Egy tanulmány szerint a forró italok átmenetileg enyhíthetik az olyan tüneteket, mint az orrfolyás és a torokfájás, ráadásul tagadhatatlan, hogy egy meleg csészényi ezekből még nyugtatólag is hat rád a vírussal teli, vészterhes napokban. Ami azonban a kávét illeti, a szakértők szerint nem a legjobb megoldás.
Nem hagyja pihenni a szervezetet
Ahogyan köztudott, hogy a kávé az antioxidáns- és tápanyagtartalmának köszönhetően számtalan betegség kockázatát csökkentheti, ismert az is, hogy a kávé ébren tart.
A szervezetnek azonban pihenésre van szüksége, különösen akkor, ha betegek vagyunk.
Susan Hassig epidemiológus szerint valószínű, hogy a fogyasztása a felső légúti betegségek klinikai lefolyására semmilyen hatással sem lesz, de a koffein stimuláló jellege miatt kontraproduktív lehet.
Hassig azt mondja, hogy ugyanez vonatkozik az energiaitalokra is, amelyek gyakran több koffeint tartalmaznak, mint egy csésze kávé.
A túl sok koffein pedig, mint tudjuk, ártalmas lehet, függetlenül attól, hogy épp megfáztunk vagy influenzások vagyunk.
Nem mindegy, mennyi
„Ha nem enyhe betegségről van szó, a koffeinfogyasztással óvatosnak kell lennünk, mert vizelethajtó hatása miatt a szervezet kiszáradhat” – erre már egy másik orvos, dr. Daniel Monti figyelmeztet. Ám egy új kutatás szerint ez nem mindenkire vonatkozik, azok ugyanis nem tapasztalnak kávéfogyasztás miatti kiszáradást, akik rendszeresen, „normál” mennyiségben isznak feketét.
Az enyhe kiszáradás tehát csak azoknál figyelhető meg, akik egyébként nem szoktak kávézni, de ha mégis, akkor sokat.
Monti tehát azt javasolja, ha megfáztunk vagy influenza gyötör bennünket, még akkor se döntsünk le egy kancsónyit belőle, ha csak azt kívánjuk.
A gyomrot is zavarhatja
Talán velünk is előfordult már, hogy felső légúti betegségeink hányással és hasmenéssel is társultak, így legalább a betegség idejére száműzzük a kávét – már csak azért is, mert a gyomrot is megzavarhatja. És ki akarna olyan dolgokat fogyasztani, amelyek az emésztőrendszerünkre is csapást mérnek!?
Akkor mit, ha kávét nem?
Légúti betegségeink során azonban nem kell lemondanunk az összes forró italról, sőt! Hassig doktornő szerint a megfelelő hidratáltság eléréséhez kétség nem férhet hozzá, hogy a szervezetnek a vízre van a legnagyobb szüksége, de nem ördögtől való az sem, ha biogyümölcsleveket is kortyolgatunk. Dr. Monti szerint ugyanilyen hasznos italok lehetnek a gyógyteák és a húsleves is, mi több, a koffeintartalmú teák, mint a zöld tea is, segíthetnek a gyomron, így kávé helyett kitűnő alternatívát jelenthetnek.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés