Kánikula-kisokos: ezt kell tudnod, hogy ép bőrrel megúszd a hőséget!

GettyImages-1227022501

Kánikula idején van néhány dolog, amire okvetlenül oda kell figyelned: tippjeink segítenek, hogy tudd, mit kell tenned!

A legkisebbek és az idősek, valamint főként a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők szervezetét nagyon megterheli a kánikula, de 

hiba volna azt hinni, hogy ha te egészséges felnőtt vagy, nincs is mire odafigyelned. 

A hidratáltság mellett nem mindegy, hogyan óvod bőrödet, illetve hogy mit eszel és iszol. Még ezzel sincs ugyanakkor vége teendőid sorának: mutatjuk, mire nagyon fontos ilyenkor figyelni!

Tippek fényvédelemre

Az UV-sugárzás kánikula idején nagyon erős lehet, ezért ilyenkor kiemelten figyelnünk kell bőrünk fényvédelmére. A bőrgyógyászok azt tanácsolják, hogy mindig használjunk fényvédőt a meleg hónapokban, ha az utcára lépünk, ilyenkor azonban ennek kiemelt jelentősége van.

11–15 óra között lehet a legmagasabb az UV-sugárzás, ilyenkor lehetőleg egyáltalán ne tartózkodj a napon.

Ha mégis meg kell tenned, akkor viselj széles karimájú, világos kalapot, és indokolt a megfelelő szűrővel rendelkező napszemüveg beszerzése is.

A napvédő krémet bőrtípusodnak megfelelő verzióban válaszd, és ügyelj arra, hogy ruházatod is jól szellőzzön.

Az idősek igazán érzékenyek a kánikulára
Az idősek igazán érzékenyek a kánikuláraMiguel Angel Flores / Getty Images Hungary

Ha víz mellett töltöd az időt, arra különösen ügyelj, hogy felhevült testtel ne ugorj a vízbe. A napozás mint tevékenység kerülendő.

Ennyit igyál kánikula idején

Ilyenkor jelentősen több vizet igényel szervezetünk, mint amennyit általában fogyasztunk, ezért a hidratálásra is kiemelt figyelmet kell fordítani. Sokan nincsenek azzal tisztában hogy egy felnőtt férfinak a legfrissebb ajánlások szerint napi 3 liternyit kellene vízből inni: ez kánikula idején bizony már kevés is! Ilyenkor tehát ne csak arra figyelj, hogy megidd a szokott mennyiséget, hanem vigyél be annál többet is,

lehetőleg mindig legyen nálad egy palack, amiben vizet viszel magaddal – és amit rendszeresen megtisztítasz.

Ne alkoholt igyál, hanem vízzel hidratálj, és külsőleg is alkalmazd, ha éppen annyira nagy a meleg. Naponta többször is érdemes langyos vízzel zuhanyozni ilyen időszakokban.

Légkondiból is megárt a sok!

A légkondi használata sokak számára életmentő, ha otthonuk ilyen készülékkel felszerelt, ám vigyázz, ezt is könnyen túlzásba lehet vinni!

Öt-nyolc foknál lehetőleg ne legyen nagyobb a különbség a kinti és a benti hőmérsékletnél,

ez természetesen az autódra is igaz. Tízfokos különbséget már semmiképp ne lépj túl, bármilyen forró is kinn a levegő, ez ugyanis megterheli a szervezetet a ki-be járás esetén. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha kinn 35 fok van, otthonodban vagy az irodában akkor se 22 fokra állítsátok a klímát: 27 fok alá ne nagyon tekerje senki azt.

A gyerekekre nagyon vigyázz ilyenkor!
A gyerekekre nagyon vigyázz ilyenkor!Fran Polito / Getty Images Hungary

Nagyon fontos hőségben, hogy sem gyermeket, sem kisállatot ne hagyj az autóban, még árnyékban sem, és rövid időre sem! 

Nagyon gyorsan akár hetven fokra is felmehet a hőmérséklet, aminek végzetes következménye lehet.

Ha otthonodat hűteni akarod, akkor leginkább az éjszakai órákban tedd meg ezt. Érdemes árnyékolásba befektetni, több fokot nyerhetsz azzal, ha rögtön, ahogy betűzne hozzád a nap, redőnyt használva elzárod a fény útját.

Nehéz fizikai munkát nagy melegben lehetőleg ne végezz, és ne is sportolj a szabadban negyven fokban. Ha mindenképp szeretnél futni vagy más kültéri sporttevékenységet folytatni, erre most a hajnali vagy alkonyi órák a legalkalmasabbak.

Fontos tipp: este mozogj, vagy akkor se, ha ilyen nagy a meleg…Getty Images Hungary
Fontos tipp: este mozogj, vagy akkor se, ha ilyen nagy a meleg…Getty Images HungaryChristine Wehrmeier

Az autóban és az asztal mellett is vigyázz

Az sem mindegy, mit eszel és iszol kánikulában. A sok cukrot, koffeint, illetve az alkoholt tartalmazó italokat kerüljünk, viszont

fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, mert azok segítenek abban is, hogy hidratáltak maradjunk.

A zsíros, fűszeres fogásokat ugyanakkor most mindenképp hanyagoljuk, inkább könnyedebb ételek kerüljenek az asztalra. A görögdinnye sokak kedvenc hűsítője, és a saláták is jóleshetnek ebben az időszakban.

Víz mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségben, akkor is, ha autóba ülünk. Vezetés közben se hagyjuk figyelmen kívül, hogy mindenki szervezetére hat a forróság, a reflexek egészen máshogy működnek most, mint hűvösebb időben. Közlekedj szabályosan, és ellenőrizd a szokottnál gyakrabban a keréknyomást, hogy ne érjen baleset a kánikula miatt az utakon sem.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra