Ezt teszi testeddel a mostani időjárás: az izomgörcs már intő jel

GettyImages-1553767080

Jó eséllyel 2023 júliusa lesz a a legforróbb hónap, mely a Földet az elmúlt 120 ezer évben sanyargatta: a kánikula testünkre gyakorolt hatásaira hosszan tartó forróságban érdemes odafigyelni.

A hőség válogatás nélkül mindenkire negatív hatással van, de az idősek, a kisgyermekek és a betegek még nagyobb veszélynek vannak kitéve a negyven fok körüli hőmérséklet által. Az Európa déli részén is dúló hőhullámban az ötven fok közeli értékek sem elképzelhetetlenek, de Magyarországon sem lélegezhettünk még fel: a kánikula talán hétvégére enyhül, egyelőre azonban oda kell figyelnünk magunkra.

Ahogy egyre melegebb a hőmérséklet, a testünkben futó erek kitágulnak, ezáltal vérnyomásunk csökken, szívünknek egyre nehezebb a dolga, miközben igyekszik vért pumpálni testünk minden egyes részébe. 

A jelenségből fakadhatnak olyan enyhébb tünetek, mint melegkiütések vagy dagadt végtagok.

Közben azonban folyamatosan izzadunk is a forróság miatt, ami komoly víz- és sóveszteséget jelent, hosszabb távon pedig felborítja a szervezetünkben uralkodó kényes egyensúlyi helyzetet.

Hogy mennyire meg tudja viselni a testet a kánikula, arra a hőguta a legjobb példa
Hogy mennyire meg tudja viselni a testet a kánikula, arra a hőguta a legjobb példaLiudmila Chernetska / Getty Images Hungary

Ez az alacsony vérnyomással együtt hőgutához vezethet. A következő tüneteket tapasztalva gyanakodhatsz arra, hogy veled is ez történt:

  • szédülés,
  • hányinger,
  • ájulás,
  • izomgörcsök,
  • fejfájás,
  • szokatlanul erős verejtékezés,
  • fáradságérzet,
  • sápadt, hideg, nyirkos bőr.

A reakció oka egyszerű: a test szeretné időjárástól függetlenül nem sokkal 37 fok alatti hőmérsékleten tartani magát, a sokáig húzódó kánikulában azonban ez nagyon nehéz.

Az erek tágulása azt a célt szolgálja, hogy a szervezet több hőt tudjon leadni, ami a verejték párologtatásával nagyon hatékonyan történik. 

Az állapot elkerülésére lehetőség szerint hűtött helyen tartózkodj kánikulában, laza, könnyű ruhákat viselj, igyál sok vizet és ne fogyassz alkoholt. Ha szabad téren tartózkodsz, maradj árnyékban, viselj napvédőt és kalapot. Gyermeket vagy állatot soha ne hagyj bezárt járműben.

Azoknak, akik vízhajtó vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szednek, ilyenkor oda kell figyelniük magukra, hogy ne veszítsenek túl sok vizet, illetve ne zuhanjon túl alacsonyra a vérnyomásuk. Ha alapos gyanúd, hogy valaki környezetedben hőgutát kapott, és fél órán belül sem mutatja javulás jeleit annak ellenére sem, ha árnyékos helyre viszed, itatod és bőrét is vízzel hűtőt, inkább hívj mentőt!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra