Szabad daganatos betegnek strandolni? Onkológus válaszol

GettyImages-1320674865
Vermes Nikolett

A kérdés bizonyára minden érintettben felmerül, és egyúttal bizonytalansággal párosul. Milyen veszélyeket jelent a nyilvános strandolás ebben az esetben? Hogyan hat az állapotra? Na és a kezelések? A kemoterápia másképp hat a nyári kánikulában? Onkológus szakértő válaszol.

A kemoterápiás kezelés alatt megváltozik a beteg élete, a reménnyel vegyes várakozás olyan, mint egy hullámvasút. Hol jobb, hol rosszabb. Nem beszélve a készítmény mellékhatásairól, amik megnehezítik a mindennapokat – legalábbis a terápiát követő első ciklust. Jogosan kerül az első kérdések közé, hogy nyáron mire érdemes figyelni a daganatos betegeknek, hogy elviselhető legyen a forróság. Mert a rákos sejtek által legyengült szervezet másképp reagál a változásokra.

A folyadékbevitel fontos a kemoterápia alatt

„Ismert tény, hogy a kemoterápia – függetlenül annak fajtájától – toxikus anyagokat tartalmaz, ami jellemzően mellékhatásokat okoz. Ilyen a hányinger, hányás, bélműködési zavar, hasmenés. Ezek főként a kezelést követő napokban jelentkeznek. Ezért könnyen kialakul a folyadékhiányos állapot” – magyarázza dr. Rubovszky Gábor, az Országos Onkológiai Intézet szakorvosa, majd azonnal hozzáteszi, hogy nem csak ezért lényeges a kellő folyadékbevitel. A toxikus adalékok lebontását segíti a megfelelő mennyiségben fogyasztott víz, a szervezet számára ez a leghatékonyabb megoldás a sejteket romboló anyaggal szemben. Ehhez kapcsolódik, hogy nyáron a verejtékezés sokkal intenzívebb, a szervezet több folyadékot veszít. Ezeket összevetve hangsúlyozzuk, hogy a napi legalább 2-3 liter vizet, teát kell inni!

A bőrön is jelentkezhetnek tünetek
A bőrön is jelentkezhetnek tünetekGetty Images

Mikor mehet strandolni a beteg?

A nyárral kéz a kézben járnak a nyílt vízi programok, azonban egy kóros állapot esetében ezeket az eseményeket érdemes fenntartással kezelni.

„Nem tilos nyilvános fürdőbe menni! Viszont van néhány alapszabály, amelyet mindenképp be kell tartani a betegnek.

Az első és legfontosabb, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ilyenkor is állandó legyen a folyadékpótlás. Valamint, minden esetben egyeztessen kezelőorvosával, hiszen ő tudja, hogy milyen összetételű készítményt alkalmaz a daganatos beteg gyógyulása érdekében. Például a rövidebb ideig tartó kezelés után nagyobb valószínűséggel engedett a nyilvános fürdők látogatása.

De ne feledjük, hogy ezeken a helyeken magasabb a fertőzések kockázata, ezt is mérlegelni kell.”

Az immunrendszer védekezőképessége kemoterápiás kezelés alatt csökkenhet, így nem csupán a strandokon, hanem más tereken is javasolt a fokozott óvatosság.

Fényvédelem a kezelés alatt

„A medicina különböző készítményeket tartalmaz, azonban kijelenthető, hogy a legtöbb hatással van a bőr fényérzékenységére. Ezért jellemző, hogy rövid napon töltött idő is égést okozhat a bőrfelszínen. Ajánlott a legalább 50 faktoros fényvédő krém vagy olaj, ami ezt megelőzi. Általában javasolható, hogy onkológiai kezelés esetében a beteg mindenképp egyeztessen kezelőorvosával, hogy a gyógyszer mennyire fényérzékenyít, ettől függően figyeljen a napon.” Az onkológus szakorvos elmondása alapján a legjobb, ha az érintett kerüli a közvetlen napsütést, és inkább árnyékba húzódik, vagy az öltözködéssel védi bőrét. Mivel a kemoterápia egyes esetekben bőrelváltozást is okozhat, logikus, hogy a sérült területet hidratálni, óvni kell.

Lehet teljes értékű a nyár?

Szakértőnk felhívja a figyelmet az életminőség fenntartására is, hiszen a jó közérzet is támogatja a beteg állapotát. „A protokoll szerint adható hosszabb, 21 és 14 napos kezelés, vagy rövidebb 1-2 napos kúra is. Mindegyik esetben lényeges, hogy a páciens a körülményekhez képest megőrizze életminőségét. Ezért, ha valaki strandolni vagy nyaralni akar, ne mondjon le róla, viszont fontos, hogy egyeztessen kezelőorvosával, és ennek tükrében döntsön az utazásról.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra