Szabad daganatos betegnek strandolni? Onkológus válaszol

GettyImages-1320674865
Vermes Nikolett

A kérdés bizonyára minden érintettben felmerül, és egyúttal bizonytalansággal párosul. Milyen veszélyeket jelent a nyilvános strandolás ebben az esetben? Hogyan hat az állapotra? Na és a kezelések? A kemoterápia másképp hat a nyári kánikulában? Onkológus szakértő válaszol.

A kemoterápiás kezelés alatt megváltozik a beteg élete, a reménnyel vegyes várakozás olyan, mint egy hullámvasút. Hol jobb, hol rosszabb. Nem beszélve a készítmény mellékhatásairól, amik megnehezítik a mindennapokat – legalábbis a terápiát követő első ciklust. Jogosan kerül az első kérdések közé, hogy nyáron mire érdemes figyelni a daganatos betegeknek, hogy elviselhető legyen a forróság. Mert a rákos sejtek által legyengült szervezet másképp reagál a változásokra.

A folyadékbevitel fontos a kemoterápia alatt

„Ismert tény, hogy a kemoterápia – függetlenül annak fajtájától – toxikus anyagokat tartalmaz, ami jellemzően mellékhatásokat okoz. Ilyen a hányinger, hányás, bélműködési zavar, hasmenés. Ezek főként a kezelést követő napokban jelentkeznek. Ezért könnyen kialakul a folyadékhiányos állapot” – magyarázza dr. Rubovszky Gábor, az Országos Onkológiai Intézet szakorvosa, majd azonnal hozzáteszi, hogy nem csak ezért lényeges a kellő folyadékbevitel. A toxikus adalékok lebontását segíti a megfelelő mennyiségben fogyasztott víz, a szervezet számára ez a leghatékonyabb megoldás a sejteket romboló anyaggal szemben. Ehhez kapcsolódik, hogy nyáron a verejtékezés sokkal intenzívebb, a szervezet több folyadékot veszít. Ezeket összevetve hangsúlyozzuk, hogy a napi legalább 2-3 liter vizet, teát kell inni!

A bőrön is jelentkezhetnek tünetek
A bőrön is jelentkezhetnek tünetekGetty Images

Mikor mehet strandolni a beteg?

A nyárral kéz a kézben járnak a nyílt vízi programok, azonban egy kóros állapot esetében ezeket az eseményeket érdemes fenntartással kezelni.

„Nem tilos nyilvános fürdőbe menni! Viszont van néhány alapszabály, amelyet mindenképp be kell tartani a betegnek.

Az első és legfontosabb, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ilyenkor is állandó legyen a folyadékpótlás. Valamint, minden esetben egyeztessen kezelőorvosával, hiszen ő tudja, hogy milyen összetételű készítményt alkalmaz a daganatos beteg gyógyulása érdekében. Például a rövidebb ideig tartó kezelés után nagyobb valószínűséggel engedett a nyilvános fürdők látogatása.

De ne feledjük, hogy ezeken a helyeken magasabb a fertőzések kockázata, ezt is mérlegelni kell.”

Az immunrendszer védekezőképessége kemoterápiás kezelés alatt csökkenhet, így nem csupán a strandokon, hanem más tereken is javasolt a fokozott óvatosság.

Fényvédelem a kezelés alatt

„A medicina különböző készítményeket tartalmaz, azonban kijelenthető, hogy a legtöbb hatással van a bőr fényérzékenységére. Ezért jellemző, hogy rövid napon töltött idő is égést okozhat a bőrfelszínen. Ajánlott a legalább 50 faktoros fényvédő krém vagy olaj, ami ezt megelőzi. Általában javasolható, hogy onkológiai kezelés esetében a beteg mindenképp egyeztessen kezelőorvosával, hogy a gyógyszer mennyire fényérzékenyít, ettől függően figyeljen a napon.” Az onkológus szakorvos elmondása alapján a legjobb, ha az érintett kerüli a közvetlen napsütést, és inkább árnyékba húzódik, vagy az öltözködéssel védi bőrét. Mivel a kemoterápia egyes esetekben bőrelváltozást is okozhat, logikus, hogy a sérült területet hidratálni, óvni kell.

Lehet teljes értékű a nyár?

Szakértőnk felhívja a figyelmet az életminőség fenntartására is, hiszen a jó közérzet is támogatja a beteg állapotát. „A protokoll szerint adható hosszabb, 21 és 14 napos kezelés, vagy rövidebb 1-2 napos kúra is. Mindegyik esetben lényeges, hogy a páciens a körülményekhez képest megőrizze életminőségét. Ezért, ha valaki strandolni vagy nyaralni akar, ne mondjon le róla, viszont fontos, hogy egyeztessen kezelőorvosával, és ennek tükrében döntsön az utazásról.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra