Ez történik a rákos sejtekkel, miután a kezelések elpusztították őket

Diósi Szilvia
GettyImages-563374211
Olvasási idő kb. 4 perc

Egyes kezelések elpusztítják a rákos sejteket. De mi történik ezekkel az elhalt sejtekkel? Valamint hogyan lehetséges, hogy olykor visszatér a rák?

Senki sem akarja megkapni azt a hírt, hogy ő vagy valamelyik rokona rákos beteg. Ennek a betegségnek a kezelése egy nagyon bonyolult folyamat, amit az orvosoknak meg kell tervezni. Számos eljárás és gyógyszer áll rendelkezésre a rák kezelésére, és még több van tanulmányozás alatt, kísérleti fázisban. Vannak olyan kezelések, mint a műtét és a sugárterápia, amelyek egy adott daganat vagy testrész kezelésére szolgálnak. A gyógyszeres kezelések (mint például a kemoterápia, az immunterápia vagy a célzott terápia) az egész testet érinthetik.

Mi történik az elpusztult rákos sejtekkel?

A kemoterápia például a tumorsejteket úgy öli meg, hogy a kezelés során önpusztításra készteti őket, így a tumorsejtek összezsugorodnak, és elpusztulnak. Amikor a rákos sejtek meghalnak, a membránjuk általában sérül, a haldokló sejt összezsugorodik, és membránjának darabjai leválnak. Ezáltal a sejtek belső alkotóelemei kiszivárognak, és vonzzák a sejttörmelék elnyeléséért felelős immunsejteket (fagociták). Ezek elnyelik az elhalt rákos sejteket, majd kisebb összetevőkre bontják őket, például cukrokra és nukleinsavakra, a DNS-ben található láncszerű molekulákra. Ezen a folyamaton keresztül az elhalt rákos sejtek újrahasznosulnak olyan összetevőkké, amelyeket más sejtek újra felhasználhatnak. Ezt a folyamatot apoptózisnak (programozott sejthalál) nevezzük, ebben az esetben a sejtkomponensek általában ilyen módon kerülnek újrahasznosításra, ahelyett, hogy a szervezet kiválasztaná őket.

A kemoterápia a tumorsejteket úgy öli meg, hogy a kezelés során önpusztításra készteti őket
A kemoterápia a tumorsejteket úgy öli meg, hogy a kezelés során önpusztításra készteti őketFatCamera / Getty Images Hungary

A rákterápiák néha más típusú sejthalált is kiválthatnak, például nekroptózist, amely során a sejtek zsugorodás helyett megduzzadnak, és szétpukkadnak, és a fagociták hatékonyan elnyelik az ilyen típusú haldokló sejteket is. A haldokló rákos sejtek azonban nem mindig távoznak „csendben”. Tanulmányok szerint a haldokló rákos sejtek a gyulladást kiváltó törmelék felszabadításával néha serkentik a túlélő rákos sejtek növekedését.

Túlélő rákos sejtek

Egyes rákos megbetegedések visszatérnek a kezelés után. Először az 1950-es években figyelték meg daganatos egereken. Egy 2018-as, egereken és laboratóriumi edényekben lévő sejteken végzett vizsgálat megállapította, hogy a sugárzás és a kemoterápia kiválthatja az immunsejtek által kibocsátott molekulák felszabadulását, amelyek fokozzák a gyulladást, ami néha támogathatja a tumor növekedését.

Egy másik, 2023-ban végzett tanulmány megállapította, hogy a haldokló rákos sejtek sejtmagjai néha megduzzadnak, és szétpukkadnak, DNS-t és más molekulákat szabadítva a környezetükbe. Egereknél ezek a kiömlött molekulák felgyorsították a rákos sejteknek az eredeti daganaton túlra történő terjedését. Ez a tanulmány kimutatta, hogy az élő rákos sejtek felismerik és reagálnak a haldokló társaik által közvetített jelekre. A haldokló sejtek üzeneteinek blokkolása segíthetne megakadályozni, hogy a kezelés után a rák újra megjelenjen.

Egyes rákos megbetegedések visszatérnek a kezelés után
Egyes rákos megbetegedések visszatérnek a kezelés utánCarlos Duarte / Getty Images Hungary

A rák visszatérésének megértéséhez további kutatásokra van szükség

Ezek a tanulmányok segítenek megvilágítani a daganatsejtek halálának a rák progressziójában és a visszatérésében betöltött szerepét, azonban a tudósok még nem értik a haldokló ráksejtek jelátvitelének teljes jelentőségét. A további kutatások révén a tudósok célja, hogy jobban megértsék a rák hátterében álló biológiai mechanizmusokat, és ezáltal hatékonyabb kezeléseket fejlesszenek ki.

A kutatók kimutatták, hogy a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszer rossz hatással lehet az egészségünkre. Az alábbi cikkünkben összeszedtünk ötöt, amit érdemes kerülni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek