Ha így étkezel, hosszabb ideig élhetsz és a környezetet is véded

GettyImages-680516771

Ha te is szeretnél sokáig és egészségesen élni, jobb, ha megfontolod azoknak a táplálkozási szakértőknek a tanácsát, akik rájöttek: azok, akik fenntartható, növényi alapú étrendet követnek, jóval tovább élhetnek, és egyúttal nem csupán az egészségükre, hanem a környezetvédelemre is figyelnek.

Egy frissen publikált tanulmány szerint 25 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a több mint 30 éves követési időszak alatt azok az emberek, akik ügyeltek az étrendjük összeállítása során arra, hogy környezetbarát élelmiszereket fogyasszanak.

Ezt kellene enni hús és tojás helyett

A tanulmány olyan korábbi kutatásokra épül, amelyek mind az egészség, mind a környezet szempontjából előnyösnek bizonyultak. Ilyenek például a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök, a keményítőt nem tartalmazó zöldségek, a diófélék és a telítetlen olajok. Mindemellett összegyűjtötték azokat az élelmiszereket is, amelyek egyaránt károsak lehetnek a szervezetre és a környezetre is. Ezek között említik egyebek között a tojást, a vörös és a feldolgozott húsokat.

A WHO is meghatározta, melyek azok az ételek, amelyek egészségesek és a környezetet is védik
A WHO is meghatározta, melyek azok az ételek, amelyek egészségesek és a környezetet is védikTara Moore / Getty Images Hungary

Az új eredmények azt bizonyítják, hogy a környezetbarát ételek fogyasztása csökkentheti a daganatok, a szívbetegség, a légúti betegségek és az idegsejtek pusztulásával járó neurodegeneratív betegségek miatt bekövetkező halálozás kockázatát.

Ilyen a fenntartható táplálkozás

Azok az alapanyagok, élelmiszerek, ételek tartoznak a fenntartható táplálkozás körébe, amelyek feldolgozása alacsony környezeti terheléssel jár, hozzájárul az élelmezés- és a táplálkozásbiztonsághoz, valamint egészséges a mai és a jövő generációja számára is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a fenntartható étrend gabonákat, hüvelyeseket, dióféléket, gyümölcsöket, zöldségeket, tehát alapvetően növényi összetevőket tartalmaz. De tartozhat ide még tojás, tejtermékek, szárnyasok, halak, és nagyon kis mennyiségben vörös hús is, ha minimalizálják a feldolgozás során az antibiotikumokat és a hormonokat.

A megelőzésben is segíthet az új ismeret

A kutatók július végén, Bostonban egy táplálkozási szakértőknek megrendezett szakmai konferencián mutatták be legújabb vizsgálatuk eredményét. Itt tették közkincsé, hogy a meglévő bizonyítékok szerint a növényi alapú élelmiszerek csökkentik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a vastagbélrák, a cukorbetegség és a szélütés kockázatát, továbbá csökkentik a környezetre gyakorolt olyan káros és környezetterhelő hatásokat, mint a víz- és földhasználat, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Ha környezettudatosan és egészségesen étkezünk, a jövő generációját is segítjük
Ha környezettudatosan és egészségesen étkezünk, a jövő generációját is segítjükskynesher / Getty Images Hungary

A kutatók azt remélik, hogy az új tanulmány eredményének ismertetése hozzájárul a közegészségügy javulásához, valamint segíti az éghajlati válság kezelésére szolgáló stratégiák kidolgozását.

Tovább élt, aki tudatosabban táplálkozott

A szakemberek a vizsgálat során áttekintették a különböző élelmiszercsoportok és a vizsgálatban részt vevő 100 ezer ember egészségügyi eredményei közötti összefüggéseket. Ebből kiderült, hogy az 1986-tól 2018-ig tartó három évtizedes követési időszak során több mint 47 ezren haltak meg, és a leginkább fenntartható módon táplálkozó embereknél 25 százalékkal kevesebb volt a végzetesnek bizonyuló betegségek előfordulása. Minél tisztábban és fenntarthatóbb módon táplálkozott valaki, annál hosszabb és egészségesebb életre számíthatott. Az ő esetükben 15 százalékkal alacsonyabb volt a rák vagy szív- és érrendszeri betegségek, 20 százalékkal a neurodegeneratív betegségek és 50 százalékkal a légúti betegségek miatti halálozás kockázata.

A kutatást végző orvosok hangsúlyozták, hogy vizsgálatuk nem terjedt ki minden élelmiszerre, és azok kapcsolatát sem elemezték az összes fő betegség mindegyikével.

Továbbá felhívták a figyelmet arra is, hogy az általuk javasolt fenntarthatóbb táplálkozási modell kihívást jelenthet azoknak, akiknek speciális az egészségi állapotuk, a vallási szokásaik, vagy a társadalmi-gazdasági helyzetük miatt korlátozottak a táplálkozási lehetőségeik. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra