Lehet, hogy rosszul tudtad? Eddig kell főzni a kukoricát, hogy a legfinomabb legyen

GettyImages-948962706

A legtöbben kukoricafőzés kapcsán ennél jóval hosszasabb procedúrára gondolunk, de a túlfőzéssel valójában nem javítunk, hanem rontunk a nyári finomságon.

Ha a kukoricafőzésről az jut eszedbe, hogy a forróságban órákon át kell forralni a hatalmas üst vizet azért, hogy néhány csőnyi finomsághoz juss, van egy fontos hírünk: ez bizony tévhit. Ha eddig túlfőzted a kukoricát, talán épp azért volt annak nem annyira jó íze, mert hosszasan forraltad – meglepően rövid idő alatt kész lehetsz a tökéletes főtt kukoricával.

Tippek kukoricafőzéshez

A legrövidebb főzési idővel a friss kukorica esetén érdemes számolni: nyár derekán juthatsz hozzá legjobb eséllyel a friss csövekhez, főként, ha nem nagy áruházláncoknál vásárolsz, hanem kistermelőktől szerzed be a finomságot.

Feszes szemek, zöld héj és aranyló bajusz: ezek a kukoricacsövek ideális választást jelentenek főzéshez
Feszes szemek, zöld héj és aranyló bajusz: ezek a kukoricacsövek ideális választást jelentenek főzéshezDmytro Skrypnykov / Getty Images Hungary

Ha hántolatlanul főzzük a kukoricacsövet, arra tíz percet azért rá kell szánni. A forró csövekről könnyebb leszedni a héjat, mint ha a nyers kukoricáról vennéd le azt, ugyanakkor vigyáznod kell, hogy ne égesd meg magad.

Ha a hántolt kukoricát forrásban levő vízbe teszed, akár 2-5 perc is elég megfőzéséhez.

Egy másik módszer szerint a felforralt vízbe helyezzük a hántolt kukoricát, majd zárjuk le alatta a gázt, fedjük le fedővel, és hagyjuk így tíz percig.

Ha egyszerre nagyon sok csövet főzöl, az persze tovább tarthat: ilyenkor érdemes inkább több etapban elkészítened a kukoricát. Arra ügyelj, hogy túl sok víz sem kell, elég, hogy pont elfedje a kukoricát a fazékban a főzővíz.

Ha mindenképpen nagyon puha kukoricát szeretnél, ne sós, hanem sima vagy kicsit édesített vízben készítsd el.

Alapvetően tehát a következő főzési időkkel kell számolnod:

  • Hántolatlan, friss kukorica: 10 perc
  • Hántolt, friss kukorica: 2-5 perc
  • Fagyasztott kukoricacső 5-8 perc
  • Fagyasztott kukoricaszemek 2-3 perc.

Adunk néhány tippet ahhoz is, hogy a lehető legfrissebb kukoricát válaszd. Minél súlyosabbnak tűnik a cső, annál frissebb, annál magasabb a szemek víztartalma. A szemek feszesek, a héj zöld, és szintén feszesen fedi a csövet, a bajusza aranyló, sárgás színű. A hiányzó szemek, a száraz héj, a feketedő csutka mind intő jel: az ilyen csöveket ne vásárold meg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek