Égési sebekre és fájó izmokra is ez a gyógynövény lehet a megoldás

GettyImages-1215777122

A gyógynövényekről szóló szakirodalmak és számos kutatás is alátámasztja, hogy a levendulának több jótékony hatása is van, miután a növény különböző részei olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek pozitívan befolyásolják a szervezetünket.

A levenduláról régen azt hitték, hogy jellegzetes és erős illata miatt távol tartja a gonosz erőket. A sokoldalú gyógynövény előnyeinek összegyűjtésében Lakatos Márk, a Szent István Egyetem gyöngyösi Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskolai Karának okleveles kertészmérnök-tanára volt segítségünkre.

Egy romantikusan játékos gyógynövény

A levendula a tisztaságot, az odaadást és a nyugalmat jelképezi. Mindez nem véletlen, hiszen ezek a tulajdonságok gyakran kapcsolódnak a levendula felhasználási módjaihoz is. A nyugalom arra utal, hogy a levendula segíti a pihentető alvást, és enyhíti a szorongást. A tisztaság abban mutatkozik meg, hogy a levendulát évszázadok óta használják mosásra, tisztálkodásra. A levendula romantikus játékossága szimbolizálja az odaadást, ezért népszerű választás virágdíszek és esküvői csokrok készítéséhez.

A levendula szimbolizálja az odaadást, ezért népszerű választás virágdíszek és esküvői csokrok készítéséhez
A levendula szimbolizálja az odaadást, ezért népszerű választás virágdíszek és esküvői csokrok készítéséhezTay Jnr / Getty Images Hungary

A levendula csökkenti a vérnyomást

Frissítő illatával és élénk színű virágaival a levendula az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, mely nemcsak gyógyászati, hanem esztétikai és kulináris célokra is használható. 

A virág olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak a szervezetünkre. Ilyenek például a flavonoidok, amelyek a zöldségekben és a gyümölcsökben is megtalálhatók, valamint a kumarin. Mindkettő gyulladásgátló és antioxidáns hatással rendelkezik. A levendula-illóolaj ugyanolyan erős, és olyan fontos vegyületeket tartalmaz, mint a linalool, ami csökkenti a szorongást és a vérnyomást.

Illata nyugtató hatással van az emberre, ezért a levendulát stresszoldó összetevőként használják például kozmetikai, higiéniai és illatszerekhez, illatgyertyákhoz és szempárnában.

A pestis ellen is használták

A levendulának számos egyéb gyógyászati felhasználása létezik. Egyebek között megnyugtatja az égési sérüléseket, segíti az elalvást, kezeli a fájó izmokat és ízületeket. Már az ókori görögök is észrevették a levendula gyógyító hatását, és olyan betegségeket is enyhítettek vele, mint a fejfájás és az emésztési zavarok.

Már az ókorban a fejfájás gyógyítására használták a levendulát
Már az ókorban a fejfájás gyógyítására használták a levendulátJamie Grill / Getty Images Hungary

A 16. században, a pestisjárványok idején azt remélték tőle, hogy távol tartja a fertőzést. A növény fürtjeit az utcákon is árulták, hogy elfedjék a halottak szagát. Az első világháborúban pedig sebfertőtlenítőként szolgált, miután a levendula javította a bőr kollagéntermelő képességét a műtét után. 

Elpusztítja a káros vírusokat és baktériumokat

Kevésbé ismert, hogy a levendula enyhíti a menstruációs fájdalmat is. Egy tanulmány szerint azok a nők, akik menstruációjuk első három napjában naponta fél óráig érezték a levendula illatát, két hónap elteltével kevesebb fájdalmat tapasztaltak a menstruációjuk során. Más kutatások pedig arra mutattak rá, hogy a hasra kent illóolaj csökkenti a menstruációs fájdalmat.

Az antiszeptikumok feltalálása előtt az emberek levendulát használtak a kórházi osztályok fertőtlenítésére, de a gyógynövényt még napjainkban is használják antimikrobiális tulajdonságai miatt.

Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a levendulaolajjal végzett aromaterápiás masszázs hatékonyan csökkenti a csecsemők kólikás, vagyis görcsös hasfájós tüneteit.

A levendula gyógyító erejét a gyomorpanaszok ellen is javallják, hiszen javítja az emésztést, fokozza az epeműködést, és az ideges eredetű hasi fájdalmakat is csillapítja.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra