Égési sebekre és fájó izmokra is ez a gyógynövény lehet a megoldás

GettyImages-1215777122

A gyógynövényekről szóló szakirodalmak és számos kutatás is alátámasztja, hogy a levendulának több jótékony hatása is van, miután a növény különböző részei olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek pozitívan befolyásolják a szervezetünket.

A levenduláról régen azt hitték, hogy jellegzetes és erős illata miatt távol tartja a gonosz erőket. A sokoldalú gyógynövény előnyeinek összegyűjtésében Lakatos Márk, a Szent István Egyetem gyöngyösi Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskolai Karának okleveles kertészmérnök-tanára volt segítségünkre.

Egy romantikusan játékos gyógynövény

A levendula a tisztaságot, az odaadást és a nyugalmat jelképezi. Mindez nem véletlen, hiszen ezek a tulajdonságok gyakran kapcsolódnak a levendula felhasználási módjaihoz is. A nyugalom arra utal, hogy a levendula segíti a pihentető alvást, és enyhíti a szorongást. A tisztaság abban mutatkozik meg, hogy a levendulát évszázadok óta használják mosásra, tisztálkodásra. A levendula romantikus játékossága szimbolizálja az odaadást, ezért népszerű választás virágdíszek és esküvői csokrok készítéséhez.

A levendula szimbolizálja az odaadást, ezért népszerű választás virágdíszek és esküvői csokrok készítéséhez
A levendula szimbolizálja az odaadást, ezért népszerű választás virágdíszek és esküvői csokrok készítéséhezTay Jnr / Getty Images Hungary

A levendula csökkenti a vérnyomást

Frissítő illatával és élénk színű virágaival a levendula az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, mely nemcsak gyógyászati, hanem esztétikai és kulináris célokra is használható. 

A virág olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak a szervezetünkre. Ilyenek például a flavonoidok, amelyek a zöldségekben és a gyümölcsökben is megtalálhatók, valamint a kumarin. Mindkettő gyulladásgátló és antioxidáns hatással rendelkezik. A levendula-illóolaj ugyanolyan erős, és olyan fontos vegyületeket tartalmaz, mint a linalool, ami csökkenti a szorongást és a vérnyomást.

Illata nyugtató hatással van az emberre, ezért a levendulát stresszoldó összetevőként használják például kozmetikai, higiéniai és illatszerekhez, illatgyertyákhoz és szempárnában.

A pestis ellen is használták

A levendulának számos egyéb gyógyászati felhasználása létezik. Egyebek között megnyugtatja az égési sérüléseket, segíti az elalvást, kezeli a fájó izmokat és ízületeket. Már az ókori görögök is észrevették a levendula gyógyító hatását, és olyan betegségeket is enyhítettek vele, mint a fejfájás és az emésztési zavarok.

Már az ókorban a fejfájás gyógyítására használták a levendulát
Már az ókorban a fejfájás gyógyítására használták a levendulátJamie Grill / Getty Images Hungary

A 16. században, a pestisjárványok idején azt remélték tőle, hogy távol tartja a fertőzést. A növény fürtjeit az utcákon is árulták, hogy elfedjék a halottak szagát. Az első világháborúban pedig sebfertőtlenítőként szolgált, miután a levendula javította a bőr kollagéntermelő képességét a műtét után. 

Elpusztítja a káros vírusokat és baktériumokat

Kevésbé ismert, hogy a levendula enyhíti a menstruációs fájdalmat is. Egy tanulmány szerint azok a nők, akik menstruációjuk első három napjában naponta fél óráig érezték a levendula illatát, két hónap elteltével kevesebb fájdalmat tapasztaltak a menstruációjuk során. Más kutatások pedig arra mutattak rá, hogy a hasra kent illóolaj csökkenti a menstruációs fájdalmat.

Az antiszeptikumok feltalálása előtt az emberek levendulát használtak a kórházi osztályok fertőtlenítésére, de a gyógynövényt még napjainkban is használják antimikrobiális tulajdonságai miatt.

Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a levendulaolajjal végzett aromaterápiás masszázs hatékonyan csökkenti a csecsemők kólikás, vagyis görcsös hasfájós tüneteit.

A levendula gyógyító erejét a gyomorpanaszok ellen is javallják, hiszen javítja az emésztést, fokozza az epeműködést, és az ideges eredetű hasi fájdalmakat is csillapítja.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra