Így hat az egészségedre a kesudió
A ropogtatnivalók táplálkozási szempontból gyakran a „bűnözés” kategóriájába esnek, de csakúgy, mint a mandula, a kesudió is a kivételek közé tartozik. A nyersen, pörkölve, turmixokhoz adva, zabpehelyre és joghurtra szórva is fogyasztható kesudió egészségvédő hatású tápanyagok egész tárházát tartalmazza. Mutatjuk, hogy pontosan milyen előnyöket kínál.
1. Tele van fehérjével
A fehérje egy nélkülözhetetlen makrotápanyag, az élet építőköve, amely hozzájárul az egészséges izomzathoz és támogatja a sejtek regenerációját. A Mayo Clinic szerint egy átlagos felnőtt számára a fehérje ajánlott étrendi mennyisége 0,8 gramm testtömegkilogrammonként, de a tényleges igényt a testtömeg, az aktivitási szint, az életkor, a nem és néhány egyéb tényező is befolyásolhatja.
Az ajánlott napi beviteli érték a nőknél 46 gramm, a férfiaknál pedig 56 gramm.
Viszonyításként, 30 gramm kesudióban körülbelül 5 gramm fehérje van, ami a nők napi szükségletének közel 11 százalékát fedezi, míg a férfiak esetében a 9 százalékát teszi ki.
2. Egészséges zsírokat tartalmaz
Egy adag kesudió 6,75 gramm egyszeresen telítetlen zsírt és 2,22 gramm többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz, ami azért fontos, mert ez a két egészséges zsír segít a koleszterinszint csökkentésében és a sejtek egészségének megőrzésében.
Mind az ómega-3, mind az ómega-6 zsírsav többszörösen telítetlen zsírsav, vagyis a kesudióból mindkettőből hozzájuthatsz. Egy régebbi, 2004-es kutatás azt is megállapította, hogy a kesudióolaj rendelkezik a legmagasabb ómega-3 zsírsavtartalommal a dióolajok közül.
3. Védi a szívet
A kesudióban lévő többszörösen telített zsírok jótékonyan hatnak a szív egészségére. A magas cukortartalmú, rostokban szegény ételeket kiváltva a kesudió fogyasztása a „rossz” LDL koleszterin szintjét is csökkenti, ezáltal is mérsékelve a szívbetegségek kockázatát.
4. Agyserkentő hatású
Az olyan ómega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, mint a kesudió, elősegítik az agy véráramlását, fokozzák a kognitív funkciókat, csökkentik a gyulladást, valamint a neurodegeneratív betegségek kialakulásának esélyét.
A kesudió kiváló növényi forrása a triptofán néven ismert aminosavnak is, amely a szerotoninszintet növelve javítja az alvásminőségét és a hangulatot, valamint serkenti az emésztést.
5. Jót tesz a beleknek
A diófélék, így a kesudió rendszeres fogyasztása, előnyös a bélrendszer számára, ami annak is köszönhető, hogy összetevőik között megtalálhatók az antioxidánsként működő, gyulladáscsökkentő hatású polifenolok.
Ez szerepet játszhat a változatos és virágzó bélmikrobiom kialakításában.
A bélben így több „jó” baktérium élhet, mint „rossz”, ezért a szervezet több tápanyagot tud felvenni az ételből, ami nemcsak az emésztésre, hanem sok más területre, mint például az immunrendszer egészségére, a hangulatra és a gyulladások kezelésére is pozitívan hat.
A kesudió remek forrása a prebiotikumoknak is, amelyek táplálékul szolgálnak a bélben élő mikrobáknak. Kutatások kimutatták, hogy az emelt prebiotikumbevitel növeli a mikrobák változatosságát, ami javítja az immunrendszer működését, illetve csökkenti a gyulladásképződést, amely különféle betegségek kialakulásához vezethet.
6. Hosszabb időre eltelít
A kesudióban lévő egészséges fehérjék, rostok és zsírok kombinációja hozzájárul a teltségérzet hosszabb fenntartásához, ezen keresztül pedig a megfelelő vércukorszint és az egészséges testsúly kialakításához is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés