A maják által az istenek eledelének nevezett kakaóbabból a csokoládé és kakaó gyártása során erjesztéssel vagy pörköléssel nyerik ki a kakaóvajat, amit elsősorban kozmetikumok és édességek gyártásához használnak fel. A kakaóvaj gasztronómiai jelentőségéhez nagyban hozzájárul, hogy csokoládészerű íze és aromája van, ráadásul kellemes, krémes állagot kölcsönöz az édességeknek. Van azonban egy másik, kevésbé ismert ok, ami miatt megéri fogyasztani: kutatások szerint tele van egészséges, szívbarát tápanyagokkal.
Milyen tápanyagokat tartalmaz a kakaóvaj?
1. Polifenolok
A kakaóbab az egyik leggazdagabb forrása a polifenoloknak és flavonoidoknak, amelyek antioxidáns tulajdonságaik révén jótékony hatással lehetnek a szív egészségére. Mivel a polifenoltartalom a feldolgozott kakaóbab zsírmentes részeiben a legmagasabb, a magas zsírtartalmú részekben pedig alacsonyabb, a potenciális egészségügyi előnyök maximalizálása érdekében felhasználásakor a kakaóvajhoz érdemes kakaóport adni.
2. Egészséges zsírsavak
A kakaóvaj lényegében egy egészséges zsír (pontosabban triglicerid), ami telített és telítetlen zsírsavak kombinációjából áll.
3. Egyéb tápanyagok
A kakaóvaj gazdag forrása a D2-vitaminnak, amely a D-vitamin aktív formájának előfutárának tekinthető, de megtalálhatók benne a következő, a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok is:
- Kálium: vérnyomáscsökkentő hatású.
- Foszfor: támogatja a csontok egészségét.
- Réz: támogatja az agy egészségét
- Vas: serkenti a vörösvértestek aktivitását.
- Cink: erősíti az immunrendszert.
- Magnézium: támogatja az izmok és az idegek egészségét.
Hogyan segíti a szív egészségét?
A kakaóvajban lévő D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását a bélben, ami erősíti a csontokat, javítja az immunitást, és hozzájárul a szív egészségéhez. Az utóbbi hatást erősítik a polifenolok is, amelyek csökkentik a vérnyomást, és javítják az erek egészségét, ilyen módon is mérsékelve a szívbetegségek ismert kockázati tényezőit.
Más bizonyítékok arra utalnak, hogy a kakaóalapú termékek, például az étcsokoládé fogyasztása, csökkenti a zsírlerakódásokat és a gyulladásos markereket, amelyek érelmeszesedéshez és szívbetegséghez vezethetnek.
Kutatások szerint a kakaó fogyasztása az inzulinrezisztenciát is csökkenti, ami segíthet a cukorbetegség, a szívbetegségek és néhány bőrbetegség megelőzésében.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kakaóvaj flavonoidokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához, illetve csökkentik az oxidatív stresszt, amely az inzulinrezisztencián túl a rákos megbetegedések kialakulásában is közrejátszhat.
Hogyan lehet felhasználni?
A kakaóvaj finomítatlan, tömb formában is beszerezhető, ami megkönnyíti otthoni felhasználását. Ha szeretnéd kipróbálni, akkor csupán annyi a teendőd, hogy előbb felmelegíted, majd az adott receptben szerepelő vaj- és olajmennyiséget kiváltva hozzáadod az ételhez. Ez nemcsak a süteményeknél és a fagylaltoknál működik, akár más édes vagy sós ételeket, valamint a forró csokoládédat is krémesebbé (és egészségesebbé) teheted vele.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés