Ez történik valójában, ha reggel éhgyomorra iszol kávét

GettyImages-1213917922

A kávé gyomorra gyakorolt hatása már viszonylag régóta foglalkoztatja a tudományos világot.

Sokak számára elképzelhetetlen anélkül indítani a napot, hogy az ágyból felkelve legurítsanak egy csésze kávét. Őket még az sem riasztja el, hogy az elterjedt nézet szerint az éhgyomorra ivott kávé károsíthatja a bélrendszert, és számos egyéb egészségügyi problémához, köztük puffadáshoz, hajhulláshoz, szorongáshoz, pajzsmirigybetegséghez vagy fájdalmas menstruációhoz vezethet. De vajon tényleg ekkora a veszély? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A kutatók az 1970-es évek óta vizsgálják a kávéfogyasztás potenciális előnyeit és hátrányait, kiemelten foglalkozva a bélrendszerre gyakorolt hatásával. Az eredményekből az látszik, hogy a gyomornak számos eszköze van arra, hogy megvédje magát bizonyos anyagoktól. Ilyen például az a vastag nyálkaréteg is, amely pajzsként feszül a gyomor nyálkahártyája és a lenyelt étel között, megvédve a szervet saját savas közegétől, amely a tápanyagok lebontásához szükséges.

Hogyan hat a kávé a bélrendszerre?

Az olyan irritáló anyagok, mint az alkohol, a cigarettafüst vagy a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők (pl. az ibuprofén vagy a naproxén), köztudottan befolyásolják a gyomor természetes védekezőmechanizmusait, és károsítják a nyálkahártyát, ami sebezhetővé teszi a szervet a sav- és fekélyképződéssel szemben.

Az éhgyomorra fogyasztott kávét általában veszélyesnek tartják
Az éhgyomorra fogyasztott kávét általában veszélyesnek tartjákFreshSplash / Getty Images Hungary

Több, egymástól független tanulmány azonban arra a megállapításra jutott, hogy a kávé a kivételek közé tartozhat. Egy 2013-as, több mint 8 ezer fő bevonásával végzett japán tanulmány például nem talált szignifikáns összefüggést a kávéfogyasztás és a gyomor- vagy bélfekély kialakulása között – még azoknál sem, akik napi 3 csészényi vagy ennél is nagyobb mennyiséget ittak.

A kávé valószínűleg még koncentrált formában sem képes jelentős sérülést okozni a gyomorban.

Ennek ellenére a kávé nagyon is hatással van a bélrendszerre: felgyorsíthatja a vastagbél működését, és ezáltal a székletürítést, valamint fokozza a gyomor savtermelését.

Okozhat problémát a túltengő gyomorsav?

Ha éhgyomorra iszol kávét, attól önmagában nem szenvedhetsz maradandó bélkárosodást, de előfordulhat, hogy égni fog tőle a gyomrod – főleg, ha nincs benne semmi.

Tudjuk, hogy a kávé beindítja a gyomorsavtermelést, de ha van étel a gyomrodban, vagy tejjel, tejszínnel iszod, az egy puffert hoz létre, ami segít semlegesíteni ezt a hatást.

A nyelőcső nyálkahártyája valójában sokkal érzékenyebb a sav által okozott károsodásokra. Ez azért is problémás, mert néhány tanulmány kimutatta, hogy a kávéfogyasztás miatt ellazulhat és kinyílhat a nyelőcsövet a gyomorral összekötő záróizom, ami elméletileg lehetővé teszi a sav feljutását a gyomorból, ami igen kellemetlen, a gyomorégéshez hasonló tüneteket okozhat.

A gyomorégés a leggyakoribb tünet
A gyomorégés a leggyakoribb tünetPeopleImages / Getty Images Hungary

Most akkor ihatok éhgyomorra kávét vagy sem?

A gasztroenterológus azt javasolja, hogy próbálj odafigyelni a tested jelzéseire. Amennyiben a kávéfogyasztás után égető fájdalmat észlelsz a mellkasodban, vagy savanyú ízt érzel a szádban, érdemes lehet csökkenteni a koffeinadagodat, vagy megfontolnod egy savlekötő használhat.

Ilyen esetben az segíthet, ha a reggeli kávédhoz egy kis tejet vagy tejszínt adsz, netán megeszel mellé néhány falatot. De ha nem tapasztalsz semmilyen kellemetlenséget, akkor az éhgyomorra ivott kávé nagy valószínűséggel nincs számottevő hatással rád.

Szempont lehet az is, hogy kutatások szerint a kávéivás számos pozitív egészségügyi hozadékkal jár, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatán át a rákkal szembeni védelmen keresztül egészen a hosszabb élettartamig igen széles spektrumon mozognak. A kutatók azt mondják, sokkal több bizonyíték van a kávé előnyeire, mint lehetséges ártalmaira.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek