Fogadjunk, hogy te is rosszul tisztítod a köldököd – már ha tisztítod bárhogy

GettyImages-1158840646

Te mikor tisztítottad meg utoljára a köldöködet? Tudtad, hogy ugyanúgy, mint a test többi részét, ezt is meg kell mosni rendszeresen? Ha elhanyagolod, akkor annak súlyos, fertőzéssel járó következménye lehet.

Egy tanulmány szerint 67 különböző típusú baktérium található a köldökben, ahol a szennyeződés összegyűlik a redőkben. Ha nem tisztítjuk meg rendszeresen, az a kórokozók elszaporodásához vezethet.

Így tisztítsd meg a köldököd

Bár sokan nem szánnak időt arra, hogy a köldöküket megtisztítsák, nem árt legalább hetente egyszer kitakarítani ezt a kis nyílást. Így elkerülhetők a fertőzések, a kellemetlen szagok és a rossz higiénia egyéb következményei.
Az, hogy hogyan kell megtisztítani a köldököt, elsősorban attól függ, hogy milyen típusú a köldököd.

A köldök típusától függ, hogy hogyan kell megtisztítani ezt a kis nyílást
A köldök típusától függ, hogy hogyan kell megtisztítani ezt a kis nyílástVladimirFLoyd / Getty Images Hungary

Homorú köldök

Ha homorú a köldököd, akkor zuhanyzás előtt márts alkoholba egy pamut törlőkendőt vagy egy vattakorongot, és finoman dörzsöld át vele a köldök belsejét mindaddig, amíg tiszta nem lesz. Ezt követően márts vízbe egy másik kendőt vagy vattakorongot, hogy kiöblíthesd az alkoholt a köldöködből. Ezzel megelőzheted a bőr kiszáradását.

A homorú köldök különös gondozást igényel
A homorú köldök különös gondozást igényelSofia Polukhina / Getty Images Hungary


Ha lezuhanyoztál, utána óvatosan töröld szárazra a köldök belsejét a fentebb említett eszközökkel, egy fültisztító pálcikával vagy a törülköződ sarkával.
Ha testápolót használsz, ügyelj arra, hogy a köldöködbe ne jusson belőle, mert a különösen a homorú köldökben a krémből származó nedvesség elősegítheti a baktériumok szaporodását.

Ha domború a köldököd

A domború vagy kiálló köldök könnyebben hozzáférhető, mint a homorú, ezért sokkal könnyebb megtisztítani. Az esti zuhanyzás alkalmával szappanozz be és vizezz be egy törülközőt, vagy egy puha kendőt, majd finoman dörzsöld meg vele a köldöködet. Ezt követően pedig jó alaposan öblítsd le a szappant, végül töröld szárazra a köldöködet, ahonnan a testápolót sem kell távol tartanod.

A domború köldököt is ugyanúgy meg kell tisztítani, mint a test többi részét
A domború köldököt is ugyanúgy meg kell tisztítani, mint a test többi részétshironosov / Getty Images Hungary

Ha piercing van a köldöködben

Ha a piercing van a köldöködben, óvatosan mosd le az átszúrt területet egy vattakoronggal, amit előtte márts gyógyszertárban megvásárolható izotóniás sóoldatba, és töröld át vele a köldököd.

Ha piercing van a köldöködben, speciális sóoldattal is le kell néha mosni
Ha piercing van a köldöködben, speciális sóoldattal is le kell néha mosniGregg DeGuire / Getty Images Hungary

Mi történik, ha nem tisztítom meg a köldököm?

Ha nem mosod meg rendszeresen a köldököd, akkor a hanyagságodból számos probléma adódhat. Ilyen lehet a gombás fertőzés. A legtöbb köldök táptalaja a baktériumoknak, melyek a sötét, nedves helyeket kedvelik.

Ha nem is alakul ki gombás fertőzés, az izzadság, a szennyeződés, az elhalt bőrsejtek és a szöszök felhalmozódása miatt akár kellemetlen szaga is lehet a köldöködnek.

Az elhalt hámsejtek és a faggyú felhalmozódása miatt a köldök begyulladhat, ami úgynevezett köldökkőképződéshez vezethet. Ezt a mitesszerhez hasonló képződményt csak orvos tudja eltávolítani, mert esetenként a köldököt egy-két centiméterre fel kell nyitni, hogy ki lehessen húzni a köldöknyílásból. A köldökkő felülete feketévé válik az oxidációtól. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra