Ha nem vagy híve a drasztikus májtisztító kúráknak, és inkább ételekkel szeretnéd támogatni ennek a létfontosságú szervnek a működését, elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. A máj fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, ezért is fontos, hogy pihentessük, tisztítsuk.
Vitaminok és ásványi anyagok a májvédő ételekben
Miután a máj megújult és fellélegzett, egészségesen tud működni, és hatékonyan képes ellátni a feladatát. Az A-, B- és C-vitaminok kombinálása ásványi anyagokkal – mint például cink, magnézium, kalcium és szelén – támogatja a májat. A parashospitals.com összegyűjtötte azokat az ételféleségeket, amelyek részt vehetnek a máj megtisztításában.
Fokhagyma
Olyan kénvegyületekből áll, amelyek nélkülözhetetlenek a májat támogató és aktiváló enzimekhez. Ezek felelősek a méreganyagok és salakanyagok kiürítéséért a szervezetedből.
A C-vitaminban és egyéb antioxidánsokban gazdag citrusfélék, mint a narancs, a lime, a citrom vagy a grépfrút, támogatják a máj természetes tisztítóképességét.
Zöld leveles zöldségek
A máj tisztításának bajnokai a leveles zöldek, amelyeket nyersen, főzve vagy akár turmixolva is fogyaszthatsz. Magas klorofilltartalmuknak köszönhetően kitisztítják a véráramból a méreganyagokat, és ily módon segítik a szerv méregtelenítő munkáját.
Alma
Az almában a pektin és a polifenolok kontroll alatt tartják a máj szérum- és lipidszintjét. Emellett az almasav segít eltávolítani a méreganyagokat és a rákkeltő anyagokat is a szervezetből. A gyümölcs gyulladásgátló tulajdonságokkal is bír, amelyek – megfelelő életmód mellett – megvédhetnek a zsírmáj kialakulásától.
Zöld tea
Ha reggelente elkortyolsz egy csésze zöld teát, nemcsak antioxidánsokkal töltöd fel a szervezeted, de – mivel serkenti az emésztési folyamatokat – a salakanyagok távozását is meggyorsítod.
Cékla, dió, sárgarépa
A céklában és a sárgarépában megtalálható betalainok és a cianinok megvédik a májat. Zöldséglé vagy turmix formájában fogyasztva pedig segítik az anyagcserét turbófokozatra kapcsolni és méregteleníti a májat is.
A dióban található ómega-3 zsírsavak támogatják a máj egészségét.
Lencse
A hüvelyesek – köztük a lencse is – normalizálják a vércukorszintet, megvédhetnek egyes daganatos megbetegedésektől és tisztítják a májat is, ezzel támogatva egészséges működését.
Avokádó
Az avokádóban megtalálható a glutation, az egyik legerősebb antioxidáns, amely megvédi a sejteket és kipucolja a szervezetből az esetlegesen felhalmozódott nehézfémeket.
Paradicsom
Ha gondolkodtál, hogy idén tavasszal ültetnél paradicsomot, ne habozz, főleg, ha a májad egészségét is szem előtt tartod. A gyümölcs – merthogy a paradicsom valójában nem zöldség – elősegíti az emésztőenzimek és a májenzimek aktiválódását, és ezzel jó hatást gyakorol a máj működésére, és segít a szerv megtisztulásában.
Rozmaring
Nemcsak az ételeinknek ad finom ízt a rozmaring, de vízben megfőzve néhány ágat serkentheted az epéd működését, ezzel nemcsak az emésztést segítve, de a májproblémákat is enyhítve.
Quinoa
Néhány éve tűnt fel a magyarországi boltok polcain ez az igazi superfood, amely természetes módon méregteleníti a májat. Mind a quinoát, mind a többi alternatív gabonafélét – például a kölest és a hajdinát – érdemes beemelned az étlapodra, hiszen több szempontból is támogatják a szervezet egészségét.
Ha kíváncsi vagy, melyek azok az ételek, amelyek akár májkárosodást is okozhatnak, olvasd el ezt a cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés