Egy frissen publikált tanulmány szerint 25 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a több mint 30 éves követési időszak alatt azok az emberek, akik ügyeltek az étrendjük összeállítása során arra, hogy környezetbarát élelmiszereket fogyasszanak.
Ezt kellene enni hús és tojás helyett
A tanulmány olyan korábbi kutatásokra épül, amelyek mind az egészség, mind a környezet szempontjából előnyösnek bizonyultak. Ilyenek például a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök, a keményítőt nem tartalmazó zöldségek, a diófélék és a telítetlen olajok. Mindemellett összegyűjtötték azokat az élelmiszereket is, amelyek egyaránt károsak lehetnek a szervezetre és a környezetre is. Ezek között említik egyebek között a tojást, a vörös és a feldolgozott húsokat.
Az új eredmények azt bizonyítják, hogy a környezetbarát ételek fogyasztása csökkentheti a daganatok, a szívbetegség, a légúti betegségek és az idegsejtek pusztulásával járó neurodegeneratív betegségek miatt bekövetkező halálozás kockázatát.
Ilyen a fenntartható táplálkozás
Azok az alapanyagok, élelmiszerek, ételek tartoznak a fenntartható táplálkozás körébe, amelyek feldolgozása alacsony környezeti terheléssel jár, hozzájárul az élelmezés- és a táplálkozásbiztonsághoz, valamint egészséges a mai és a jövő generációja számára is.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a fenntartható étrend gabonákat, hüvelyeseket, dióféléket, gyümölcsöket, zöldségeket, tehát alapvetően növényi összetevőket tartalmaz. De tartozhat ide még tojás, tejtermékek, szárnyasok, halak, és nagyon kis mennyiségben vörös hús is, ha minimalizálják a feldolgozás során az antibiotikumokat és a hormonokat.
A megelőzésben is segíthet az új ismeret
A kutatók július végén, Bostonban egy táplálkozási szakértőknek megrendezett szakmai konferencián mutatták be legújabb vizsgálatuk eredményét. Itt tették közkincsé, hogy a meglévő bizonyítékok szerint a növényi alapú élelmiszerek csökkentik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a vastagbélrák, a cukorbetegség és a szélütés kockázatát, továbbá csökkentik a környezetre gyakorolt olyan káros és környezetterhelő hatásokat, mint a víz- és földhasználat, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátása.
A kutatók azt remélik, hogy az új tanulmány eredményének ismertetése hozzájárul a közegészségügy javulásához, valamint segíti az éghajlati válság kezelésére szolgáló stratégiák kidolgozását.
Tovább élt, aki tudatosabban táplálkozott
A szakemberek a vizsgálat során áttekintették a különböző élelmiszercsoportok és a vizsgálatban részt vevő 100 ezer ember egészségügyi eredményei közötti összefüggéseket. Ebből kiderült, hogy az 1986-tól 2018-ig tartó három évtizedes követési időszak során több mint 47 ezren haltak meg, és a leginkább fenntartható módon táplálkozó embereknél 25 százalékkal kevesebb volt a végzetesnek bizonyuló betegségek előfordulása. Minél tisztábban és fenntarthatóbb módon táplálkozott valaki, annál hosszabb és egészségesebb életre számíthatott. Az ő esetükben 15 százalékkal alacsonyabb volt a rák vagy szív- és érrendszeri betegségek, 20 százalékkal a neurodegeneratív betegségek és 50 százalékkal a légúti betegségek miatti halálozás kockázata.
A kutatást végző orvosok hangsúlyozták, hogy vizsgálatuk nem terjedt ki minden élelmiszerre, és azok kapcsolatát sem elemezték az összes fő betegség mindegyikével.
Továbbá felhívták a figyelmet arra is, hogy az általuk javasolt fenntarthatóbb táplálkozási modell kihívást jelenthet azoknak, akiknek speciális az egészségi állapotuk, a vallási szokásaik, vagy a társadalmi-gazdasági helyzetük miatt korlátozottak a táplálkozási lehetőségeik.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés