefű megsebezve sárga vagy narancsszínű, kellemetlen szagú, keserű tejnedvet ereszt, amely

bőrrel érintkezve kiütést okozhat. 

Az ártatlan külsejű növény minden része mérgező
Az ártatlan külsejű növény minden része mérgezőOrest Lyzhechka / Getty Images Hungary

Lenyelése súlyos következménnyel járhat

A további, fecskefűvel kapcsolatos tények pedig még ijesztőbbek. A NNK szerint lenyelése esetén égető, csípős ízű, hányást, görcsös, véres hasmenést, ezen kívül vizelési ingert, szapora légzést, szédülést, kábultságot, vérnyomás-emelkedés is okozhat. Nagyobb mennyiség fogyasztásakor keringési elégtelenség, esetleg vesekárosodás, sőt kóma is bekövetkezhet.

Máj- és epeteákban történő túladagolása pedig mérgezést okozhat.

Így használták régen

Noha a népgyógyászatban nem egyszer hallani a fecskefű legendás gyógyhatásáról, megannyi fontos szabályt érdemes szem előtt tartani. A Szimpatika cikke szerint a növény tejnedvét a látás élesítésére és a nyálkás hártyával bevont szemgolyó tisztítására használták, de szemölcsöt, tyúkszemet, övsömört, ótvart, sőt ekcémát is kezeltek vele. A vérnyomáscsökkentő és hashajtó hatásáról ismert növényt belsőleg szív- és érrendszeri zavarok, érelmeszesedés és gyomorbántalmak, valamint nyombélfekély kezelésére is alkalmazták. Ezek mellett azonban kiemelik, hogy a tapasztalt mellékhatásokról nem maradt fenn használható információ, pedig

a mai kémiai vizsgálatok alapján a vérehulló fecskefű hatóanyagai nagyon erős hatásúak, és nem megfelelően alkalmazva nagyon is veszélyesek.

A vérehulló fecskefű narancssárga tejnedve erősen mérgező
A vérehulló fecskefű narancssárga tejnedve erősen mérgezőAndrii Kozlytskyi / Getty Images Hungary

Háziszerként nem ajánlott az alkalmazása

Bár háziszerként nagyon nem tanácsos használni a növényt, az vitathatatlan tény, hogy a vérehulló fecskefüvet előszeretettel alkalmazzák a gyógyászatban. A gyökerében fellelhető a legnagyobb mennyiségben többek között a fájdalomcsillapító és görcsoldó kelidonin nevű alkaloid,

emellett a növényben megtalálható a berberin is, amely pedig az epekiválasztás fokozásában segít.

Kutatások bizonyítják azonban, hogy a fecskefű fogyasztása májkárosodást okozhat, ha az epehólyag nem megfelelő állapotú, ezért szedésével kapcsolatban rendkívül fontos orvossal konzultálni. 

Ha szeretnéd megismerni a világ legveszélyesebb fájának veszedelmes titkát, akkor feltétlenül olvasd el az erről szóló cikkünket!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek