Hányást, lázat okozhat, ha megcsíp ez a betolakodó

GettyImages-1166803768
Olvasási idő kb. 3 perc

Miután egyre több időt töltünk a természetben, megnő az esélye annak is, hogy mérgező állatokkal találkozzunk akár Magyarországon is. Megmutatjuk, mely fajok jelentenek veszélyt az emberre.

Nem kell egzotikus tájakon, őserdőkben és távoli sivatagokban kalandoznunk ahhoz, hogy emberre veszélyt jelentő hüllőkkel, rovarokkal vagy kétéltűekkel találkozzunk – figyelmeztet a Greendex, amely össze is gyűjtötte ezeket.

Életveszélybe is sodorhat a házi méh

A lista első helyén a rengeteg növény beporzásáért felelős, pótolhatatlan jelentőségű házi méh áll, amely heréi ugyan nem jelentek veszélyt ránk, a nőstények viszont annál inkább. Potrohvégükön található, mérgező fullánkjuk életveszélybe is sodorhatja az áldozatát: egyetlen szúrással nagyjából 0,1 mg méreganyagot ürít, amely az erre érzékenyeknél akár halálos dózist is jelenthet. Ennél már csak egy egész méhraj veszélyesebb, amely támadásánál már az sem számít, hogy allergiások vagyunk a csípésükre vagy sem, hiszen, mint írják,

körülbelül 40 csípéstől kezdődően már mindenképpen komoly következményekkel kell számolnunk.

Bár legtöbbször nem így gondolunk rá, de mérgező állat a házi méh is
Bár legtöbbször nem így gondolunk rá, de mérgező állat a házi méh isBarbara Rankenhohn / 500px / Getty Images Hungary

Erdők mérgező állata, a keresztes vipera

Magyarországon két mérgező viperafaj is él: a keresztes és a rákosi vipera közül előbbi a veszélyesebb, marása ugyanis nemcsak fájdalmas, hanem helyén duzzanat és kékes elszíneződés is megjelenhet. Ezt a bizsergő érzést egy hétnél is tovább érezhetjük. E kellemetlenségen kívül azonban a kígyómarás hatására begyulladhatnak a nyirokcsomóink is, sőt

szédülést, szapora pulzust, hányást, hasmenést is tapasztalhatunk, rosszabb esetben pedig, mint írják, akár halálos kimenetelű vérnyomáscsökkenés vagy légzésbénulás is bekövetkezhet.

Szerencsére azonban az ilyen típusú kígyómarások mindössze 1 százaléka végződik tragédiával, legtöbbször pedig még számottevő tünetek sem jelentkeznek. 

Kertünkben él a sebet ejtő pók is

A sárgászöld potrohú és vöröses fejtorú mérges dajkapókkal a kertünkben is találkozhatunk. Sokan nem tudják, hogy a csáprágóin méregmirigy is van, így azt tanácsolják, hogy csípése esetén jobb, ha orvoshoz forulunk. Noha nagyon súlyos következményektől nem kell tartanunk a dajkapókkal való találkozás után, komolyabb duzzanatra, elszíneződésre és erős fájdalomra azért mindenképpen számítanunk kell. Az oldal szerint a dajkapók csípése egyeskenél fejfájást, hányást vagy lázat is okozhat.

Szép, de veszélyes a sárgahasú unka is

Noha a barnás hátának köszönhetően beleolvad a környezetébe a sárgahasú unka, ha valami megriasztja, hassal felfelé fordul, az azon található sárga foltjai pedig érintésre csábítanak. Ezt tennünk viszont egyáltalán nem ajánlatos, hiszen az unka az ellenség elűzését szolgáló váladékot termel, amely szembe vagy orrba kerülve a nyálkahártya erős, égető fájdalmát okozza. Szerencsére azonban egy kis kellemetlenségen kívül más baj nem érhet bennünket e kétéltűvel való találkozásunk során.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek