Így éld túl az ünnepi kajakómát

GettyImages-561097967

Az ünnepi lakoma általában komoly megterhelést jelent a gyomornak, de ha a puffadás nem lenne elég, hosszú lefolyású kajakóma is kíséri.

A kajakóma nagyon is létező jelenség, ami az ünnepek során fokozottan érvényesül, hiszen gyomrunkra olyan nehéz ételekkel mérünk csapást, mint a töltött káposzta, majd egy nagy adag bejglivel adjuk meg neki a kegyelemdöfést. Ilyenkor azt érezzük, hogy feszít a hasunk, elnehezednek a végtagjaink, és akár álló helyzetben is el tudnánk aludni. Vajon létezik kiút a túlevés poklából? Cikkünkből kiderül!

Ezért üt be a kajakóma

Dr. Satish Rao gasztroenterológus szerint a kajakóma jelentkezése általában három tényezőre vezethető vissza. Először is, a szervezeted az anyagcsere-folyamatok támogatására átcsoportosítja erőforrásait, így az izmok és az agy vérellátása csökken. Ilyenkor ráadásul a bélrendszered különféle hormonokat szabadít fel, amelyek nemcsak az emésztésedet, hanem téged is lelassítanak.

A szervezet lényegében így próbál időt nyerni az étel emésztéséhez.

Végül, de nem utolsósorban nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a nagy zabálások alkalmával jellemzően zsíros és/vagy cukros ételeket eszünk. „Minél magasabb a zsírtartalom, annál lassabban ürül ki a gyomor” – mondja dr. Rao, aki szerint a zsír a belekbe jutva üzenetet küld a gyomornak, hogy lassabban bontsa le az ételt. 

A kajakóma tényleg kiüti az embert
A kajakóma tényleg kiüti az embertshadrin_andrey / Getty Images Hungary

Ez azt jelenti, hogy a teltségérzet tovább marad fent, eltántorítva attól, hogy többet egyél. A cukorlöket miatt felboruló inzulinegyensúly pedig szintén hozzájárul ehhez a hatáshoz.

A szervezet reakciója tehát egyfajta védekezés, ami időt ad a testnek az újrakalibrálásra és a nyugalmi állapotba való visszatérésre. „Amikor az étel lebomlik, és elhagyja a gyomrot, a hormonok termelődése csökken, és a többi szerv vérellátása helyreáll, végre kilábalhatsz a kajakómából. Mindehhez azonban idő kell” – magyarázta a szakember.

Így tehetsz ellene

Ha szeretnéd felgyorsítani a folyamatot, van egy rossz hírünk: kénytelen leszel feltápászkodni a fotelből. A szakemberek szerint ugyanis az egyetlen dolog, ami számottevően segíthet, hogy teszel egy 15 perces (vagy hosszabb) sétát.

„Az étkezés utáni séta felgyorsítja az ételek áthaladását az emésztőrendszeren, és segít csökkenteni a vércukorszintet, mivel a hormonok több glükózt vesznek fel” – világított rá Paul Salter dietetikus, hozzátéve, hogy az emésztőrendszer támogatása érdekében a nap hátralévő részében érdemes több folyadékot (mármint vizet) innod.

A nehéz ételektől könnyen felszaladnak a kilók, ami újabb érv lehet a séta mellett
A nehéz ételektől könnyen felszaladnak a kilók, ami újabb érv lehet a séta mellettkatiko-dp / Getty Images Hungary

Egy másik dietetikus, Hawley Almstedt szerint a mérsékelt testmozgás átirányítja a vérellátást a bélből az izmokba, ami ellensúlyozza az álmosító hormonok hatását. Ezáltal már néhány perc után energikusabbnak érezheted magad.

Ha képtelen vagy magad rávenni a mozgásra, akkor legalább egyél egy kis papaját, ami olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik az ételek lebontását. A forró kávé szintén serkenti a gyomor kiürülését, csakúgy, mint a tea vagy a csilipaprika, bár kisebb mértékben. Persze a leghatékonyabb megoldás továbbra is az, ha nem eszed magad degeszre, de ember legyen a talpán, aki képes ellenállni az ünnepi menünek. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra