Ez az öt legkárosabb élelmiszer, amit mindennap fogyasztasz

GettyImages-1160210442
Olvasási idő kb. 5 perc

Egy átlagember által elfogyasztott energia (kalória) több mint fele ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik. Ez talán nem meglepő, mivel kevés teendő van velük, tetszetősek, és sokat reklámozzák őket. A kutatók azonban kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nem jó hatással lehetnek az egészségünkre.

2010-ben a brazil São Paulo Egyetem kutatói kialakítottak egy rendszert, amely a feldolgozottság alapján az élelmiszereket négy kategóriába sorolja, ezek egyikeként született meg az ultrafeldolgozott élelmiszer kifejezés is. Mielőtt rátérnénk erre a csoportra, érdemes áttekinteni mind a négy kategóriát.

Mi az ultrafeldolgozott élelmiszer?

A négy kategória közül az első a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszereké. Ide tartoznak az olyan termékek, mint a gyümölcsök, zöldségek, tej, hal, hüvelyesek, tojás, diófélék és magvak, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott összetevőket, és amelyek természetes állapotukhoz képest alig változtak.

A feldolgozott összetevőkhöz tartoznak azok az élelmiszerek, amelyeket más élelmiszerekhez adnak, nem fogyasztják őket önmagukban például a só, a cukor és az olajok.

A feldolgozott élelmiszerek az első és a második csoportba tartozó élelmiszerek kombinálásával készült ételek. Ide tartozik többek között a lekvár, a savanyúság, a gyümölcs- és zöldségkonzerv, a házi kenyerek és a sajtok.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek pedig általában egynél több olyan összetevőt tartalmaznak, amelyeket soha vagy ritkán találsz a konyhában. Olyan adalékanyagokról és összetevőkről beszélünk, amelyeket nem használnak az otthoni főzés során, például tartósítószerek, emulgeálószerek, édesítőszerek, valamint mesterséges színezékek és aromák. Ezeknek a célja a hosszú eltarthatóság szokott lenni. Nézzünk néhány élelmiszert ebből a kategóriából, amiket jó, ha elkerülsz. 

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros összetevőket tartalmaznak.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek káros összetevőket tartalmaznak.Margarita Almpanezou / Getty Images Hungary

1. Sonka

A legtöbb sonkát pácolják, ami egy olyan eljárás, amelyben sót, nátriumot, kálium-nitrátot, nitriteket és néha cukrot, fűszereket, foszfátokat és más vegyületeket használnak a hús tartósításához. Míg ez a folyamat csökkenti a baktériumok szaporodását, és javítja a sertés ízét, megváltoztatja a tápanyagtartalmát, ezért a sonkát az ultrafeldolgozott húsok közé sorolják.

A sonkát rákkeltőnek minősítették az emberre nézve, ami azt jelenti, hogy elegendő bizonyíték utal arra, hogy vastag- és végbélrákot okozhat. A vörös húst kifejezetten veszélyesnek tartják, mivel összefüggésbe hozták a vastagbél-, hasnyálmirigy- és prosztatarák előfordulásának növekedésével.

2. Csipsz

A csipsz nagyon csábító harapnivaló lehet, jó eszegetni filmezés, sorozatozás közben, vagy amikor áthívod a barátokat egy beszélgetésre, társasozásra, azonban a nagyon nem egészséges ételek közé sorolják a szakemberek. Ultrafeldolgozott és gyakran olyan alacsony zsírtartalmú, hogy nagy mennyiségben fogyasztható anélkül, hogy jóllakottnak éreznéd magad. Ez növelheti a vércukorszintet, és inzulinproblémákat okozhat, emellett pedig hizlal.

3. Kolbász

A kolbászt valószínűleg sosem sorolták a legegészségesebb ételek közé, de miért olyan veszélyesek? A nitritek és nitrátok miatt, amelyek a szervezetben rákkeltő vegyületekké alakulhatnak. Ezek természetesen előfordulnak a vörös húsban, de gyakran hozzáadják a húsfeldolgozás során tartósítószerként is. Minden vörös hús tartalmaz egy vörös pigmentet, amely a bélben lebomlik olyan vegyületeket hozva létre, amelyek közül sok arról ismert, hogy rákot okoz.

Az instant levesek rengeteg sót tartalmaznak.
Az instant levesek rengeteg sót tartalmaznak.nicoletaionescu / Getty Images Hungary

4. Instant levesek

Az instant leveseket könnyű elkészíteni, így ha nincs idő főzni, sokan fordulnak ezekhez. A kutatások kimutatták, hogy az instant levesek 2-4 órán keresztül tovább maradnak a bélben, mint a „sima” levesek, ami nyomást gyakorol a gyomorra. Ez emésztési problémákat, például gázképződést, hasi fájdalmat és puffadást okozhat. Ezenkívül tele vannak sóval, amely ízfokozóként és tartósítószerként szolgál. Kémiai feldolgozáson mennek keresztül, hogy elérjék a kívánt állagot és ízt. A folyamat során elveszítik a tápanyaguk nagy részét, és sok egészségtelen anyag, például transzzsírok és cukrok kerülnek beléjük.

5. Szénsavas italok

Az üdítők cukros kalóriabombák, amelyek hozzájárulnak az elhízáshoz – és hajlamosítanak bizonyos rákos megbetegedésekre, a korai öregedés és a hormonzavarok fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták őket.

A legtöbb üdítő magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, élelmiszer-színezékeket, tartósítószereket és egyéb összetevőket tartalmaz. Fogyasztásuk fogszuvasodáshoz is vezethet. Egyes üdítők egy brómozott növényi olajnak nevezett összetevőt is tartalmaznak, amelyről kimutatták, hogy összefügg a memóriazavarokkal, idegrendszeri rendellenességekkel és bőrbetegségekkel.

Nemcsak az élelmiszerek által leselkedik rád veszély a konyhában, ebben a cikkünkben összeszedtük, melyek azok az anyagok, amelyek veszélyesen lehetnek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek