Az ugyanahhoz a növénycsaládhoz tartozó kurkumát és gyömbért évszázadok óta alkalmazzák a népi gyógyászatban. Miközben az előbbit hagyományosan a megfázás enyhítésére, valamint az emésztési, bőr- és felső légúti betegségek kezelésére használják, addig az utóbbit emésztést elősegítő hatásai miatt – elsősorban az émelygés és a fájdalom enyhítésére –, továbbá immunerősítő tulajdonságai miatt fogyasztják. Cikkünkből megtudhatod, mit nyerhetsz azzal, ha kombinálod a kettőt.
A kurkuma előnyei
A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert, ami a fűszerben található kurkumin nevű mikrotápanyagnak is köszönhető. Tanulmányok kimutatták, hogy a kurkumin segíthet a gyulladásos állapotok, például a metabolikus szindróma, az ízületi gyulladás és a hiperlipidémia, vagyis a magas vérzsírszint kezelésében.
Néhány speciális állapot, melynél a kurkuma alkalmazása előnyös lehet:
- Gyulladásos bélbetegség (IBD): Egy szisztematikus áttekintés megállapította, hogy a kurkumin csökkentheti a gyulladást a fekélyes vastagbélgyulladásban és a Crohn-betegségben szenvedőknél – a gyulladásos bélbetegség két fő típusánál.
- Megfázás: Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a kurkumint tartalmazó kiegészítők 12 hetes szedése lerövidítette a megfázás időtartamát.
- Ízületi gyulladás: Különféle tanulmányok bizonyították, hogy a kurkumatartalmú kiegészítők enyhíthetik a fájdalmat és a gyulladást a különböző típusú ízületi gyulladások esetén, beleértve a Bechterew-kórt, a rheumatoid arthritist, a csontízületi gyulladást és a köszvényt.
- Metabolikus szindróma: Egyes tanulmányok úgy találták, hogy a kurkumin támogatja az egészséges vérzsírszintet, vércukorszintet és vérnyomást, amelyek befolyásolják a cukorbetegség vagy a szívbetegség kockázatát.
A vizsgálatok ugyanakkor nagy eltéréseket mutattak a minta mérete, minősége és adagolása tekintetében. A kurkumin ráadásul instabil anyag, és szervezetünk nehezebben hasznosítja, ami megnehezíti előnyeinek alátámasztását.
A gyömbér előnyei
A fűszernövényként és gyógynövényként is használatos gyömbér legnépszerűbb felhasználási módjai közé tartozik a hányinger és a mozgásszervi betegségek kezelése. Jótékony hatásai arra vezethetők vissza, hogy több mint 100 aktív vegyületet tartalmaz, amelyek többféle módon segíthetik a szervezetet.
Fogyasztása a következő egészségügyi problémákon segíthet:
- Terhességhez kapcsolódó hányinger: Tanulmányok kimutatták, hogy a gyömbér javíthatja az enyhe hányingert és csillapíthatja a hányást a terhesség ideje alatt, anélkül hogy jelentős egészségügyi kockázatokat hordozna.
- Fájdalom: A gyömbérben lévő vegyületek többek között antioxidánsként is működnek, ami segíthet enyhíteni a fájdalmat. Egy tudományos áttekintés aláhúzta, hogy a gyömbér hatékonyan enyhítheti a fájdalmat számos egészségügyi állapot esetén. Ide tartoznak a menstruációs görcsök, az izomfájdalmak, csakúgy, mint a csontízületi gyulladás, a krónikus derékfájás és a migrén.
- 2-es típusú cukorbetegség: Egy tanulmány kimutatta, hogy a gyömbér szedése javította az éhomi vércukorszintet, a hemoglobin A1c-t (ami a vércukorszint mutatója) és a vérzsírok markereit a 2-es típusú cukorbetegek körében.
- Szezonális allergiák: A gyömbéralapú táplálékkiegészítőkről bebizonyosodott, hogy hatékonyan javítják a szénanáthában érintettek tüneteit és életminőségét.
Bár a gyömbért sokan ajánlják mozgásszervi betegségekre is, a témában végzett kutatások többsége nem erősítette meg, hogy ilyen téren is előnyös lehet. A legtöbb tanulmány vagy vegyes eredményeket hozott, vagy kis mintával, változó adagok felhasználásával készült.
A kurkuma és a gyömbér együttes szedésének előnyei
Nem sok kutatás foglalkozik a kurkuma és a gyömbér együttes szedésének előnyeivel, néhány tanulmány ugyanakkor ígéretes eredményeket hozott.
Egy közelmúltban végzett tanulmány például a kurkumakivonatot, gyömbért és fekete borsot tartalmazó táplálékkiegészítők hatását vetette össze egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerével térdízületi gyulladásban szenvedő betegeknél.
Négy hét elteltével a résztvevőknél szignifikánsan csökkent a prosztaglandin E2 (PGE2) vegyület szintje, amely szerepet játszik az olyan állapotokhoz kapcsolódó gyulladásokban, mint az ízületi gyulladás.
A tanulmány arra is rámutatott, hogy a fekete bors nagymértékben javítja a kurkuma biológiai hasznosulását, vagyis a szervezet azon képességét, hogy felszívja az anyagot. Mivel a kurkuma és a gyömbér egyaránt antioxidáns, elmondható, hogy kombinált alkalmazásuk segíthet csökkenteni a gyulladást és leküzdeni az oxidatív stresszt a szervezetben.
Egy másik nemrégiben készült tanulmány megerősítette, hogy a kurkuma és a gyömbér szinergikus hatást fejt ki a gyulladások leküzdésében, tehát együtt használva jobban hatnak. Ezt a vizsgálatot azonban állatokon, illetve laboratóriumi körülmények között, emberi sejteken végezték, ezért az eredmény igazolásához további humán vizsgálatok szükségesek.
Így érdemes szedni őket
A piacon számos táplálékkiegészítő kapható, amelyben a kurkuma és a gyömbér egyaránt megtalálható: mindkettő gyakori összetevő az ízületek egészségét támogató vagy a gyulladás csökkentésére szolgáló termékekben.
A legtöbb ilyen készítmény kapszula vagy tabletta formájában kapható, amelyet étkezés közben kell bevenni. A tanulmányok során általában négy kisebb adagra elosztva szedték őket, ami elősegítheti felszívódásukat. Ha szeretnéd, hogy minél jobban hasznosuljanak, keress olyan terméket, amely piperint, a fekete bors aktív összetevőjét is tartalmazza, hiszen ez nagymértékben növeli a kurkumin biológiai hozzáférhetőségét.
A kombinált adagolást illetően kevés adat áll rendelkezésre. Az eddigi kutatások azt sugallják, hogy a kurkuma önmagában napi 500-1800 milligramm dózisban lehet hasznos, míg kivonatát napi 1500 milligrammos adagban ajánlott szedni, legfeljebb 3 hónapig.
A gyömbért jellemzően napi 0,5–3 grammos adagokban, legfeljebb 12 hétig szokták szedni.
Egy 12 vizsgálatot magában foglaló szisztematikus áttekintés megállapította, hogy a napi 1500 milligrammnál kisebb adagok szolgáltak a legjobb eredménnyel a terhesség alatti hányinger enyhítésére.
Lehetséges kockázatok
A kurkuma és a gyömbér szedésére vonatkozóan jelenleg nincs meghatározott felső határ. Fűszerként való felhasználásuk általában biztonságos, de a nagy dózisú étrend-kiegészítők szedése potenciális kockázatokkal vagy mellékhatásokkal járhat. Mivel a témában nem készült elegendő kutatás, a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt a kurkumát tartalmazó kiegészítők szedése nem feltétlenül ajánlott.
Az ilyen termékekben ugyanis sokkal magasabb a kurkuma koncentrációja, mint ha fűszerként használnák.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint testtömeg-kilogrammonként 0–3 milligramm a kurkuminbevitel biztonságos tartománya. Ezzel szemben a gyömbérnél az ajánlások szerint legfeljebb összesen 4 gramm az, ami biztonságosan szedhető.
A nagyobb adagok aritmiát (szabálytalan szívverést), allergiás reakciókat, emésztési problémákat, depressziót és elhúzódó vérzést okozhatnak.
Fontos tudni azt is, hogy a kurkuma és a gyömbér befolyásolhatja a véralvadást, a vércukorszintet és a vérnyomást, ami azt jelenti, hogy óvatosnak kell lenned, ha olyan gyógyszereket szedsz, amelyek ezekre hatást gyakorolnak. Ilyenek az antikoagulánsok, valamint a cukorbetegség elleni és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.
Általánosságban elmondható, hogy ha a kombinált táplálékkiegészítők szedése során olyan tüneteket tapasztalsz, mint a kellemetlen hasi érzés, a gyomorégés, a hasmenés, a sárga széklet, a fejfájás, a kiütések jelentkezése vagy a száj és a torok irritációja, jobb, ha konzultálsz orvosoddal.
Ha orrdugulás kínoz, a gyömbért tea formájában inkább citrommal érdemes kombinálnod. Erről itt olvashatsz bővebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés