Lassítsd az öregedést: 7 élelmiszer, amely támogatja a kollagéntermelést

GettyImages-1411868479

Az ember szervezetében természetesen is jelen lévő fehérje az inak, ínszalagok, a bőr és az izmok esszenciális alkotója – termelődése azonban 25 éves kor felett egyre csökken.

Mai főszereplőnk a fogyást is támogatja: a kollagénpeptidek nagyobb telítettséget biztosítanak, mint más fehérjetípusok. Bizonyos tanulmányok szerint 40%-kal lassabban éhezünk meg a magas kollagéntartalmú ételektől, mint más fehérjék fogyasztása esetén. Egyes szakértők véleménye alapján még anyagcsere-serkentő hatással is bír.

Azonban a kollagén a természetben csak rendkívül kevés ételben található meg, így elsősorban az előállításának támogatására érdemes koncentrálni.

7 növényi alapú élelmiszer, amely támogatja a kollagéntermelést

A kollagén egy fehérjecsalád része, amelyet valójában a sejtjeiden keresztül fibroblasztokká alakítasz. Bár ezt a létfontosságú fehérjét egész életünkben képesek vagyunk előállítani, a termelése csökken az életkor, a napsugárzás, a magas cukortartalmú étrend és más környezeti stressz miatt.

Míg az olyan élelmiszerek, mint a csontleves, a bőrös csirke és a tenger gyümölcsei köztudottan kollagénfokozók, sok növényi alapú lehetőség kínálkozik a vegetáriánusok és vegánok számára is. Íme hét olyan élelmiszer, amelyet be kell venni az étrendedbe, hogy általuk támogathasd a kollagéntermelésedet.

A kollagén fontosabb, mint gondolnád
A kollagén fontosabb, mint gondolnádAVI stock / Getty Images Hungary

1. Citrusfélék

A C-vitamin nagyszerű forrásának számítanak a citrusfélék. Mivel ez a vitamin kulcsszerepet játszik a kollagéntermelésben, ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségben történő fogyasztása ebből a szempontból is. A C-vitamin emellett erős antioxidáns, amely segíthet megvédeni a bőrt a környezeti ártalmaktól. „A bőrnek C-vitaminra van szüksége a kollagén szintéziséhez, ezért időnként facsarj citromot az elfogyasztandó vízbe” – javasolja Whitney Bowe bőrgyógyász.

Ételekkel is segítheted a kollagén termelődését
Ételekkel is segítheted a kollagén termelődésétpuhimec / Getty Images Hungary

2. Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök segíthetnek a kollagénszint növelésében. Ezek a szupergyümölcsök tele vannak C-vitaminnal és antioxidánsokkal. A legkönnyebben elérhető és a kollagéntermelés szempontjából hasznos bogyók közé tartozik a málna, áfonya, szeder és eper. Csak egy csésze szeder biztosítja a teljes napi C-vitamin-szükséglet felét.

3. Fokhagyma

A fokhagyma sokkal több, mint az étel ízesítésének egyik módja. A szintén nagyon egészséges gyömbér rokona segíthet a kollagéntermelés fokozásában. A fokhagymában lévő kén segít a kollagén szintézisében, és megakadályozza a kollagén természetes lebomlását. Ez az az eset, amikor fontos a megfelelő mennyiségű fokhagyma fogyasztása a jótékony hatás érdekében, ezért főzés közben bőségesen használj belőle.

4. Kesudió

Ha valaki egészséges nassolnivalót keres, vegyen egy marék kesudiót. Ezek az ízletes diófélék cinket és rezet tartalmaznak, amelyek segíthetnek növelni a kollagénszintet. A kesudió valójában a legegészségesebb élelmiszerek közé tartozik. A rostokban, jó zsírokban és antioxidánsokban gazdag dióféle ideális snack.

5. Leveles zöldségek

A Healthy Food szerint a sötét leveles zöldek hihetetlenül jók az ember számára. Ezek a zöldségek tele vannak C-vitaminnal, karotinoidokkal, antioxidánsokkal, folsavval, és segíthetnek megvédeni a bőrt a károsító és kollagénromboló napsugaraktól. A leveles zöldek, mint a spenót, a brokkoli, a mángold, a kelbimbó és a kelkáposzta, könnyen hozzáadhatók salátákhoz és főtt ételekhez.

6. Bab

A bab magas fehérjetartalmú, és aminosavakat tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van a kollagén előállításához. A szervezet növényi és állati eredetű aminosavakat kombinál a kollagén felépítéséhez. Ha nem eszel állati fehérjéket, mindenképpen adj hozzá babot az étrendedhez.

7. Paradicsom

Ezek a piros gyümölcsök valójában kiváló C-vitamin-források. Egyetlen közepes paradicsom képes biztosítani a napi szükséglet 30 százalékát ebből a (kollagéntermelés szempontjából is) fontos tápanyagból. A paradicsom fitonutriens, antioxidáns likopint is tartalmaz, amely számos egészségügyi előnnyel jár.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek