Régen gyógynövényként használták, ma már tudjuk, hogy súlyosan mérgező

GettyImages-2152681180
Olvasási idő kb. 4 perc

A farkasalma külsőleg még ma is használatos gyógynövényként, de a szakemberek nem ajánlják, hogy kísérletezz vele: mérgező termése akár szívbénulást is okozhat.

Az elsősorban ligeterdők, útszélek, cserjések növényzetében előforduló, Magyarországon őshonos közönséges farkasalma (Aristolochia clematitis) ebben az időszakban virágzik. Így találkoztam vele én is: erdőszéli telkünk végében tömegesen bukkant fel, így kíváncsi lettem, hogy milyen növénnyel akadt dolgunk. Egy gyors keresést követően megdöbbenve tapasztaltam, hogy a faj súlyosan mérgező, aminek különös jelentősége lehet, ha csakúgy, mint nálunk, gyermek vagy kutya is van a háznál.

Régen gyógynövényként használták

„Az alma elnevezést nem gömbölyű, zöld terméseiről kapta, hanem vastag gyöktörzséről, amit régen földi alma vagy farkasalma néven árusítottak, hiszen fontos gyógynövény volt” – emlékeztetett ismertetőjében a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Mint írták, a növényt sebforrasztónak gondolták, és úgy tartották, hogy a szülés után a méhben rekedt vért kitisztítja.

A XV–XVIII. században a gyógyszerészek Magyarországon sok farkasalmát szedtek, az orvosok elterjedten használták gyógyászati célokra, és fontos kiviteli árucikk volt Németország felé. Régi magyar orvosi vényeken gyakran olvasható a farkasalma neve.

Később aztán kiszorult a hivatalos gyógyszerek közül, de a budapesti piacokon még a harmincas években is árulták sebgyógyítóként. Levelét égési sebekre, illetve lovak sebeinek gyógyítására is használták Magyarországon.

Az egykor gyógynövényként számon tartott farkasalma belsőleg fogyasztva erősen mérgező
Az egykor gyógynövényként számon tartott farkasalma belsőleg fogyasztva erősen mérgezőseven75 / Getty Images Hungary

A mérgező növény virágai rovarcsapdaként működnek

A 30-100 cm magas évelő növénynek nyeles, szórt állású, kopasz levelei vannak, jellegzetes, sárga virágai pedig rovarcsapdaként működnek. Ezek dögszagot árasztva csalogatják magukhoz az apró legyeket.

„A virág nyílásakor csak a termő érik meg, a porzók még nem. A hívogató sárga virágra érkező beporzó rovar könnyedén hatol a termő felé, mert a pártacsőben növő, lefelé hajló szőrök továbbengedik. Kifelé azonban útját állja a sűrű szőrzet, és csak akkor ereszti, amikor a porzók is megérnek, és a portokok felnyílnak. Ekkorra a szőrök elfonnyadnak, így a virágporral frissen behintett rovar szabadon távozhat” – írta róla a Magyar Természettudományi Múzeum.

A hajdani gyógynövényt speciális kapcsolat fűzi egy védett lepkéhez
A hajdani gyógynövényt speciális kapcsolat fűzi egy védett lepkéhezpum_eva / Getty Images Hungary

Szívbénulással járó mérgezést és rákot is okozhat a farkasalma

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a magyar növények elnevezéseiben a farkas szó mindig azt jelzi, hogy az adott fajta mérgező. Nem kivétel a közönséges farkasalma sem, amelynek csüngő, gömbölyű és a növény termetéhez képest viszonylag nagy termése akkora, mint egy kisebb paradicsom.

Elfogyasztása súlyos máj- és vesekárosodást okozhat, és erősebb mérgezés esetében szívbénulás is bekövetkezhet.

Jellegzetes külsején túl mérgező mivoltára keserű, bódító szaga is figyelmeztet. Ám így is előfordult, hogy komoly mérgezést okozott a Balkánon, azután, hogy a búza közé keveredett magjaiból liszt készült. Ma már azt is tudjuk, hogy gyógynövényként való felhasználása ellenére rákkeltő hatású, így napjainkban csak gyógyszeralapanyagként használatos.

Érdekesség, hogy ennek a növénynek köszönheti nevét és a ragadozók elleni védelmet a védett farkasalmalepke (Zerynthia polyxena). A lepke a farkasalma leveleire rakja le tojásait, majd hernyói elfogyasztják a leveleket. Ennek köszönhetően mind a hernyók, mind a lepkék mérgezővé válnak, más állatok ezért nem is táplálkoznak belőlük.

Van egy másik, mostanában virágzó növényünk is, amellyel jobb vigyázni. Már csak azért is, mert a halálos mérgezést okozó foltos bürök könnyen összetéveszthető kedvelt salátanövényünkkel, a zamatos turbolyával. A további részletekért kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek