Kutatók állítják: megvan a legszexibb hajszín, de a karrierednek nem tesz jót

GettyImages-1000759862

Kiderül, mennyire volt igaza Weöres Sándornak, amikor azt írta, „Minden kislány férjhez adatik, / Szőkék legelébb, aztán feketék, / Végül barnák és a maradék”.

A vonzalom egy megfoghatatlan, sejtelmes, emberek közt megfeszülő és elernyedő selyemkendőhöz hasonlít, csakhogy mégsem olyan sejtelmes, mint azt gondolnánk. A kutatók úgy gondolták, kiderítik, miért számít valaki fizikailag vonzónak. Legyen szó akár az arc szimmetriájáról, vagy a párválasztáshoz legideálisabb testalkat leírásáról. Ezúttal hajszín szerint rangsorolta a vonzerőt a kutatópáros, dr. Raj Persaud és dr. Peter Bruggen, akik összegezve a témában megjelentetett eredményeket, egy cikkben foglalták össze a tapasztalataikat.

Kiderült, a hajszín nem pusztán személyes preferenciákról szól, mert egy irányba mutat, melyik hajszínt részesítjük előnyben. Mellékesen mindez olyan súlyos előítéleteket tár fel, hogy ez a preferencia a faji megkülönböztetés határát súrolja.

A szőke nőket gyakrabban hívják táncba
A szőke nőket gyakrabban hívják táncbaFlashpop / Getty Images Hungary

A szőke nőket gyakrabban hívják táncba

Nicolas Guéguen, a franciaországi Université de Bretagne-Sud munkatársa például nemrégiben publikált egy tanulmányt Hair Color and Courtship: Blond Women Received More Courtship Solicitations and Redhead Men Received More Refusals (A szőke nőknek többet udvarolnak, a vörös hajú férfiak több elutasítást kapnak) címmel a Psychological Studies című tudományos folyóiratban.

Az első általa végzett vizsgálatban a kísérletvezető szőke, barna, fekete vagy vörös parókát viselő női szövetségeseit figyelte meg, miközben egy éjszakai klubban ültek. Egy második vizsgálatban különböző színű parókát viselő férfi munkatársak egy éjszakai klubban lévő nőket kértek fel táncra.

A vizsgálat megállapította, hogy a szőke nőket gyakrabban szólították meg a férfiak, míg a szőke férfiak nem kaptak több elfogadást a kérésükre. A vörös haj azonban mindkét körülmények között szignifikánsan kisebb vonzerővel járt együtt.

Guéguen rámutat, hogy korábbi felmérések szerint világszerte az emberek mintegy 90 százaléka sötét hajú, míg a lakosságnak csupán 2 százaléka szőke és 1 százaléka vörös hajú. Az egyik elmélet szerint azok a nők, akik megváltoztatják a hajszínüket, a kevésbé gyakori árnyalatokat részesítik előnyben, hogy növeljék láthatóságukat és felhívják magukra a férfiak figyelmét. Több kutatás is kimutatta, a férfiak előnyben részesítik a szőke nőket, ha segítségnyújtásról vagy pénzügyi tranzakcióról van szó.

A barna a legvonzóbb hajszín, mégis a szőkéhez mennek oda többen

Egy kutatópáros, Viren Swami és Seishin Barrett, a Westminsteri Egyetem pszichológusai hasonló kísérletet végeztek egy hölgy segítségével. A több héten át tartó megfigyelés kezdetén a nőnek természetes barna, majd később festett vörös és festett szőke haja volt, és szintén bárokban, szórakozóhelyeken figyelték meg, hogyan viselkednek vele a férfiak. Azt találták, hogy amikor szőke volt, 60 férfi lépett oda hozzá, míg barnán ez a szám 42-re csökkent, majd amikor vörös volt, mindössze 18-an közeledtek hozzá.

Swami és Barrett ugyanezeken a szórakozóhelyeken a férfiakat direkt módszerrel is tesztelték: rangsorolni kellett, hogy melyik képen találják vonzóbbnak ugyanazt a nőt, a különbség csupán a hajszíne volt. A Brit férfiak hajszín-preferenciái: Az udvarlási kérés és az ingerek értékelésének vizsgálata című kutatásban, amikor az alany barna volt, a nőt valóban vonzóbbnak értékelték, mint amikor szőke vagy vörös hajú. Ez felvetette a kérdést, ha a barna hajú nőt találták vonzóbbnak, miért mentek oda hozzá többen, amikor szőke volt.

A tanulmány nemrég jelent meg a Scandinavian Journal of Psychology című szakfolyóiratban, amelyből kiderült: szőke hajjal határozottabbnak ítélték meg a nőket, ez bátoríthatta a férfiakat a közeledésre, valószínűleg azért, mert nagyobb dominancia- vagy bizalomérzetet váltott ki belőlük, ami viszont csökkentette a gátlásaikat.

Érdekes módon a férfiak a képeken szereplő barnát értékelték a legintelligensebbnek a többiekhez képest, de egyben a legarrogánsabbnak is. A vörös hajúakat tartották a legkevésbé félénknek, a legveszélyesebbnek és a leginkább szexuálisan vállalkozó szelleműnek.

Lehet, hogy érdemes barnára festetned a hajad, ha vezérigazgató szeretnél lenni
Lehet, hogy érdemes barnára festetned a hajad, ha vezérigazgató szeretnél lenniTraimak_Ivan / Getty Images Hungary

Lehet, hogy érdemes barnára festetned a hajad, ha vezérigazgató szeretnél lenni

Az amerikai Tennessee Egyetem és a Dalton State College munkatársai nemrégiben megvizsgálták a londoni Financial Times Stock Exchange (FTSE) 500 legnagyobb vállalatának mind az 500 vezérigazgatójának hajszínét.

Az elemzettek 5 százaléka szőke, 4 százaléka pedig vörös hajú volt, de tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság lakosságán belül körülbelül 25 százalék a szőke és 1 százalék a vörös hajúak aránya, a kutatók megállapították, hogy a hagyományosan inkompetensnek, de szimpatikusnak tartott szőkék alulreprezentáltak a vállalati vezetői pozíciókban. A vörös hajúakat, bár általában elenyésző aszámuk lakossági szinten, őket viszonylag nagy számban választották a legsikeresebb vállalatok vezetésére. Egy tanulmány szerint a vörös hajú vezetőket kompetensnek, bár nem különösebben szimpatikusnak tartják az emberek. 

Haji diszkrimináció?

A kutatás után érdekes kérdést vetnek fel a Journal of Human Behaviour in the Social Environment című tudományos folyóiratban 2006-ban megjelent tanulmányukban: a hajszínt bele kellene-e foglalni a diszkriminációellenes jogszabályokba? Rámutatnak, hogy ha a vállalati vezetők kiválasztása részben a hajszín alapján történik, ahogyan azt kutatásuk jelzi, akkor ez diszkriminatív előítéletnek minősül-e?

A szerzők megjegyzik, hogy például az Egyesült Államokban a szín, ahogyan azt jelenleg a hatályos megkülönböztetésmentesség törvényi alapja meghatározza, a bőrszínre utal, és nem kizárólag a fajra. Ez azért van így, mert egy fajon belül is létezhetnek különböző bőrszínek. Jól dokumentált előítéletek vannak a világosabb bőrűek javára, de a legújabb kutatások fényében most már a hajszínt is bele kellene foglalni?

Mellesleg, miközben a diszkriminációról beszélünk, fontos lehet megjegyezni, hogy a fent említett kutatásban az 500 vezérigazgató közül csak 2 volt nő.

Akkor vajon milyen hajszínt érdemes választani magunknak?
Akkor vajon milyen hajszínt érdemes választani magunknak?GMint / Getty Images Hungary

Akkor vajon milyen hajszínt érdemes választani magunknak?

Ha ezt az összegzést vesszük alapul, érdemes szőkének lenni, ha azt szeretnénk, több férfi közeledjen felénk. Viszont érdemes barnának lenni, ha intelligensnek szeretnénk látszani. Amennyiben pedig veszélyesnek és szexinek szeretnénk tűnni, arra ott a vörös hajszín.

Ettől függetlenül, nem a hajszín határozza meg a személyiségedet, és az első benyomás után valószínűleg erre mások is rájönnek. Minden bizonnyal számít az is, te milyen hajszínnel érzed magad szépnek, magabiztosnak, és a belső kisugárzásod sokat számíthat akár a párválasztásnál, akár a pozíciószerzésnél, akár az ágyban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra