A lábfájdalom akár az egyik leggyakoribb ráktípus korai tünete is lehet

GettyImages-1309074515

A méhnyakrák igen gyakori betegség és halálozási ok a nők körében, ám ha időben diagnosztizálják, nagy eséllyel gyógyítható. A betegségre számos jellegzetes panasz felhívhatja a figyelmet, de vannak olyan tünetek is, melyekről nem gondolnánk, hogy méhnyakrákra utalhatnak. Ilyen például a lábduzzanat vagy a lábdagadás.

A méhnyakrák leggyakrabban a 30–35 év közötti korcsoportban fordul elő. A betegség ellen az egyik legjobb védekezési forma a szűrővizsgálat, mellyel a betegség meg is előzhető, a korai jelek felfedezésével pedig eredményesen gyógyítható. 

Évente egyszer el kell menni az orvoshoz

Panasz- és tünetmentesség esetén is a nőknek évente egyszer ajánlott nőgyógyászati szűrővizsgálaton részt venni, amikor az orvos sejtmintavétellel elvégzi a méhnyakszűrést. A kóros elváltozások korai felismerése kulcsfontosságú, mert így megelőzhető a méhnyakrák. Ha azonban a rák előrehaladott, fontos tisztában lenni a tünetekkel, melyek érinthetik a lábakat, a hátat és a bélrendszert is.

A betegség korai felismerésével megelőzhetők a méhnyakrák
A betegség korai felismerésével megelőzhetők a méhnyakrákKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Ezek a méhnyakrák tünetei

A méhnyakrákra figyelmeztető korai tünetek közé tartozik a menopauza utáni vagy a ciklusok között jelentkező vérzés; a közösülés során jelentkező fájdalom és az azt követő vérzés; szokatlan folyás a hüvelyből; a szokásosnál erősebb vagy hosszabb ideig tartó menstruáció.

Az előrehaladott méhnyakrák egyik tünete a láb fájdalmas feldagadása
Az előrehaladott méhnyakrák egyik tünete a láb fájdalmas feldagadásaDelmaine Donson / Getty Images Hungary

Az előrehaladott állapotban lévő daganatra utalhat a lábfájdalom és a lábduzzanat. Ez akkor jelentkezik, amikor a kismedencei daganat, például a méhnyakrák felnyomja a medencét, ami nyomást gyakorol az idegekre, ez pedig fájdalmat, duzzanatot vagy mindkettőt okoz a lábban. 

A daganat hatására romlik az alsó végtag vérellátása, és emiatt ödémásodás, lábdagadás, fájdalom alakulhat ki.

De nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, ha a szokásosnál fáradékonyabbak vagyunk, vagy gyakori deréktáji fájdalommal küzdünk. Ugyanis a daganat szintén nyomhat olyan idegeket, amelyek az említett kellemetlenségeket okozzák. 

A fájdalom időnként kisugározhat a hát alsó szakaszába is.

De méhnyakrákra utalhatnak a bél- és hólyagtünetek is a fájdalmas vizeléssel vagy székletürítéssel, valamint a bél- és hólyagszabályozás elvesztésével.

Mi okozza a méhnyakrákot?

A méhnyakrákot szinte mindig a humán papillomavírus (HPV) okozza. A HPV nagyon gyakori, élete során a nők 80 százaléka találkozik vele, és többségében az emberi szervezet képes megküzdeni vele. Ha az immunrendszer erre nem képes, akkor fordul elő, hogy bizonyos típusú HPV méhnyakrákhoz vezethet. 

A HPV-fertőzés szűrővizsgálat nélküli diagnosztizálását nehezíti, hogy a vírusfertőzésnek nincsenek tünetei, és ez tovább növeli a rendszeres méhnyak-szűrővizsgálatok fontosságát.

A HPV-n kívül méhnyakrákhoz vezethetnek még egyéb megbetegedések is. Ilyen például a policisztás petefészek-szindróma (PCOS) vagy az endometriózis, ugyanis az érintett nők a rendszertelen menstruáció során gyakran tapasztalhatnak fájdalommal és szokatlan vérzéssel együtt járó tüneteket. Ezekben az estekben fontos felmérni, hogy az említett tünetek súlyosbodnak-e.

Kockázati tényezőt jelent továbbá a rendszeres dohányzás, a méhnyakvizsgálat elmulasztása, a 35 évnél magasabb életkor, fogamzásgátló több mint öt éven túli használta, családban korábban előforduló méhnyakrák elsőfokú rokoni ágon.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra