5 dolog, amit eddig lehet, hogy nem tudtál a melledről

GettyImages-1327968649

Úgy tűnik, a héten minden a női mellek körül forgott, és nyilván minden nőnek intim kapcsolata van a saját mellével. Ismered az érzést, ahogy fáj, amikor menstruálsz, tudod azt is, hogy mutat a kedvenc pólódban. Sokan gondolhatják, hogy már mindent tudnak, amit általánosságban tudni lehet a női mellről, de fogadjunk, hogy tudunk néhány olyan dolgot mondani, amit még te sem tudtál!

1. A bal mell általában nagyobb, mint a jobb

Valószínűleg az összes nő méricskélte már a tükör előtt a melleit, és valóban az a helyzet, hogy nincs két egyforma mell, szóval eljött az ideje, hogy megismerkedjünk az aszimmetria fogalmával. Ha pedig már ismerjük, fogadjuk el, hogy ez van. Míg a két mellbimbó és az udvaruk hasonlónak tűnnek – de csak tűnnek –, a bal mell általában nagyobb, magasabb, vagy kerekebb, mint a jobb.

A testünk alapvetően sohasem tökéletesen szimmetrikus, ahogy az arcunk sem, úgyhogy nincs min különösebben idegeskedni. Vannak mellek, amelyek a mellkason magasabban ülnek, és vannak olyanok is, amelyek alacsonyabban. Sőt, míg néhány mellbimbó lapos, addig másoké kiáll, de jobb, ha tudod, hogy nincs megfelelő méret vagy forma. Ahány test, annyiféle. A mell aszimmetriája egyébként a nőknek több mint a felét érinti.

2. Rossz a melltartód mérete

Mellünk az életünk során rengeteget változik, gondolj csak arra, hogyan változik a méret, az alak és a természetes emelkedés – vagy éppen ereszkedés – az életkor előrehaladtával. Nyilvánvalóan azonban senki nem méregeti naponta a mellét azon töprengve, hogy adott nap a megfelelő méretű melltartót kapja-e magára.

Az teljesen biztos, hogy ha a napod fénypontja, hogy leveszed a melltartódat, és megszabadítod a melleidet a szoros pántok ketrecétől, akkor valószínűleg nem megfelelő méretű melltartót viselsz. „A háton lévő pántnak a lapockák alján kell feküdnie, és az egész mellszövetnek el kell férnie a kosarakban anélkül, hogy kifolyna belőle” – mondja Julia Mastalski melltartószakértő, és megjegyzi: a jó hír az, hogy a megfelelő melltartó segíthet az ilyen problémák megoldásában. 

3. Sokkal több a melled, mint gondolod

Gyerekként a mellek csak apró foltok az éretlen mellszövetben. Aztán amint elérkezik a pubertás, ahogy a mellek nőnek és fejlődnek, a lebenyek és csatornák rendszerévé válnak, mígnem teljesen működőképesek lesznek az anyatej megtermeléshez. Az amerikai Nemzeti Mellrák Alapítvány szerint a mellek valójában nem „érettek”, amíg egy nő nem esik teherbe, vagy nem kezd el szoptatni. Egy bizonyos kor után aztán a mellek többnyire már valóban csak zsírból állnak, mert a mellszövetek csökkennek, ezzel együtt a mellek mérete is kisebb lesz. 

4. Csomó van a melledben? Nem biztos, hogy rákos vagy!

Ha valaha csomót vagy vastagabb foltot éreztél a melledben, normális, hogy azonnal a legrosszabbra gondolsz, de próbálj még egy kicsit higgadt maradni. Az American Cancer Society szerint ugyanis a csomó lehet fibrózis, ciszta és más nem rákos, vagy éppen jóindulatú emlődaganat. Ha kifejezetten duzzadt és fájdalmas csomóra bukkansz, az akár tályog is lehet, vagy gennyesedés valamilyen fertőzés miatt. Ezenkívül a mellkasi fájdalom gyakran a hormonális ingadozások következménye, és a menstruáció előtt általában rosszabbodik.

Ezzel együtt minden elváltozást érdemes orvossal megnézetni!

5. Egy csomó dolog növelheti a mellek méretét

A terhesség, a menstruáció, a szoptatás, a menopauza, a fogamzásgátló tabletták és még a szex is megduzzaszthatja a melleket. A jelenség – bár idegesítő lehet – valójában egy csomó mindent elárulhat arról, hogy mi történik a testedben. Amikor például a mell megduzzad, az minden bizonnyal azt jelzi, hogy hamarosan menstruálni fogsz, de lehet, hogy izgatott vagy, és persze arra is utalhat, hogy híztál. Érdemes lehet néha egyfajta használati útmutatóként gondolni a méretváltozásra. 

Szóval azért elég csodálatos, hogy mennyi funkciója van a női mellnek. Amikor az egészségükről van szó, érdemes tudni, hogy mi normális, és mi nem. Ami pedig a megjelenést illeti, ne feledd: minden típusú cickó szép a maga módján!

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra