A körmöd tényleg megmutatja, ha beteg vagy, de nem úgy, ahogy gondolnád

Olvasási idő kb. 4 perc

A köröm elváltozásai nem csak esztétikai problémát jelentenek, utalhatnak belső szervi megbetegedéseinkre. Látszik rajtuk az ásványnyianyag- és vitaminhiány, de vajon tudod-e, mit kell figyelned?

Vannak olyan testrészeink, melyek megmutathatják különböző szerveink megbetegedéseit. A körmök is efféle jelzőrendszerek. 

Nem csak a fehér foltok utalhatnak bajokra, ha a körmeinken megjelennek. Számtalan olyan bőrgyógyászati és szervi megbetegedésre utaló elváltozást sikerült a kutatóknak felfedezniük, melyek a körmeink elváltozásainak köszönhetően az egyéb tüneteket megelőzően diagnosztizálhatóak lehetnek. Ehhez azonban tudnunk kell, mire figyeljünk. 

Körmeink állapota belső szerveink betegségeit is előre jelezhetik
Körmeink állapota belső szerveink betegségeit is előre jelezhetikMalekhastock / Getty Images Hungary

Már Hippokratész is a kezeket figyelte

Az ókorban már észrevették, hogy a körmök többféle bajt előre jelezhetnek. Az ujjaink végeit védő megvastagodott szaruréteg optimális esetben egyenletesen sima felszínű, halványrózsás színű, végei elfehérednek. Rendszeres ápolásuk nemcsak esztétikai okokból fontos, de kiváló lehetőséget ad arra – amennyiben nem használunk körömlakkot vagy egyéb, a körmök alakját megváltoztató szépészeti eljárást –, hogy szem előtt tartsuk egészségünket. 

Ugyan a köröm eldeformálódásai, elszíneződése, töredezése vagy a rajta megjelenő foltok a kutatások szerint utalhatnak bizonyos megbetegedésekre, nem egyenértékűek az orvosi diagnózissal. Ha azonban úgy tapasztaljuk, hogy valami megváltozott, érdemes felkeresnünk a rendelőt. Az alábbiakban ahhoz kínálunk mankót, hogy mire érdemes figyelni. 

Így vizsgál a bőrgyógyász

A körömbetegség diagnosztikai vizsgálatának magában kell foglalnia mind a 20 köröm részletes anamnézisét és klinikai vizsgálatát. A diagnózishoz dermoszkópia, diagnosztikai képalkotás, valamint kórszövettani és mikológiai elemzések is szükségesek, ugyanis, mint láthatjuk, egészen sokféle problémára fény derülhet, ha tisztában vagyunk körmeink egészséges alakjával és színével. 

A lábakon és a kezeken is látszik

A körömágy közvetlen közelében egy vékony, fehér félholddal indul a köröm felszíne, ezt lunulának nevezzük. Megfelelő vitaminszint mellett ez minden körmünkön megtalálható, ám a B-12-vitamin hiányában el is tűnhet. Szélsőséges esetekben szív- és érrendszeri problémákra is utalhat, ha tartósan és a megfelelő táplálkozás ellenére sem jelenik meg újra. 

Talán az egyik legismertebb jelzés, melyet körmeink adnak, az apró fehér folt megjelenése a körömágy feletti területen. Ez vitaminhiányos állapotra utal, de a fehérjehiány is okozhatja a foltosodást. 

Ez a csík életveszélyes betegség tünete lehet, ha megjelenne a körmödön, irány az orvos!
Ez a csík életveszélyes betegség tünete lehet, ha megjelenne a körmödön, irány az orvos!Rytis Bernotas / Getty Images Hungary

A színe is számít

Az elsárgult szaruréteg látványos figyelmeztetés. Ahogy a bőr színének sárgulása, így ez is a májfunkciók zavarára utalhat, de előre jelezheti a kialakulófélben lévő vagy nem megfelelően karbantartott diabéteszt is. Amennyiben nem sárgul, hanem elhalványodik, kifehéredik, immunhiányra figyelmeztethet bennünket. A lilás-kékes körmök oxigénhiányt vagy a légzőszervek megbetegedéseit jelezhetik, amennyiben nem ütés következtében alakultak ki, s több körmünkön is megjelennek. 

A műköröm és a lakk elfedheti a hibákat, de meggátolja a betegségek felismerését
A műköröm és a lakk elfedheti a hibákat, de meggátolja a betegségek felismerésétKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

Ha körmünk felfelé domborodik, kiszélesedik, az szív- és érrendszeri betegségek egyik tünete lehet, ezt már Hippokratész is felfedezte. Ebben az esetben ne habozzunk a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni!

Ha töredezik, vékony, hártyaszerű darabokban elválnak egymástól a szaru rétegei, általános immunproblémákra is utalhat. Optimális esetben a vitaminok és nyomelemek pótlása megoldja ezt a gondot. Ha viszont felpuhulna az ujjaink végén található apró páncél, az figyelmeztethet vashiányra, de a pajzsmirigyünket érdemes megnézetnünk.

Megjelenhetnek a felszínen barázdák is, ez a szervi gyulladások egyik jellemzően látható tünete, de a kezdődő pikkelysömörre is utalhat. Amennyiben vízszintes irányban tapasztalunk hullámokat a felszínén, az fertőzések és szívproblémák jelenlétét vetheti fel. 

A legfeltűnőbb jelenség azonban az, ha egy hosszanti, barnás csík szeli ketté középen a körmöket, ez a bőrrák egyik jellemző tünete, mely azonnali orvosi vizsgálat szükségességét vetíti előre. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek