Végre egy finom csodaszer: rákmegelőző, gyulladáscsökkentő, és még jobb kedvre is derít

GettyImages-524017368

A riogatásra kiválóan alkalmas ízbomba ételek és a szuperélelmiszer zöldségek kusza dzsungelében megnyugvás lehet az az állítás, hogy van olyan igazi csodaszer is, amely egyszerre ízletes és csábító, sokrétű, kiváló a testnek is, így méltán népszerű. Csak egy picit máshogy szeretjük, mint ahogyan az a legegészségesebb.

A kakaóbab nem tartozik az ős- vagy az ókorban felfedezett, évezredes rutinnal fogyasztott termések közé. Kolumbusz Kristóf nélkül lehet, hogy még ma sem ismernénk. Jóllehet, az amerikai őslakosok már akkor kedvelt növényként gondoltak rá, annál is inkább, mivel afrodiziákumként is használták, de a gyarmatosítók közül csak Hernán Cortés figyelt fel arra, hogy kakaófogyasztás után katonái élénkebbek és harcosabb kedvűek voltak, mint egyébként. 

A bab formájában termesztett növényből készül a kakaópor, majd, mint tudjuk, abból a csokoládé. A folyamat, melyben a kakaóbabot megtörik, tartalmát megfosztják savas jellegétől, lúgosítják, az a fázis, amikor por alakját és színét is elnyeri, s a „holland” jelzőt is ezen a ponton nyeri el a kakaópor, hiszen ez a speciális eljárás és technológia már nem a trópusok gyümölcse, hanem Hollandiához köthető.

A képet látva érthető, miért hívják babnak, csakhogy a kakaóbab jóval nagyobb a hagyományos babnál
A képet látva érthető, miért hívják babnak, csakhogy a kakaóbab jóval nagyobb a hagyományos babnálliuyushan / Getty Images Hungary

Mi mindenre jó a kakaó?

  • Flavonoid- és polifenoltartalmának köszönhetően jó antioxidáns, sőt, ebbéli hatásában felülmúlja a zöld teát és a vörösbort is. Különösen a máj-, gyomor- és vastagbélrák megelőzésében játszhat fontos szerepet.
  • Hatékonyan vethető be szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is. 
  • Segít megelőzni a trombózist.
  • Számottevő vastartalma miatt a vérszegénység kialakulását is késlelteti.
  • Gazdag ásványokban, főleg foszfor-, magnézium-, réz- és káliumforrásként elismert.
  • A-, B1-, B2-, B6-, B12-, D- és E-vitamin-tartalma magas.
  • A benne lévő tobromin és koffein hatására élénkítőszerként is tekinthetünk rá, fokozza a szellemi tevékenységet, és hosszú távon a demencia kialakulását is fékezni képes.
  • Egyötöd részben elemi rostok alkotják, ezért az emésztésre is jótékonyan hat, védi a hasnyálmirigyben az inzulintermelésért felelős sejteket, így hosszú távon hozzájárulhat a cukorbetegség elkerüléséhez.
  • Mintegy 300-féle értékes vegyületével javítja fogyasztója hangulatát, kisimulttá és jobb kedvűvé varázsolja azt.
  • A kis mennyiségű, 70% kakaóvaj-tartalmú csokoládé fogyasztása jótékonyan hat a vérnyomásra, a vérerek rugalmasságára és szívelégtelenséggel küzdők problémáira.

A kozmetikai iparban sem feledkeznek meg a kakaóról, hiszen fiatalítja a bőrt, és ápolja a hajat is, sőt még a csokoládés masszázsok is méltán örvendenek nagy népszerűségnek.

Ha kakaóbabról vagy kakaóvajról beszélünk, előbb-utóbb a csokoládéra terelődik a szó
Ha kakaóbabról vagy kakaóvajról beszélünk, előbb-utóbb a csokoládéra terelődik a szóHuizeng Hu / Getty Images Hungary

Mert ha kakaó, akkor persze csokoládé

Ha kakaóbabról is van szó, előbb-utóbb a csokoládénál lyukadunk ki, pedig a kettő nem ugyanaz. Ha viszont már csokoládé, kis hazánkban Csukás István óta nem lehet a közkedvelt édességről úgy beszélni, hogy ne merülne fel Gombóc Artúr neve. A legtöbben azért szimpatizálunk vele, mert megértjük az ínyenc kék madár szenvedélyét a csoki iránt, melyből van tejcsokoládé, étcsokoládé, fehér csokoládé, töltött csokoládé, ma már egyre gyakrabban sós vagy akár csípős csokoládé. Vajon Gombóc Artúr gondolta volna, hogy ezek tulajdonképpen mind három nagy kakaóbabfajtához köthetők összesen, s az általunk fogyasztott csokikák ezeken belüli is leginkább csak az egyik fajta babból készülve kerülnek végül a boltok polcaira?

Íme, a háromféle kakaóbab
Íme, a háromféle kakaóbabBarloc / Getty Images Hungary

Criollo

Ezt a legősibbként számontartott, eredetileg a venezuelai gyarmatokon termő kakaóbabot kiváló minőségének köszönhetően hamar exportálhatták a hódító spanyolok az anyaországba, s a criollo elnevezést is ők adták a növénynek. Jelentése: kreol. A criollo kakaóbabja lágy héjú, ráncos bőrű, formája csúcsban végződő és hosszúkás. A világ kakaótermésének 1–5%-át ezek a babok adják, melyeknek két alfaját különböztetjük meg: a közép- és a dél-amerikait.

Forastero

Ez a kakaó Peru, Kolumbia, Ecuador és Brazília földjein terem Venezuelán kívül, ahogyan Afrikában és Délkelet-Ázsiában is. Ez a fajta erőteljes, kesernyés, enyhén savas ízű. A teljes kakaótermesztés 80–90%-át ez a fajta kakaóbab adja, s

a későbbi, csokoládéhoz történő felhasználás is ezt a forastero alfajt veszi alapanyagául.

 Ez a keserűbb bab kerekebb, gömbölydedebb formájú, héja keményebb, de felszíne simább.

Trinitario

1525-ben ültettek Trinidadban először a spanyolok kakaóbabot, s azóta a termelés hozzájárul a nemzet gazdasági helyzetének javulásához, a kép a 20. század elejei feldolgozást mutatja
1525-ben ültettek Trinidadban először a spanyolok kakaóbabot, s azóta a termelés hozzájárul a nemzet gazdasági helyzetének javulásához, a kép a 20. század elejei feldolgozást mutatjaPrint Collector / Getty Images Hungary

Ezt a harmadik, Trinidadból származó fajtát hibridnek is szokták nevezni, aminek az az egyszerű oka, hogy ez nem más, mint a korábban tárgyalt két alfaj keveredéséből létrejött új kakaó. A termelésnek maximum 10–15%-át teheti csak ki.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra