Ekkora hőséget képes valójában elviselni az ember

GettyImages-1410976365

Kegyetlen hét előtt állunk, már most hőség van, s ez csak fokozódni fog. No de mit mondanak a tudósok, mennyi forróságot vagyunk képesek még elviselni mi, emberek?

A tudósokat régóta foglalkoztatja a kérdés, vajon melyek az emberi tűrőképesség határai. Most Lewis Halsey, a Roehamptoni Egyetemen professzora meghatározta a felső értéket. Az a pont, ahol a dolgok kezdenek komolyan veszélyessé válni, ha az emberi hőtűrésről van szó, 40–50 °C. A fordulópontot a nyugalmi anyagcsere sebessége határozza meg, amely az új felfedezés szerint magasabb lehet a rekkenő hőségben.

Az élőlények arra törekszenek, hogy minimális energiabefektetéssel tartsák fenn a szervezet egyensúlyát. Ennek megvan a maga ideális hőmérséklete is. Ha e fölé megyünk, a magas hőmérséklet magasabb metabolikus energiaköltségeket is jelent. Ez már befolyásolja többek között a szív egészségét is. Az ember tehát 40–50 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet már nem képes tartósan elviselni, tulajdonképpen belebetegszik. Épp ezért aggasztó látni a tendenciát: bolygónkon a mért hőmérséklet egyre kritikusabban alakul, az idei nyár lehet minden idők legmelegebb időszaka a Földön, 120 000 évre visszamenőleg. Még este sem vagyunk biztonságban, éjjel ugyanis még veszélyesebb lehet a nagy meleg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra