Az indiánok gyógynövénye, ami csillapítja a menopauza tüneteit

GettyImages-169087116

Észak-Amerikában a bennszülött indiánok évszázadok óta használják gyógyászati célokra a magyarul fürtös poloskavész (Actaea racemosa vagy Cimicifuga racemosa) néven ismert növényt, amely napjainkban elsősorban a menopauza kellemetlen tüneteit mérséklő hatása miatt kap figyelmet.

Az amerikai őslakosok nem csak női bajok (alhasi görcsök, menstruációs zavarok) vagy szülés közben fellépő problémák ellen alkalmazták a gyógynövény virágait és gyökérzetét: mozgásszervi fájdalmak, láz, köhögés, tüdőgyulladás esetén éppolyan hasznosnak bizonyult, mint a csörgőkígyó marása, depresszió vagy vesebetegségek ellen.

Indián asszonyok gyökere

Az indián férfiak csata előtt felkeresték a törzs sámánját, és fürtös poloskavészt kértek tőle, mivel úgy tartották: rettenthetetlen és bátor harcossá válnak, ha elfogyasztják. A 19. században Amerikába érkező telepesek a gyógynövényből tonikot készítettek, amelyet külsőleg alkalmaztak szülési problémák, tüdőgyulladás, álmatlanság, ízületi gyulladás és magas vérnyomás ellen. Különböző neveken vált ismertté Amerikában: nevezik fekete kígyógyökérnek, indián asszony gyökerének és tündérgyertyának is.

Ez az Észak-Amerikából származó gyógynövény enyhítheti a menopauza tüneteit
Ez az Észak-Amerikából származó gyógynövény enyhítheti a menopauza tüneteitKarel Bock / Getty Images Hungary

Enyhíti a menopauza tüneteit

Napjainkban a fürtös poloskavész elsősorban a menopauza kellemetlen tüneteinek mérséklésére használatos: a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a hüvelyszárazság, a fülzúgás, álmatlanság és ingerlékenység sok nő életét keseríti meg 50 körül. A fürtös poloskavész az egyik népszerű, forgalomban lévő, változókorban lévő nők számára készült étrend-kiegészítő egyik alkotóeleme, mivel fitoösztrogénként funkcionál: azaz, olyan növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek képesek a női nemi hormonhoz hasonlóan a szervezet ösztrogénreceptoraihoz kötődni és ott hatást kiváltani.

Hatóanyagokban gazdag gyógynövény

A növény számos vegyületet tartalmaz, egyebek közt a köptető hatású szaponint és acetint, a fitoösztrogénként működő izoflavonokat, továbbá aromás savakat, tanninokat, zsírsavakat, keményítőket és cukrokat. Gyulladáscsökkentő hatásáért a szalicilsav felelős, amely megtalálható például az aszpirinben is. A fürtös poloskavész ezért alkalmazható ízületi gyulladás, torokfájás és magas vérnyomás esetén is, továbbá értágítóként működik: csökkenti a szív- és érrendszeri stresszt, így hozzájárul a szív egészségéhez.

A fürtös poloskavész gyulladáscsökkentő és értágító hatással is rendelkezik
A fürtös poloskavész gyulladáscsökkentő és értágító hatással is rendelkezikmarilyna / Getty Images Hungary

Kutatások a fürtös poloskavészről

Egy 2022-ben készült tanulmány szerint a fürtös poloskavész hatékonyan enyhíti a menopauza okozta vazomotoros tüneteket (azaz az izzadást, a hőhullámokat, a szívdobogásérzést és a fejfájást). 1982-ben egy 629 nő bevonásával készült német tanulmány megállapította: a fürtös poloskavész a résztvevők több mint 80%-ánál négy héten belül javította a menopauza fizikai és pszichés tüneteit. Egy 2018-as vizsgálatban 80 változókorban lévő nő kapott fürtöspoloskavész-kivonatot nyolc héten át, ők szintén úgy érezték, hogy ezen időszak alatt a hőhullámaik kevésbé gyötörték őket. Egy másik tanulmányban a kutatók megállapították: a fürtös poloskavész meggyőzőbben javított a változókorban lévő nők életminőségén, különösen a hőhullámokat tekintve, mint a szintén hasonló célokra alkalmazott ligetszépeolaj.

Noha ezek az eredmények biztatóak, fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik, ezzel foglalkozó kutatás talált összefüggést a tünetek mérséklődése és a fürtös poloskavész használata között. Hasonló kutatások zajlottak már a mellrák és a PCOS (policisztásovárium-szindróma) kezelésével kapcsolatban is, de egyelőre kevés bizonyíték áll rendelkezésre.

Ne vigyük túlzásba

Nincs egyértelmű tudományos állásfoglalás abban sem, mi pontosan a fürtös poloskavész hatásmechanizmusa, illetve abban, hogy egyáltalán a fitoösztrogének közé sorolható-e. Annyi bizonyosnak látszik, hogy a növény összetett vegyi anyagokat, különösen triterpéneket és flavonoidokat tartalmaz, amelyek az agyalapi mirigyre hatnak, és elnyomhatják a luteinizáló hormon (LH) hatását, amely, ha túl magas, felelős lehet a menopauza kínzó tüneteiért. Ami a mellékhatásokat illeti, ha túlzásba visszük a gyógynövény használatát, gyomorgörcsök, fejfájás vagy kiütések jelentkezhetnek, súlyosabb esetben akár májkárosodás is előfordulhat. Várandós és szoptató nők kerüljék a fürtös poloskavész alkalmazását, hiszen nem áll rendelkezésre megfelelő kutatás a rájuk gyakorolt hatásról.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra