Szervhús lévén a marhamáj a vörös húsokhoz képest alacsonyabb kalória- és zsírtartalommal, illetve magasabb tápanyag- és vitamintartalommal bír (ráadásul megfizethetőbb is azoknál), ezért a szuperélelmiszerek között szokás emlegetni. Lássuk, hogy mi mindent nyerhetsz azzal, ha esetleges ellenérzéseidet félretéve felveszed az étrendedbe.
1. Segít megelőzni a vashiányt
A marhamáj az egyik legkiemelkedőbb vasforrás: 85 grammos adagja 4 milligramm vasat tartalmaz, ami a napi ajánlott beviteli érték közel harmadát képes fedezni.
A vas kulcsfontosságú összetevője a hemoglobinnak, amely az oxigéndús vér szállítását segíti a szervezetben, illetve támogatja az izomfejlődést is.
Bevitele ezért is fontos, mert az alacsony vastartalmú étrend vashiányos vérszegénységhez vezethet, ami fáradtságot, mellkasi fájdalmat és szívritmuszavart okozhat.
2. Kiváló eszköz az izomépítéshez
Egy adag marhamájban 17 gramm fehérje található, ami tovább növeli ennek a megosztó belsőségnek a tápértékét. Mint ismert, a megfelelő fehérjebevitel elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődéséhez, de a felnőtteknek is nagy szükségük van rá a szövetek, köztük az izmok építéséhez. Emellett hasznos lehet a fogyáshoz is.
A magas fehérjetartalmú ételek fogyasztása révén hosszabb időre fenntartható a jóllakottság érzése, így kevésbé kell tartanod a túlevés veszélyétől, vagy attól, hogy egészségtelen nassolnivalókra támadjon igényed.
Emlékezetes, hogy a testépítők és az erőemelők már az 1930-as évek óta fogyasztanak marhamájat, illetve azt tartalmazó táplálékkiegészítőket. A szakértők ez idő tájt kezdték először hangoztatni a máj izomnövekedést elősegítő képességét.
A marhamáj kimagasló fehérjetartalma olyan tekintetben is előnyös, hogy oxigénnel látja el a vörösvértesteket, így több energiát ad edzés közben.
3. Védi a szem egészségét
A marhamáj átlagos adagja önmagában is képes fedezni a szervezet napi A-vitamin-szükségletét. Ez a mikrotápanyag védi a szem egészségét, erősíti az immunrendszert, és a rák kockázatát is csökkenti.
Fontos azonban tudni, hogy miközben a gyümölcsök és zöldségek esetében nem ártalmas a túlzott A-vitamin-bevitel, addig a marhamájnál toxikus hatású lehet, így károsíthatja a csontokat és a látást, a terhes kismamáknál pedig születési rendellenességekhez vezethet.
Ritka esetekben az A-vitamin toxicitása életveszélyes lehet.
Éppen ezért a marhamáj hiába rendelkezik bizonyos jótékony hatásokkal, a szakemberek mindennapos fogyasztásra nem ajánlják.
4. Feltölt energiával
A marhamáj tele van értékes mikrotápanyagokkal, mint például B-vitaminokkal, amelyek a következő egészségügyi előnyöket nyújtják:
- Folsav (B9-vitamin): csökkenti a vérnyomást, és hozzájárul a magzat egészséges fejlődéséhez a terhesség ideje alatt.
- Tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és niacin (B3-vitamin): fontos szerepet játszanak a szervezet energiatermelő folyamataiban és a sejtműködésben.
- B12-vitamin: támogatja az agy, az idegek és a vér egészségét, valamint részt vesz az energiatermelésben.
Hogyan érdemes fogyasztani a marhamájat?
Tanulmányok azt mutatják, hogy a fűvel táplált szarvasmarhák májában négyszer akkora mennyiségben találhatók meg a fitonutriensek – köztük az egészségvédő hatású antioxidánsok, flavonoidok, antocianinok és karotinoidok –, mint gabonával etetett társaikéban, ráadásul több ómega-3 zsírsavat is tartalmaz, ami hozzájárul a szív egészségéhez. Tehát, ha van rá módod, inkább ilyen formában vásárold meg.
Vannak, akik arra esküsznek, hogy a májat nyersen kell fogyasztani, hogy minél több tápanyag hasznosuljon belőle, ám a szakemberek ezt nem javasolják, mert mint minden húsban, előfordulhatnak benne a súlyos emésztőrendszeri fertőzésekért felelős szalmonella, E. coli és Campylobacter baktériumok.
Az alulsütött vagy nyers marhamáj fogyasztása növeli a potenciálisan életveszélyes élelmiszer-eredetű betegségek kockázatát.
A veszélyes baktériumokat a fagyasztás sem pusztítja el, így az egyetlen megoldás a hőkezelés, vagyis a máj főzése vagy sütése, amelynek során belső hőmérsékletének el kell érnie a 71 Celsius-fokot.
Amennyiben még soha nem próbáltad a marhamájat, az ízlelőbimbóid kezdetben idegenkedhetnek tőle. Ha szeretnéd ízletesebbé tenni, elkészítése előtt 30-60 percre áztasd tejbe.
A tejben lévő kazeinfehérje segít eltávolítani a visszamaradt vért és szennyeződéseket a májból, így kevésbé lesz fémes vagy keserű az íze.
A tej kalciumtartalma pedig a máj savasságát is segít semlegesíteni. Ha nincs ötleted, hogyan készítsd el, a legegyszerűbb, ha egy serpenyőben olajon (vagy vajban), fokhagyma és szalonna hozzáadásával megpirítod, de ledarálva felhasználhatod akár hamburgerhús készítéséhez is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés