Ekkora hőséget képes valójában elviselni az ember

GettyImages-1410976365

Kegyetlen hét előtt állunk, már most hőség van, s ez csak fokozódni fog. No de mit mondanak a tudósok, mennyi forróságot vagyunk képesek még elviselni mi, emberek?

A tudósokat régóta foglalkoztatja a kérdés, vajon melyek az emberi tűrőképesség határai. Most Lewis Halsey, a Roehamptoni Egyetemen professzora meghatározta a felső értéket. Az a pont, ahol a dolgok kezdenek komolyan veszélyessé válni, ha az emberi hőtűrésről van szó, 40–50 °C. A fordulópontot a nyugalmi anyagcsere sebessége határozza meg, amely az új felfedezés szerint magasabb lehet a rekkenő hőségben.

Az élőlények arra törekszenek, hogy minimális energiabefektetéssel tartsák fenn a szervezet egyensúlyát. Ennek megvan a maga ideális hőmérséklete is. Ha e fölé megyünk, a magas hőmérséklet magasabb metabolikus energiaköltségeket is jelent. Ez már befolyásolja többek között a szív egészségét is. Az ember tehát 40–50 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet már nem képes tartósan elviselni, tulajdonképpen belebetegszik. Épp ezért aggasztó látni a tendenciát: bolygónkon a mért hőmérséklet egyre kritikusabban alakul, az idei nyár lehet minden idők legmelegebb időszaka a Földön, 120 000 évre visszamenőleg. Még este sem vagyunk biztonságban, éjjel ugyanis még veszélyesebb lehet a nagy meleg.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra