60 éven át adagolta magának a kígyómérget ez a férfi, hihetetlen kort élt meg

GettyImages-586115262

Bill Haast 100 éves koráig élt annak ellenére, hogy élete során 173-szor marta meg valamilyen kígyó, és 20 alkalommal majdnem belehalt a mérgezésbe.

Irvin D. Yalom amerikai pszichiáter-író szerint az extrém dolgokat kedvelő, életüket szórakoztatásból kockáztató emberek motivációja paradox módon a halálfélelemből ered: ilyen helyzetekben érzik igazán, hogy élnek. Bill Haast számára azonban nem a bungee jumping vagy a bázisugrás jelentette a veszélyt: az 1910-ben született férfi kisgyerekkora óta rajongott a veszélyes mérges kígyókért.

Kígyófarm otthon

Haast élete során több mint hárommillió mérges kígyóval került kapcsolatba, 173 alkalommal marta meg valamilyen hüllő, és 20 alkalommal kis híján belehalt a harapásba. A kígyókkal való közeli kapcsolatáról tanúskodtak kezeinek hiányzó ujjpercei is:

egyik ujjpercét a felesége vágta le egy kerti ollóval, amikor egy kígyómarás után a testrész feketedni kezdett.

Haast 11 éves korában, egy cserkészek számára szervezett nyári táborban kezdett érdeklődni a kígyók iránt. Ekkor egy erdei csörgőkígyótól szenvedett el kígyómarást, bedagadt karral gyalogolt vissza a táborba, de túlélte. A következő évben egy rezesfejű mokaszinkígyó támadta meg, ekkor már volt nála kígyóméreg elleni szer, de egy hetet még így is kórházban töltött. Kígyómániája ennek ellenére csak fokozódott: anyja tiltakozása ellenére otthon tartotta a veszélyes állatokat, amelyekből 15 éves kora óta rendszeresen nyert ki mérget.

Bill Haast „kígyót bűvöl” 1972-ben
Bill Haast „kígyót bűvöl” 1972-benAvalon / Getty Images Hungary

Hüllők a világ minden tájáról

16 évesen otthagyta az iskolát, majd három évvel később csatlakozott egy férfihoz, aki hüllőkiállítással járta Amerikát. Haast Floridába ment vele, ahol a hüllőktől hemzsegő Everglades mocsár mellett volt alkalma veszélyes hobbijának élni. Saját kígyófarmját első feleségével kötött házassága után valósította meg, de a nő nem osztozott a hüllők iránti rajongásában, így hamarosan elváltak.

A második világháború előtt repülőgép-szerelőnek tanult, majd az amerikai légierő tagjaként a Pan Am légitársaságnál szolgált. Ezt az állását megtartotta a világháború után is, így lehetősége adódott arra, hogy repülései alkalmával Dél-Amerikából, Indiából és különböző afrikai országokból szerezzen be veszélyes hüllőket. „Akkoriban nem tiltotta törvény az ilyesmit, bár a legénység tagjai nem igazán lelkesedtek az ötletért” – emlékezett vissza.

Kígyómérget adagolt magának, működött

1947-re annyi kígyót gyűjtött össze, hogy megnyithatta a Serpentarium néven elhíresült hüllőfarmját. Ekkor kezdett el kísérletezni a kígyómarás elleni immunitás kiépítésével is: fokozatosan egyre több kígyómérget adagolt magának. (Ezt az eljárás mithridatizmusnak hívják: Mithridatész ókori pontoszi király annyira félt a mérgezéstől, hogy 54-féle méreghez szoktatta hozzá magát fokozatosan.) 60 éven keresztül folytatta ezt a gyakorlatot, és sikeresen immunizálta magát 32 kígyófajta mérgének keverékével. Azt, hogy ez a gyakorlat sikeres volt, a számtalan túlélt kígyóharapás bizonyította, Haast azonban csak a 100. születésnapja után merte azt is kijelenteni, hogy

ennek a nem mindennapi kúrának köszönhette rendkívül jó egészségi állapotát – már ha a kígyómarásnak áldozatul esett ujjperceket nem számítjuk.
Bill Haast időskorában. A kígyóméreg miatt élt 100 évig?
Bill Haast időskorában. A kígyóméreg miatt élt 100 évig?YouTube

Puszta kézzel kapta el őket

A Serpentariumba látogatók 1965-ben már több mint 500 kígyót tekinthettek meg. A látványossághoz hozzátartozott maga Haast is, aki puszta kézzel kapta el a veszélyes hüllőket, majd mérgüket gumicső segítségével nyerte ki, naponta akár százszor. A férfi többször szerepelt az amerikai televízióban, és évente 50 000-en látogattak el a különleges helyre. A Serpentarium népszerűségének egy tragikus baleset vetett véget: 1977-ben egy kisfiú felmászott az aligátorokat és krokodilokat elkülönítő fal tetejére, ahonnan leesett, majd egy krokodil elkapta. Az eset mélyen megrázta Haast, bezárta a Serpentariumot, de a mérgek iránti érdeklődése nem csökkent: laboratóriumot alapított, amelyben kígyómarás elleni ellenszereken dolgoztak.

Vére húsz embernek segített a túlélésben

Bill Haast többször adott vért kígyómarások áldozatainak, amikor nem állt rendelkezésre megfelelő ellenméreg, a vérével kezeltek közül több mint húszan felépültek. Venezuelában díszpolgárrá avatták, amikor a dzsungel mélyére repült, hogy vért adjon egy kígyó által megmart kisfiúnak. A hetvenes években egy floridai orvossal több mint 6000 embert kezelt kígyómarás elleni szérummal, azt állítva, hogy a szérum hatékony a szklerózis multiplex és az ízületi gyulladás ellen. (A készítményt 1980-ban az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság betiltotta, mondván, hogy nem bizonyított a hatása, ráadásul a gyártási folyamatban is hiányosságokat találtak. Tudósok azonban még ma is kísérleteznek a kígyóméreg felhasználásával rák, Alzheimer-kór és egyéb betegségek ellen.) 1989-ben Haast csak a Fehér Ház segítségével maradt életben: az amerikai kormány titkos kapcsolatokat használt fel, hogy beszerezzen egy ritka szérumot Iránból, amikor Haastot megmarta egy himalájai vipera. A férfi végül 100 éves koráig élt: 2011. június 15-én halt meg.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra