Ez a legnehezebb szerv a testedben: nem az, amire gondolnál

GettyImages-1208522845

Cikkünkből megtudhatod, hogy melyik a 7 legnehezebb szerv, és ez mit jelent kilókban kifejezve.

Melyik a legnehezebb emberi szerv?

A tudósok ugyan eltérő nézeteket vallanak arról, hogy pontosan mi számít szervnek, a legtöbbször hivatkozott forrásokban összesen 78 darabot sorolnak fel. Idetartoznak a fő funkcionális egységek, mint az agy és a szív, valamint a sokkal kisebb testrészek is, mint például a nyelv. A szervek formája és mérete igen széles spektrumon mozog, ami az általuk elvégzett feladatokkal is összefügg. De vajon melyek a legnehezebbek? Máris kiderül!

1. Bőr

Talán nem is gondolnál rá, de az emberi test legnehezebb szerve nem más, mint a bőr, ám az, hogy mekkora a súlya, nem teljesen egyértelmű. Egyes források azt állítják, hogy a felnőttek átlagosan 3,6 kilogramm bőrt hordoznak, míg mások szerint az a felnőttek teljes testtömegének körülbelül 16 százalékát teszi ki, amiből az következik, hogy egy 77 kilós átlagembernél

12,3 kg-ot nyomhat.

Honnan ered az ellentmondás? A Journal of Investigative Dermatology 1949-es jelentése szerint a két becslés közül a nagyobbik a bőr részének tekinti a panniculus adiposust, a bőr felső rétegei és az alattuk lévő izomzat között elhelyezkedő zsírszövetet, míg a kisebbik ezt a szövetréteget különállóként kezeli.

Valójában a bőr a legnehezebb szervünk
Valójában a bőr a legnehezebb szervünkHitoshi Nishimura / Getty Images Hungary

A jelentés szerzői a panniculus adiposus bevonása ellen érvelnek, így szerintük a bőr a felnőttek testtömegének csak körülbelül 6 százalékát teszi ki. De egy modern orvosi referenciaszöveg, a Primary Care Notebook kijelenti, hogy a zsírszövet a bőr harmadik és legmélyebb rétegének, az úgynevezett hipodermisznek a része, ami azt sugallja, hogy mégiscsak bele kell számolni a végeredménybe.

2. Csontozat

A csontvázat különálló szervrendszernek, vagyis olyan szervek csoportjának tekintik, amelyek együttesen felelősek bizonyos élettani funkciók ellátásáért. Az International Journal of Biological Sciences című folyóiratban 2019-ben megjelent áttekintés leszögezi, a csontváz az emberi test egyik legnagyobb szervrendszere, melynek súlya a felnőttek teljes testtömegének akár 15 százalékát is elérheti.

A felnőttcsontváz általában 206 csontot tartalmaz, bár egyeseknek további bordái vagy csigolyái is lehetnek. A StatPearls orvosi forrás szerint ezek közül a térd és a csípő között elhelyezkedő combcsont a legnehezebb.

Az Acta Anatomica folyóirat 1974-es áttekintése alapján a combcsont átlagosan 380 gramm súlyú, de az érték az ember életkorától, nemétől és egészségi állapotától függően változó lehet.

3. Máj

Az American Liver Foundation szerint 1,4–1,6 kilogrammos súlyával a rekeszizom alatt található máj a második legnehezebb hagyományos értelemben vett szerv az emberi testben, amelynek elsődleges feladata, hogy segítse a méreganyagok lebontását és az ételek megemésztését, egyéb létfontosságú funkciók mellett. A Johns Hopkins Medicine szerint a máj minden pillanatban körülbelül fél liter vért tartalmaz – ez a felnőttszervezet vérellátásának körülbelül 13 százalékát jelenti.

A máj 1,4–1,6 kilogrammot nyom
A máj 1,4–1,6 kilogrammot nyomSebastian Kaulitzki/science Phot / Getty Images Hungary

4. Agy

Az érveléstől a mozgások vezérléséig az emberi agy számtalan nélkülözhetetlen funkciót lát el a szervezetben, súlya pedig ennek fontosságát tükrözi. A PNAS folyóiratban megjelent kommentár szerint az agy egy átlagos felnőtt testtömegének körülbelül 2 százalékát teszi ki.

Az agy tömege az ember életkorától és nemétől is függ. Egy átlagos férfi agya 20 évesen például 1,4 kilogrammot nyom, ami 65 éves korára 1,3 kilóra csökken. Az Encyclopedia of The Human Brain szerint a női agy körülbelül 10 százalékkal kisebb, mint a férfiaké. Az Intelligence folyóiratban 1992-ben megjelent áttekintés ennek kapcsán megjegyzi, ha a teljes testsúlyt is figyelembe vesszük, a férfiak agya általában csak 100 grammal nehezebb.

5. Tüdő

A tüdő is az emberi test legnehezebb szervei közé tartozik. A jobb tüdő körülbelül 0,6 kilogrammos, miközben a bal tüdő valamivel kisebb, és mintegy 0,56 kilogramm súlyú. A Gray's Anatomy of the Human Body megjegyzi, a felnőtt férfiak tüdeje általában nehezebb, mint a nőké.

Érdekes módon a tüdő a születéskor alig éri el a 40 grammot. Ez a szerv csak akkor fejlődik ki teljesen, ha a légúti alveolusok – a tüdőben lévő légcsövek apró ágai – kialakulnak. A Pediatric Critical Care című könyv szerint ez 2 éves korban történik meg, amikor a tüdő körülbelül 170 grammos.

A tüdő is ott van a legnehezebb szervek között
A tüdő is ott van a legnehezebb szervek közöttartpartner-images / Getty Images Hungary

6. Szív

Az emberi szív a keringési rendszer középpontjában áll. Ez a létfontosságú szerv fáradhatatlanul pumpálja a vért a testen keresztül, oxigént és tápanyagokat küld a szövetekbe, és elszállítja onnan a salakanyagokat, lenyűgöző súlyának nagy részét pedig a nehéz izomrostok adják.

A szerv körülbelül 280–340 grammot nyom a férfiak, illetve 230–280 grammot a nők esetében.

7. Vesék

A vesék felelősek azért, hogy eltávolítsák a méreganyagokat és a salakanyagokat a szervezetből. Ezt a fontos feladatot a nefronok végzik, amelyek apró struktúrájú szűrőként működnek a véráram és a hólyag között. Minden vese milliónyi nefront tartalmaz, ezzel együtt a szerv körülbelül 125–170 grammal mérlegel a felnőtt férfiaknál, és 115–155 grammal a nőknél.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra