Sokan nem fogyasztanak belőle eleget, pedig szabályozza a vércukrot, és óvja a szemet is

GettyImages-1281141068

Ha egyoldalúan táplálkozol, vagy emésztési zavaraid vannak, erre az ásványi anyagra neked is szükséged van. Csupán csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, mégis elengedhetetlenül fontos a szervezet egészséges működéséhez.

A cinknek számos előnye van a szervezetünkre. Egyebek között szabályozza a hormonrendszert, megóv a fertőzésektől, részt vesz a vércukor szabályozásában, segíti a sebgyógyulást, és eltünteti a pattanásokat.

A cink minden sejtünkben jelen van

A cink egy olyan esszenciális ásványi anyag, amit a szervezetünk nem képes előállítani vagy tárolni. Éppen ez indokolja, hogy folyamatosan gondoskodnunk kell a pótlásáról, hiszen olyan bennünk zajló folyamatokhoz van szükség rá, mint az immunerősítés, a fehérje- és a DNS-termelés, a sebgyógyulás, a növekedés és fejlődés, valamint a fertőzések leküzdése.

Egészségünk érdekében étrend-kiegészítő formájában is szükség lehet a cink pótlására
Egészségünk érdekében étrend-kiegészítő formájában is szükség lehet a cink pótlásáraSandi Rutar / Getty Images Hungary

A cink természetes formában számos növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, de pótolható cinket tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztásával is.

A cink létfontosságú ásványi anyag, amelyet a szervezet számtalan módon felhasznál. A vas után a cink a második legnagyobb mennyiségben előforduló nyomelem a szervezetben, hiszen minden sejtben jelen van. Több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek elősegítik az anyagcserét, az emésztést, az idegműködést és sok más folyamatot. A cink elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy megfelelő legyen az ízérzékelésünk és a szaglásunk. 

A látást, a sebgyógyulást és a fertőzések elleni küzdelmet is támogatja

Kutatás bizonyította, hogy ha a megfázást követően cinket szedünk, jelentős mértékben csökkenthetjük a betegség időtartamát.
Szintén vizsgálatok igazolják, hogy a cink pótlása csökkenti a fertőzések kockázatát, különösen időskorban.

Ha a cinket E-vitaminnal, C-vitaminnal és béta-karotinnal egészítjük ki, csökken a látásvesztés kockázata
Ha a cinket E-vitaminnal, C-vitaminnal és béta-karotinnal egészítjük ki, csökken a látásvesztés kockázataElena Popova / Getty Images Hungary

A cinket kórházakban is használják égési sérülések, bizonyos fekélyek és egyéb bőrsérülések kezelésére, hiszen ez az ásványi anyag kritikus szerepet játszik a kollagénszintézisben, az immunrendszer működésében és a gyulladásos reakcióban, ezért szükséges a megfelelő gyógyuláshoz.

Fontos tudni azt is, hogy a cink jelentősen csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek, például a tüdőgyulladás és az időskori makuladegeneráció kockázatát. 

Enyhítheti az oxidatív stresszt, és javíthatja az immunválaszt azáltal, hogy fokozza a T-sejtek és a természetes ölősejtek aktivitását, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől.

Egy kutatás bebizonyította, hogy azok az idős emberek, akik cinket szednek, javul az influenza elleni védőoltásra adott immunválaszuk, esetükben csökken a tüdőgyulladás kockázata, és javul a mentális teljesítményük. 

Ha pedig a cinket E-vitaminnal, C-vitaminnal és béta-karotinnal egészítjük ki, csökken a látásvesztés kockázata, illetve előrehaladott állapotban jelentősen hozzájárul a javuláshoz.

A cink hatékonyan csökkentheti a gyulladást, így javíthatja az akne okozta tüneteket.

Hiánya nehezen mutatható ki

Bár a súlyos cinkhiány egyáltalán nem gyakori jelenség, előfordulhat ritka genetikai mutációkkal rendelkező embereknél, csecsemőknél, akiknek édesanyja nem rendelkezik elegendő cinkkel, időskorban, valamint alkoholfüggőség, illetve elégtelen táplálékbevitel során. De cinkihiányos állapot jelentkezhet gyomor-bél rendszeri betegségekben szenvedőknél, vegetáriánusoknál és vegánoknál, illetve krónikus vesebetegségben szenvedőknél.

A cinkhiányt nehéz kimutatni laboratóriumi vizsgálatokkal, mivel a szervezet szigorúan szabályozza a cinkszintet.

Így még akkor is hiányos lehet, ha a tesztek normális szintet mutatnak.

Ezeket együk, hogy cinkhez jusson a szervezetünk

Számos állati és növényi eredetű élelmiszer természetes módon tartalmaz cinket, így megfelelő mennyiségben könnyen hozzáférhető.

A legtöbb cinket tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a kagylók, a különféle húsok, a halak, a hüvelyesek, a diófélék és magvak, a tejtermékek, a tojás és a teljes kiőrlésű gabonák, a gomba, valamint a zöldségek közül a kelkáposzta, a borsó, a spárga és a sárgarépa zöldje.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra