Hetente kétszer kell enned belőle, hogy egészséges legyen a szíved

GettyImages-1359359875 (1)

Senki nem szeretné újra átélni azokat a kellemetlen és gyötrő tüneteket, melyeket egy szívbetegség okozhat. Jó hír, hogy van egy, a hétköznapokba igen egyszerűen beiktatható módja annak, hogy megelőzzünk egy újabb szívelégtelenséget.

A kutatók igen széles körben vizsgálódtak, hiszen 58 ország csaknem kétszázezer résztvevőjének egészségi állapotát figyelték meg, hogy megalapozott véleményt mondhassanak. Az orvosok megvizsgálták a résztvevők táplálkozási szokásait, valamint a haláleseteket, illetve az olyan súlyos szív- és érrendszeri betegségeket, mint a szívroham, a stroke, a pangásos szívelégtelenség és a hirtelen halál.

Nem csak táplál, meg is véd

A legfrissebb kutatások szerint, azok, akik hetente legalább két adag, vagyis minimum 175 gramm halat megesznek, csökkenthetik a szívbetegségek kiújulásának kockázatát. Ez a mennyiséggel elkerülhetők a súlyos szív- és érrendszeri betegségek, valamint a korai halálozás kockázata. 

Az ómega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztásával megelőzhető a szívbetegségek kiújulása
Az ómega-3 zsírsavban gazdag halak fogyasztásával megelőzhető a szívbetegségek kiújulásaSimpleImages / Getty Images Hungary

Mint kiderült, többféle hal fogyasztása is segíthet megelőzni a visszatérő szívbetegségeket. 

Ilyen az ómega-3 zsírsavban gazdag lazac, tonhal, szardínia és tőkehal. De szintén jó választás lehet a hering, a pisztráng és a makréla is.

A kutatás érdekessége továbbá, hogy a szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedők körében a halfogyasztás nem járt olyan hangsúlyos előnnyel, mint a problémákkal érintettek esetében.

Az ómega-3 zsírsav csökkentheti a gyulladást a szervezetben, ezáltal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát azoknál, akik hajlamosak az említett betegségekre.

Növényi forrásból is meríthetünk

Az orvosok azt javasolják azoknak, akik szeretnék erősíteni az immunrendszerüket és védeni a szívüket, hogy az egészséges táplálkozás jegyében az ómegadús halak mellett fogyasszanak növényi alapú ómega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszereket is. Mindenképpen előnyünkre válik, ha a joghurthoz vagy a salátákhoz őrölt lenmagot is adunk, vagy ha egyszerűen csak diót nassolunk. Megtalálható még az ómega-3 zsírsav a szójában, a chiamagban, kendermagban, és a különféle olajokban, például a lenmagolajban és dióolajban is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra