Elképesztő tartós lehet a koronavírus szövődménye, ezeket tapasztalják a legtöbben

Diósi Szilvia
GettyImages-1459356649
Olvasási idő kb. 4 perc

Sokan szinte már nem is törődnek a COVID-dal, a legtöbben teljesen felépülnek belőle, azonban még mindig okozhat kellemetlen, elhúzódó tüneteket. A koronavírus szövődményei hónapokig megmaradhatnak.

Egy új skóciai kutatás szerint a legtöbb ember felépülhet a COVID-19-ből, és visszatérhet normális életéhez, másoknak azonban még hónapokig vannak tünetei a kezdeti fertőzés után. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány 33 281 nemrégiben COVID-19 fertőzésben szenvedő embert, valamint egy 62 957 emberből álló kontrollcsoportot követett nyomon, akik soha nem voltak fertőzöttek, hogy meghatározzák, mely tünetek kapcsolódnak leginkább a hosszú COVID-19-hez. Így kiderült, hogy a gyakran figyelmen kívül hagyott, nem túl „kézzel fogható” tünetek – mint például az „agyköd” vagy a zavartság – határozottan köthetők a hosszú COVID-hoz.

Több koronavírus-szövődmény is hosszan megmaradhat

A kutatók kimutatták, hogy a COVID-19-cel fertőzöttek közül azoknál, akik hosszú COVID-ban szenvedtek, a 26 nyomon követett tünet közül 24 megjelent. Leggyakrabban légszomjat, szívdobogásérzést, agyködöt és mellkasi fájdalmat tapasztaltak. Összehasonlítva azokkal, akik soha nem fertőződtek meg COVID-19-cel, a hosszan tartó COVID-tünetekkel küzdő résztvevők 3,5-szer nagyobb valószínűséggel jelentettek légszomjat. Az új eredmények alátámasztják azt is, hogy azoknál, akiknek súlyos COVID-19-fertőzése volt, nagyobb valószínűséggel alakultak ki a hosszú COVID-tünetei. Ezenkívül a tünetmentes fertőzésen átesettek kisebb valószínűséggel szenvedtek hosszú COVID-ban.

A koronavírus szövődményei hónapokig is fennmaradhatnak
A koronavírus szövődményei hónapokig is fennmaradhatnakSimpleImages / Getty Images Hungary

Nem mindenki gyógyul fel a koronavírus szövődményeiből

A tanulmány szerint a védőoltás segíthet a hosszú COVID elkerülésében. Azok, akiket beoltottak, kisebb valószínűséggel tapasztalták a tüneteket. A 26 nyomon követett tünet közül hét megjelenésének kifejezett csökkenésével járt. Kevésbé valószínű, hogy megküzd valaki a hosszú COVID-dal, ha beoltották, és tünetmentes volt, de az állapot kialakulása továbbra is lehetséges.

A tanulmány készítői egy nagyon kellemetlen felfedezést is tettek, kiderült, hogy a fertőzött résztvevők 6%-a egyáltalán nem gyógyult fel a COVID-19-ből, míg 42%-uk számolt be részleges gyógyulásról 6-18 hónappal a fertőzés után. Ezenkívül az idősebb felnőttek, a nők és a pénzügyi gondokkal küzdő emberek nagyobb valószínűséggel szenvedtek a hosszú COVID szövődményeitől.

Mikortól számít hosszú COVID-nak a koronavírus-fertőzés?

Két definíciója van a hosszú COVID-nak. Az egyik, ha a tünetek egy hónapig vagy tovább tartanak, bár sok betegség esetén van szükség egy hónapra legalább a teljes gyógyuláshoz. Éppen ezért az Egészségügyi Világszervezet három hónapot jelöl ki a hosszú COVID-nak. A skót vizsgálatban volt olyan fertőzött, akinek másfél évig is fennálltak a tünetei.

A hosszú COVID-ban szenvedők légszomjat, szívdobogásérzést, agyködöt és mellkasi fájdalmat tapasztalnak legtöbbször
A hosszú COVID-ban szenvedők légszomjat, szívdobogásérzést, agyködöt és mellkasi fájdalmat tapasztalnak legtöbbszörbymuratdeniz / Getty Images Hungary

Ha szeretnéd megúszni a hosszú COVID-ot, akkor az első és legfontosabb lépés a védőoltás, illetve továbbra is használj maszkot a zsúfolt terekben, tömegben a szakértők szerint. Bár a COVID már kevesebb halálos áldozatot szed, még sokáig velünk marad, a hosszú COVID pedig el tudja lehetetleníteni a mindennapi teendőket is.

Van egy betegség, ami már az őskori ember életét is megnehezítette, úgy tűnik, hogy sosem fogunk tőle megszabadulni. Tudd meg, melyik ez az alábbi cikkünkből.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek