Ezért olyan egészséges a kinoa
A quinoa, vagyis a kinoa egy ősi gabonaféle, amely Dél-Amerikából származik. A növényt időszámításunk előtt 5000 és 3000 között Bolívia és Peru őslakosai kezdték háziasítani. A jellegzetes, enyhén diós ízeket mutató kinoa azóta az egész világon elterjedt, és napjainkban reneszánszát éli. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy értékes tápanyag-összetétele miatt igazi szuperélelmiszernek számít, amely kitűnően alkalmas a fehér lisztből készülő finomított élelmiszerek kiváltására. Nem is szaporítjuk tovább a szót, lássuk, hogy a kinoa milyen sokrétű táplálkozási előnyöket kínál.
1. Nagyszerű fehérjeforrás
Sok más teljes kiőrlésű gabonafélével ellentétben a kinoa teljes értékű fehérjeforrásnak tekinthető, ami azt jelenti, hogy mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza – ezért is olyan népszerű a növényi alapú étrendet folytatók körében.
Az aminosavak a fehérjék építőkövei, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be testünk belső szerkezetének létrehozásában. A létező 20 aminosavból ugyanakkor szervezetünk 9-et nem tud előállítani, ezért azokat a táplálkozással kell bevinnünk. Innen ered az „esszenciális” elnevezés.
2. Rostokban és egészséges zsírokban gazdag
Egy csészényi kinoa (ami körülbelül 185 grammos mennyiségnek felel meg), 5-6 gramm rostot tartalmaz, a rostbevitel pedig elengedhetetlen a bélrendszer egészségéhez, illetve a megfelelő koleszterinszint és vércukorszint fenntartásához. A kinoa emellett remek forrása az ómega-3 zsírsavaknak is, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a vér trigliceridszintjét, és hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez.
3. Változatos mikrotápanyagokat tartalmaz
A kinoában nemcsak mindhárom alapvető makrotápanyag (fehérjék, egészséges zsírok és összetett szénhidrátok) található meg, hanem számos vitamin és ásványi anyag, köztük mangán, magnézium, réz, cink, vas, E-vitamin, foszfor és B-vitaminok is.
4. Tele van fitokemikáliákkal
A fitokemikáliák olyan növényi vegyületek, amelyek különféle antioxidánsokat foglalnak magukban. Ezek semlegesítik a sejteket károsító szabad gyököket, melyek gyulladásokat okoznak, és egy sor krónikus betegség, így a rák kialakulásáért is felelősek.
A kinoa kiváló forrása többek között a kvercetin és a kaempferol néven ismert fitokémiai anyagoknak. Az előbbi potenciálisan immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású, így véd a szívbetegségek és a rák ellen, míg az utóbbi gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett segít megőrizni a máj egészségét, és közrejátszhat az anyagcsere-betegségek megelőzésében.
5. Támogatja a bélrendszer egészségét
Azok számára, akik gyomor-bélrendszeri bántalmakkal küzdenek, a kinoa fogyasztása további előnyökkel járhat. Értékes rostjai ugyanis nemcsak az emésztés szabályozását segítik, hanem természetes prebiotikumként működnek, táplálékul szolgálva a bélrendszerben élő (hasznos) baktériumoknak.
Ha ők boldogok, akkor te is az leszel. Az egészséges bélmikrobiom hozzájárul az általános egészséghez, és az energiaszinttől kezdve az immunrendszer működéséig számos területen fejti ki jótékony hatását.
6. Segíti a vércukorszint szabályozását
A teljes kiőrlésű gabonafélékben található tápanyagok fontos szerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában. Erre jó példa a kinoa is. Tanulmányok azt mutatják, hogy a benne található rostok, fehérjék és egészséges zsírok lassítják az emésztést, ami az evés után természetes módon szabályozza a vércukorszintet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés