Ezért van ecetszaga a lábadnak: súlyos betegséget is jelezhet

GettyImages-1158756288

A lábak ecetes szaga akár bizonyos egészségügyi állapotokra is felhívhatja a figyelmet.

A jellegzetes ecetszag akkor keletkezik, amikor az izzadságból származó nedvesség kölcsönhatásba lép a lábadon élő baktériumokkal. Az apró mikroorganizmusok lényegében az izzadságodból táplálkoznak, ami egy savas, ecetszagú mellékterméket hoz létre.

Az, hogy a lábak izzadnak, önmagában nem jelent problémát, sőt kifejezetten hasznos, hiszen mintegy 250 ezer verejtékmirigy található bennük, amelyek fontos szerepet játszanak a testhőmérséklet szabályozásában. A túlzott izzadás azonban már felvethet bizonyos aggályokat – és nem csak azért, mert az ecetszag is erősebb lesz tőle.

Ez lehet az oka a láb túlzott izzadásának

Az olyan nyilvánvaló okokon túl, mint az edzés, a túlöltözöttség vagy a magas hőmérséklet, a fokozott izzadás a hiperhidrózis néven ismert állapot jele is lehet.

A generalizált, fokozott izzadás hátterében rendszerint idegrendszeri rendellenesség áll, ami a verejtékmirigyek túlzott működéséhez vezet.

A túlzott izzadás emellett egyes gyógyszerek, például szteroidok, antidepresszánsok szedésének mellékhatása is lehet, illetve összefügghet hormonális zavarokkal, valamint különféle betegségekkel. Idesorolható a cukorbetegség, a Parkinson-kór, az alacsony vércukorszint, a menopauza, a pajzsmirigy-túlműködés, a krónikus szívbetegségek, az idegrendszeri betegségek, néhány daganatos betegség (mint a limfóma) és egyes fertőzések.

A lábak ecetes szaga nem csak a testmozgással függhet össze
A lábak ecetes szaga nem csak a testmozgással függhet összeDjelicS / Getty Images Hungary

Ilyen esetben kell orvoshoz fordulni

Ha az izzadás mértéke hirtelen fokozódik, megmagyarázhatatlan éjszakai verejtékezést tapasztalsz, vagy a jelenség már a mindennapi teendők elvégzésében is akadályoz, érdemes mielőbb orvoshoz fordulnod.

A diagnózis felállítása során fontos az alapbetegség felderítése, ennek érdekében az orvos laborvizsgálatokat kér a vércukor, illetve egyes hormonok szintjének meghatározására, és áttekinti a beteg által szedett gyógyszereket.

A fokozott izzadás kimutatására léteznek speciális tesztek is, amelyek festékanyagok segítségével mérik fel az izzadás mértéket, illetve sor kerülhet a bőr áramvezető képességének meghatározására is.

Házi megoldások az ecetszag ellen

Amennyiben a láb izzadása nem krónikus eredetű, a járulékosan jelentkező ecetszag házilag is hatékonyan kezelhető. Ehhez a szakemberek a következő módszereket ajánlják:

1. Gondosan szárítsd meg a lábad

Kezdd azzal, hogy mielőtt zoknit vagy cipőt húznál, mindennap mosd meg a lábad, majd gondosan szárítsd is meg – különösen a lábujjaid között.

2. Használj lábport

A láb higiéniáját tovább növelheted, ha a frissen mosott lábakra egy kevés gyógyhatású lábport szórsz, ami felszívja a bőrről az extra nedvességet, ezáltal is gátolva a baktériumok terjedését.

3. Viselj megfelelő zoknit

Egyes zoknik képesek elvezetni a nedvességet, ami csökkentheti az izzadásból fakadó kellemetlenségeket – szemben például a hagyományos pamutból készült darabokkal, amelyeknél éppen az ellenkezője történik.

4. Cserélj gyakran zoknit/cipőt

Ha izzadékony vagy, hasznos lehet, ha van nálad egy váltás zokni és/vagy cipő, amit szükség esetén átvehetsz. Az izzadás ellen a természetes, légáteresztő szálakból, például bőrből, vászonból vagy velúrból készült cipők a leghatékonyabbak.

Az izzadásgátló dezodorok segíthetnek megelőzni a szagokat
Az izzadásgátló dezodorok segíthetnek megelőzni a szagokatnito100 / Getty Images Hungary

5. Próbálj ki egy izzadásgátlót

Az izzadásgátlók nem csak a hónaljon hatnak, akár a lábaidra is felviheted őket, hogy minél tovább szárazak és friss illatúak maradjanak.

6. Használj ecetet…

Az ecet elpusztítja a baktériumokat, ezért ironikus módon remek megoldás lehet az ecetszag ellen is. Ha felhígítasz 1-2 csészényi (2,5-5 deci) ecetet meleg vízben, és beleáztatod a lábad, rövid úton megszabadulhatsz a kellemetlen szagtól.

7. …vagy fertőtlenítő sprayt

Ha nincs kéznél ecet, hasonló eredményt érhetsz azzal is, ha befújod a cipőd belsejét fertőtlenítő sprayvel, majd vársz 24 órát, mielőtt újra felvennéd. Ezzel elejét veheted a gombás fertőzéseknek is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra