„Kövér vagyok, inkább nem randizom” – a magyar nők többsége nem elégedett a testével

GettyImages-1041785458

Vannak olyan nők, nem is kevesen, akiknek a legnagyobb ellensége a tükör. Sötétben zuhanyoznak, hogy a fürdőszobatükörben ne kelljen szembesülniük meztelen, kövérnek tartott testükkel; az utcán kirakatnézegetés helyett szélsebesen közlekednek, mert nem örülnének annak, ami önmagukról visszatükröződik a kirakatüvegben. Vagy nem mennek el egy randira, mert azt gondolják, a külsejük miatt úgyis elutasításban lesz részük.

A testméretünk, a súlyunk, az alkatunk, a megjelenésünk, és mindaz, ahogyan erről gondolkodunk, ahogyan ez iránt érzünk, nem más, mint a testképünk. Ez lehet pozitív és negatív. Mindkettőt számos külső tényező befolyásolhatja, ilyen a család, a kortárscsoportok, a média és a társadalom által sugallt nyomás vagy elvárás. A negatív testkép rontja az önbecsülést, az önelfogadást, ezáltal az önmagunkhoz való egészséges viszonyulást.

A negatív testkép okai

Egy nő életében, a gyermekkortól egészen addig, hogy nővé érik, számos olyan tényező adódik, amely hozzájárul a negatív testkép kialakulásához. Ilyen, amikor gyerekkorában a megjelenése miatt csúfolták; ha olyan háztartásban nőtt fel, ahol a hangsúlyt egy adott ideális testméret vagy alak megjelenésére helyezték; ha a szülők vagy más családtagok elégedetlenek voltak a testükkel, és diétáztak; ha olyan kulturális és társadalmi közegben él, ahol az embereket a megjelenésük alapján ítélik meg; ha tinédzserként vagy akár felnőtt nőként olyan nyomás nehezedik rá, hogy karcsúnak kell lennie, és összehasonlítja magát másokkal.

A magyar nők többsége kövérnek gondolja magát és nem szereti a testét
A magyar nők többsége kövérnek gondolja magát és nem szereti a testétMaria Korneeva / Getty Images Hungary

Befolyásolja az énképet a média és reklámok által sugallt megjelenési ideál, vagy azok a kampányok, amelyek fogyásra buzdítják az embereket.

Több mint a fele kövérnek gondolja magát

A PopJohn magyar startup idén nyáron online felmérés keretében kereste a választ arra, hogy milyen a magyar nők viszonya a saját testükhöz. A kérdőívet több mint 7500-an töltötték ki, ami kiemelkedően magas szám az online felmérések körében. Az eredmények pedig igen elgondolkodtatóak.

Kiderült, hogy a magyar nők kétharmada nem elégedett a testével és a súlyával sem, valamint több mint a fele kövérnek gondolja magát, és fogyni szeretne.

Ennek ellenére a kérdőíves kutatás során több olyan visszajelzés is érkezett, amely szerint a vékony testalkat ugyanolyan önbizalom-romboló, mint a teltebb.

A válaszok alapján a kitöltők kevesebb mint fele gondolta úgy, hogy a teste akadályozza őt a randizásban, az ismerkedésben, ennek ellenére több mint a fele utasított már vissza szexuális közeledést, mert nem érezte elég vonzónak magát.

A nők fele tükörbe sem néz szívesen

Az eredményekből világosan látszik, hogy a magyar nők többsége nem elégedett a testével, nem tartja magát szépnek, és nem szeret tükörbe nézni, sokan olyan mértékben szenvednek ettől, hogy az hatással volt már a párkapcsolatukra vagy a szexuális élményeikre.

Van olyan nő, aki a testalkata miatt nem randizik
Van olyan nő, aki a testalkata miatt nem randizikd3sign / Getty Images Hungary

Annak érdekében, hogy ez megváltozzon, a felmérést elkészítő vállalkozás pozitív pszichológiára épülő gyakorlatokat készített, amelyek egyszerűek, élvezetesek, és napi néhány percben elvégezhetők. A gyakorlatok elérhetőek kártya, napi e-mailes értesítő és mobilalkalmazás formájában. Az elemzés alapján az eredmények felhasználásával kidolgozott tíz témaspecifikus gyakorlat segíthet a nőknek szebbnek látni és elfogadni önmagukat, a hiányosságaikat, valamint hozzájárulhat ahhoz, hogy boldogabban nézzenek tükörbe.

Így gyakorold az önszeretetet

Íme néhány ízelítő azok közül a gyakorlatok közül, amelyek segíthetnek abban, hogy a nők jobban szeressék önmagukat.

Ha a tükör előtt bátorítjuk önmagunkat, akár még szebbnek is láthatjuk a tükörképünket
Ha a tükör előtt bátorítjuk önmagunkat, akár még szebbnek is láthatjuk a tükörképünketManchan / Getty Images Hungary

Fejezd ki a szeretetet a legkülönfélébb módokon!

De most ne mások, hanem saját magad felé. Gondold végig, hogy mi minden tesz téged boldoggá, és éreztesd magaddal egész nap, hogy fontos vagy, hogy szeretve vagy. Ne állj meg egy ötletnél, próbálj meg minél több szeretetformát! Írd össze, hogy nálad mi vált be az ötleteid közül, és máskor is használd bátran a listát.

Puszi a tükörképednek

Elsőként vedd fel a szemkontaktust magaddal, közben kacsintani és mosolyogni is ér, majd egyszerűen dobj egy puszit magadnak. Csinálj új, izgalmas dolgokat, amik rólad szólnak, és gyűjtsd ezeket az örömteli pillanatokat.

Csinosan, csak úgy

Öltözz különösen csinosan! Ehhez semmilyen apropót nem kell találnod, tedd csupán az élmény kedvéért, és persze önmagadért. Vedd elő az egyik ünnepnapra tartogatott ruhádat, vedd fel a szebbik karórádat vagy kiegészítődet. Készítsd el gondosan a frizurád. Tudatosan tegyél azért, hogy jól érezd magad a bőrödben.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra