Javítja a memóriád és jót tesz a szívednek, ha így közlekedsz

GettyImages-802273566
Olvasási idő kb. 5 perc

Tele leszel energiával, feldobja a hangulatod, és még le is dobhatsz néhány kilót. Nincs okod arra, hogy ne ma kezdd el!

A biciklid régóta a garázs hátuljában porosodik, a szobakerékpárt pedig a ruhák tárolására használod? Itt az idő, hogy változtass ezen! A kerékpározás támogatja a fizikai és a lelki erődet is, miközben akár új ismeretségeket is köthetsz.

Erősíti az izmainkat 

Az egyik angol magazinban Namrita Brooke kerékpáredzőt kérdezték a biciklizés jótékony hatásairól. A szakember elsőként az izmok erősödését emelte ki.

„Bár a kerékpározás nem mozgatja úgy át az egész testet, mint például a futás, de sokkal jobban fejleszti az izmokat, mint a séta” – szögezte le az edző. „Érdemes nehezebb fokozatra kapcsolni a sebességváltót, így több izommunkát kell kifejtenünk. A derék, a csípő, a comb és a vádli is besegít a munkába.”

Egy 2015-ben közzétett tanulmány szerint a kerékpározás az idősebbeknél is növeli a test alsó részeinek izomzatát.

Ha valaha megtanultál biciklizni, az izmod emlékszik rá
Ha valaha megtanultál biciklizni, az izmod emlékszik ráMoMo Productions / Getty Images Hungary

Javítja az egyensúlyt

Bár ha egyszer az életedben megtanultál biciklizni, arra emlékszik az izommemória, de a rendszeres kerékpározás segít, hogy akkor is jobb legyen az egyensúlyérzéked, ha az anyaföldön állsz. Ugyanakkor, amikor hepehupás, göröngyös talajra érkezel, ott a testednek alkalmazkodnia kell a megváltozott terephez, így a biciklizés oly módon javítja az egyensúlyérzékünket, mint semmilyen másik mozgásforma. Ha egyensúlyproblémáink vannak, érdemes szélesebb abroncsot tenni a drótszamárra.

A kerékpározás a szíved barátja

A szív maga is egy izom, így amikor kerékpározol, ő is magas hőfokon dolgozik.

„A vér ilyenkor több oxigént szállít, az erektől a szövetekig minden megtelik éltető anyagokkal – vallja a kerékpáredző. Ahogyan a pulzusszám növekszik, a szív több vért pumpál, ami például segít, hogy a koleszterinszinted csökkenjen.

Egy dán tanulmányban 20 éven át vizsgáltak ötven év feletti nőket és férfiakat, és azt találták, hogy akik bicikliztek, 11-18 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek szívkoszorúér-betegségben, mint akik nem pattantak nyeregbe. 

Kevésbé terheli az ízületeket

Idősebb korban, vagy azok számára, akiknek valamilyen sérülés miatt óvatosabban kell terhelnie az ízületeit, tökéletes választás a kerékpározás. 

„Arra azonban fontos odafigyelni, hogy a biciklizés mellé ebben az esetben erőnléti edzést is kell végezni – lehetőleg szakember felügyeletével –, mivel a csont regenerálódását a kerékpározás nem eléggé támogatja” – hívja fel a figyelmet Namrita Brooke.

Elérheted az álomsúlyt!

Ha cipelsz magadon néhány – vagy sok – pluszkilót, a térded szempontjából sem jó döntés, ha azonnal kocogni próbálsz. A biciklizést azonban tovább fogod bírni, ráadásul gyorsabban is égeti a kalóriákat, mint például a séta.

Vidám leszel, és még a kilók is leolvadnak
Vidám leszel, és még a kilók is leolvadnakPeter Griffith / Getty Images Hungary

Kezdd az edzést harminc perccel, ami idővel felmehet negyvenöt percre, vagy akár egy órára is. A nehézséget az állóképességed szerint határozd meg, de ugye tudod, hogy a több munka több elégetett kalóriát is jelent?

Egy 2010-es tanulmány szerint azok, akik hetente legalább 4 órát kerékpároznak, alig 5 százalékkal térnek el az ideális testsúlyuktól, akik pedig pluszkilókkal küzdenek, heti 2-3 óra biciklizéssel elindulhatnak a fogyás útján. 

Aki biciklizik: energiával teli és jókedvű

Egy közepes intenzitású edzés után az emberek többsége sokkal energikusabbnak érzi magát, mint mielőtt mozogni kezdett. 

„Sokszor nincs is értelme, hogy túl magas fokozaton indítsuk az edzést, mert csak túlságosan elfáradunk vagy lesérülünk, és akár napokat, heteket is ki kell hagynunk – magyarázza a szakember. Ha azonban – akár kisebb terheléssel – végigcsináljuk, nemcsak tele leszünk energiával, de büszkék is lehetünk magunkra, ami jókedvvel tölt el.

Új kapcsolatokat teremthetsz

Az egyik legveszélyesebb népbetegség az elmagányosodás, különösen, ami az időseket illeti. Ha sokat vagy egyedül, ha nincs kihez szólni, az növeli az időskori elbutulás, a szívbetegségek, a stroke, a depresszió és a szorongás esélyét. Ha viszont biciklire pattansz és a környéken tekersz, könnyen összetalálkozhatsz régi ismerősökkel, vagy akár új kapcsolatokat is teremthetsz. Ezek után nem csoda, hogy megállapították; azok, akik biciklivel járnak munkába, sokkal kevésbé stresszesek, mint akik tömegközlekedésre szállnak, vagy ülnek a dugóban az autójukban. 

A kerékpározás segít, hogy új ismeretségeket köss
A kerékpározás segít, hogy új ismeretségeket kössWestend61 / Getty Images Hungary

Fontos azonban, hogy ha szívbetegséggel élsz vagy végtagsérülésed volt, esetleg a térdeidet fájlalod, mielőtt belevágnál, konzultálj szakorvossal. Továbbá bizonyos betegségek esetén – például ilyen a véralvadási zavar – valószínűleg a doktor inkább a szobabiciklit javasolja a sérülések elkerülése érdekében. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek