Érthetetlen, mitől válik egyre halálosabbá ez a vírus

GettyImages-493991213

Világszerte nőtt a fertőző májgyulladás okozta halálesetek száma, annak ellenére is, hogy a regisztrált megbetegedések száma csökken.

Sajátos mintát mutatnak a fertőző májgyulladással kapcsolatos adatok. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2019-ben 1,1 millióan haltak meg ebben a betegségben, 2022-ben azonban többen, mintegy 1,3 millióan. Az áldozatok túlnyomó része, 83 százaléka hepatitisz B-ben, jóval kisebb részük, mintegy 17 százalékuk hepatitisz C-ben hunyt el – írja a Portfolio.

Az adatokat az teszi igazán érdekessé, hogy ugyan ebben az időszakban csökkent az újabb megbetegedések száma, 2,5 millióról 2,2 millióra. A világszervezet értékelése szerint ez az oltási kampányok és a megelőzés sikeréről tanúskodik. Persze a siker relatív, hiszen így is naponta körülbelül 6000 ember fertőződik meg a hepatitisz valamelyik változatával.

Sok országban nem ingyenesek a májgyulladással kapcsolatos vizsgálatokat, így a betegeknek maguknak kell kifizetniük a betegséggel kapcsolatos költségeket
Sok országban nem ingyenesek a májgyulladással kapcsolatos vizsgálatokat, így a betegeknek maguknak kell kifizetniük a betegséggel kapcsolatos költségeketDana Neely / Getty Images Hungary

A WHO jelentéséből az is kiderül, hogy sajnos a világ sok országában nem támogatja az állam a májgyulladással kapcsolatos vizsgálatokat, vagyis a betegeknek saját maguknak kell kifizetniük azokat. Erre azonban sokaknak nincs pénze, így ők általában nem is kapják meg a megfelelő kezeléseket.

A hepatitisznek öt különböző változata van, a WHO jelentése szerint a B és a C változat a cirrózis (májzsugorodás) és a a májdaganat legfontosabb előidézői között vannak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek