De mielőtt még elindulnánk medvehagymát gyűjteni, jó tudni, hogy a tavasz hírnökeként is ismert gyógynövény gyűjtését a jogszabályok értelmében csak korlátozott mennyiségben és területen lehet leszedni. A medvehagyma leveléből saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm szedhető, az is csak olyan területeken, amely nem védett.
Könnyű összetéveszteni a mérgező gyöngyvirággal
A medvehagyma hosszú, keskeny, pántszerű, enyhén húsos leveleiről ismerhető fel, ám külső jegyei alapján könnyű más, mérgező növényekkel összetéveszteni. Emiatt szinte minden évben előfordul mérgezés, hiszen az erdőjárók kosarába medvehagyma helyett gyakran kerül a mérgező gyöngyvirág vagy az őszi kikerics leveléből is. A medvehagyma megkülönböztetésére az a legjobb módszer, ha a leveleket megdörzsöljük. Ha ilyenkor erős fokhagymaillatot érzünk, akkor biztos, hogy a fűszernövénnyel van dolgunk.
A kertnek is előnyére válik
A medvehagyma nemcsak az erdőben terem meg, hanem ideális növény lehet a konyhakertben is, így levelei és virágai kézközelből felhasználhatók finom salátákhoz és egyéb ételekhez.
A növény hasznos lehet a kertgondozásban is, hiszen erős illata elriasztja a vakondokat, így biztosítva, hogy a kert védve legyen a bosszantó lyukaktól.
A medvehagyma egyaránt tökéletes választás a vízigényes kertekhez, de nagyon jól tűri a szárazságot is.
Jótékony hatás a szív egészségére
Miután a medvehagyma sok szempontból jótékony hatással van az egészségünkre, érdemes annyi medvehagymát beilleszteni az étrendünkbe, amennyit csak tudunk. Figyelemre méltó egészségügyi előnye, hogy hatékonyan csökkenti a vérnyomást, és ezáltal a szívbetegségek, valamint a stroke kockázatát. Mindemellett megakadályozza az érelmeszesedést, csökkenti a koleszterinszintet, és karbantartja szívet az életkor előrehaladtával.
Óv a krónikus betegségektől
A medvehagyma hatóanyagai semlegesíthetik a szabad gyökök aktivitását, mielőtt az sejtmutációhoz és oxidatív stresszhez vezetne a test különböző részein. Ennek eredményeként segíthet csökkenteni a rák és más krónikus betegségek, például a szívbetegség vagy akár az ízületi gyulladás kockázatát.
Megnyugtatja a gyomrot
A medvehagymában lévő antibakteriális és gombaellenes vegyületek egyensúlyba hozzák a bélflórát, így előnyös lehet a gyulladás, a puffadás, a görcsök, a székrekedés és egyéb gyomorproblémák csillapítására.
Jótékony a megfázással szemben is
A friss medvehagyma fogyasztása nemcsak a bélrendszerre van megnyugtató hatással, hanem védelmet nyújt a megfázás és az influenza ellen is. Segít a hörghurut kezelésében, miután kitisztítja a légutakat, enyhíti a légzési nehézségeket, és csökkenti a köhögést.
Megnyugtatja a bőrt
A medvehagyma ideális mindenkinek, aki problémás bőrrel, gyulladásos bőrfertőzésekkel, bőrirritációval, ekcémával vagy egyéb más bőrgyulladással küzd. A fűszernövény nem csupán elfogyasztva, hanem fürdővízbe áztatva is segíti a sérült bőr gyógyulását.
Legyőzi a tavaszi fáradtságot
A szezonális változások sokakat megviselnek, ilyenkor fáradtabbnak, ingerlékenyebbnek érezzük magunkat. Megfelelő vitaminok pótlásával a fáradtság és a levertség megelőzhető vagy akár meg is szüntethető. Miután a medvehagyma önmagában is számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a tavaszi fáradtságon is úrrá lehetünk vele.
A medvehagyma zúzott levelei enyhítik a homlok- és orrüregben felgyülemlett váladék okozta szinuszos fejfájás tüneteit. Ha pedig a bőrünket dörzsöljük meg a növény leveleivel, a medvehagyma jellegzetes illata elriasztja például a bolhát, kullancsokat és a szúnyogokat is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés